Linkuri accesibilitate

„Avem o problemă la capitolul organizare a ştiinţei în Moldova”


Veaceslav Ioniță
Veaceslav Ioniță

Veaceslav Ioniţă: „noi suntem practic un fel de struţo-cămilă, ne facem de râs în faţa europenilor”.


Bugetul Moldovei, aşa cum a fost el aprobat de Parlament, prevede, printre altele, si o scădere a fondurilor destinate ştiinţei. Liliana Barbăroşie a stat de vorbă cu Veaceslav Ioniţă, preşedintele Comisiei de buget finanţe din Parlamentul de la Chisinau, despre banii alocati ştiinţei. Insuficienţi, cum spun unii oameni de ştiinţă, printre care si preşedintele Academiei de Ştiinţă, Gheorghe Duca. Economistul-deputat are o altă explicaţie.

Veaceslav Ioniţă: „Să se ducă în ceea ce este o prioritate mai mare pentru ţară. Vreau să spun că în Republica Moldova este confundată eronat ştiinţa cu Academia de Ştiinţe. Mai mult de jumătate din cercetările ştiinţifice se fac în afara Academiei de Ştiinţe, se fac în universităţi. Avem o situaţie foarte proastă când ştiinţă fac unii, iar banii îi primesc alţii.

Mai mult decât atât, Academia de Ştiinţe, în formatul în care este ea, dacă nu se va reforma în regim de urgenţă avem o problemă în relaţiile cu instituţiile europene. Or, în prezent, Academia de Ştiinţe chiar nu este ilegibilă pe plan european.

Noi acum avem în Parlament un proiect de lege prin care vom crea un Consiliu al Ştiinţei unde Academiei de Ştiinţe îi va reveni rolul ei normal, adică cu mult mai mic de jumătate, din cauza că noi pe lângă Academia de Ştiinţe avem o sumedenie de universităţi unde se face într-adevăr ştiinţă.

Avem centre independente care fac ştiinţa aplicată şi toate acestea trebuie să se regăsească în tot ce înseamnă utilizarea banului public. Or, noi aici avem o problemă, trebuie rezolvată această problemă şi observ că cu cât mai mult o tergiversăm cu atât mai mult se speculează. Până în prezent nouă nu ne este clar ce se întâmplă acolo, dar se aloca bani mari.

Ca preşedinte de comisie vă pot confirma că în trei ani de zile - întrebaţi şi pe cei de la Guvern şi veţi vedea -, că eu am avut o relaţie foarte bună cu centrele independente, cel puţin două centre independente cum este IDIS Viitorul şi Expert Grup, lucrăm foarte bine cu asociaţiile de business cum ar fi Camera de Comerţ americană, cea mai vizibilă.

Vă pot spune că volumul de iniţiative de modificare a legislaţiei, amendamente la legi, implicarea lor în procesul legislativ este atât de mare şi din păcate noi alocăm pentru Academia de Ştiinţe la cercetări economice aplicate sume enorme de bani pentru anul viitor şi niciodată în trei ani de zile nu am văzut prezenţa lor în spaţiul public.

Eu întreb şi cred că trebuie să întrebe fiecare cetăţean cum se întâmplă că asistenţa reală, în cazul dat, Parlamentului o oferă nişte centre independente care nu se bucură nici de o finanţare de la stat, iar pe cei pe care îi finanţăm noi sunt vizibili doar atunci când se votează bugetul, după aceasta dispar.”

Europa Liberă: Deci cum o să faceţi pe viitor?

Veaceslav Ioniţă: „Pe viitor noi avem nevoie de un Consiliu al Ştiinţei şi este deja un proiect de lege în Parlament. Consiliu al Ştiinţei va fi format din reprezentanţii tuturor centrelor ştiinţifice, unul dintre care este Academia de Ştiinţe. Avem centre foarte puternice în universităţi. Ele din păcate nu sunt atât de puternice cum ar trebui să fie din simplu motiv că nu s-au bucurat niciodată de finanţare de la stat.

Pe lângă faptul că sunt deputat, mai sunt şi profesor la Universitate şi am fost foarte neplăcut surprins când publicaţiile mele care erau finanţate fie de către ASEM sau de centru IDIS Viitorul erau anual agregate de Academia de Ştiinţe şi erau prezentate ca o mare realizare a unei instituţii care nu avea nici o treabă cu cercetările mele.”

Europa Liberă: Deci o să fie schimbat principiul de finanţare?

Veaceslav Ioniţă: „Cu certitudine. Trebuie să existe un Consiliu al Ştiinţei, el trebuie să fie independent, să fie electiv, membrii să fie aleşi, dar nu numiţi birocratic, prin lege. Vă spun noi suntem practic un fel de struţo-cămilă, ne facem de râs în faţa europenilor. Nu vor să se lege cu noi în formatul în care suntem şi dacă nu înţelegem că trebuie să ne reformăm, vom arăta cam sălbatic.”

Europa Liberă: Atunci de ce numai 50 de mln. tăiaţi din bugetul Academiei de Ştiinţe?

Veaceslav Ioniţă: „Nu vrem să fim foarte radicali, nu uităm că avem oameni acolo.”

Europa Liberă: Şi le daţi un răgaz pentru a se reforma?

Veaceslav Ioniţă: „De ani de zile se vorbeşte. În calitate de preşedinte a Comisiei am insistat, am avut la Guvern întâlnire acum trei ani şi le tot spuneam – oameni buni nu mergem aşa mai departe.”

Europa Liberă: Aţi văzut vreun concept de reformă de la ei?

Veaceslav Ioniţă: „Îmi este foarte greu să zic că am văzut. Am avut şi audieri în Parlament, am avut mai multe discuţii, mi s-a cerut să mai avem întâlniri. Mi-aduc aminte acum doi ani când discutam la Guvern despre unde fel de model economic de reformare care costa vreo 50 de milioane de lei am întrebat – îmi spuneţi şi mie pentru cine îl faceţi? Nu am primit un răspuns adecvat atunci.

Repet, avem o problemă la capitolul organizare a ştiinţei în Moldova, avem o problemă mare. Avem o problemă care ne creează dificultăţi în relaţiile cu europenii. La noi pur şi simplu s-a indus opiniei publice un concept extrem de eronat prin care s-a asociat ştiinţa adevărată cu Academia de Ştiinţe.

Or, ştiinţa în Republica Moldova este făcută în prezent în universităţi. Academia de Ştiinţe nu este un monopolist al ştiinţei. Am cerut să mi se dea informaţia câte din publicaţiile ştiinţifice anuale care sunt în Republica Moldova sunt produsul Academiei de Ştiinţe şi câte sunt produsul universităţilor şi centrelor independente. Nu mi s-a dat această informaţie deoarece este o informaţie care foarte clar arată că ştiinţa se face undeva în afara Academiei de Ştiinţe.”
XS
SM
MD
LG