Linkuri accesibilitate

Viitorul nebulos al tinerilor absolvenți de gimnazii internat


La cursurile proiectului sub egida OSCE
La cursurile proiectului sub egida OSCE

O inițiativă utilă de îndrumare a 96 de tineri absolvenți de la Leova, Orhei și Bender.


Tinerii care vor absolvi peste cîteva luni gimnaziile de tip internat şi vor rămîne fără tutela educatorilor trăiesc emoţii divergente. Pe cât sunt de nerăbdători, pe atît de îngrijoraţi de viitorul nebulos. Ca să îi ajute să îşi proiecteze cu mai multă siguranţă proprile itinerarii educatorii din gimnaziile internat din Leova, Orhei şi Bender, împreună cu Centrul de informare şi documentare privind drepturile copilului şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi-au propus să ajute 96 de tineri absolvenţi să aleagă încotro vor merge după absolvire.

Stau de vorbă cu Siniliga Ţăruş. Tânăra de 15 ani vrea să-şi continue studiile şi să devină medic. Este de opt ani la internatul din Orhei şi îmi mărturiseşte că acum are nevoie să fie sfătuită, pentru că are unele temeri legate de viitorul său:

„Aş vrea să aflu piaţa muncii în Republica Moldova pentru ca să ştiu dacă este bună profesia care vreau să mi-o aleg sau nu, să-mi dea sfaturi,ceva ce îmi va prinde bine în viaţă, ca să pot fi mai încrezută în mine, să ştiu că pot face şi o să-mi reuşească, ca noi să devenim cineva, să nu ne fie ruşine că am absolvit şcoala aceea şi să putem deveni cineva. Chiar dacă am fost lipsiţi de ceva în viaţă, să nu ne fie asta pentru viitor, să nu aibă sens, să ştim să trăim viaţa ca orice om normal care are părinţi.”

Majoritatea tinerilor din internat nu au parte de grija părintească, de aceea ei au nevoie atât de susţinere morală cât şi financiară, îmi spune directoarea gimnaziului internat din Leova, Iulia Gospodinov:

„Noi îi orientăm încă în şcoală, mai ales atunci când ei vin în clasa absolventă, clasa a IX-a, este foarte important pentru această categorie de copii care nu au această susţinere morală, orientarea aceasta spre o carieră, spre o profesie din partea familiei, este foarte importantă şi susţinerea materială, că dacă nu ar avea, face statul pentru ei câte ceva, la absolvire ei primesc un card cu câte cinci mii de lei, ei dar, cinci mii de lei nu poate să le ajungă pe trei ani şi atunci noi încercăm să le găsim sponsori.”

Pe lângă intenţia de a ajuta tinerii să-şi dezvolte abilităţile de comportament şi comunicare în societate, organizatorii proiectului antrenează tinerii în diferite activităţi care să îi ajute să decidă unde vor să studieze şi ce vor să realizeze. Reuşesc să vorbesc cu Diana Manjeru, tânăra îmi spune ce aşteptări are de la aceste activităţi instructive:

Diana Manjeru
Diana Manjeru
„Cred că eu o să mă ajute în alegerea unei profesii corecte, care eu o doresc, pur şi simplu nu sunt acuma hotărâtă, mi-ar plăcea adică să fac ceva dar nu sunt hotărâtă că vreau eu asta exact sau nu, şi domeniul profesiei, absolut nu sunt hotărâtă deloc, sunt confuză total.

Profesorii ne-ar putea spune cine şi ce ar putea , după capacităţi dar oricum ei nu sunt acei care pot să ne îndrume pe ceea ce dorim noi.”

Temerile tinerilor legate de plecarea din internat sunt împărtăşite şi de educatori. Rodica Marian, de la Şcoala orfelinat din Bender, crede că tinerii nu sunt pregătiţi pentru a părăsi băncile şcolii întrucât nu au deprinderi de viaţă şi pot cădea uşor sub influenţă:

Rodica Marian: „Ei şi sunt pregătiţi, dar şi nu sunt pregătiţi pentru că copiii de la şcolile internat noi foarte mult îi dădăcim, noi avem grijă fiecare pas, cum s-a îmbrăcat, cum a pregătit lecţia, tot timpul sunt în şcoală, ei ştiu că la timp este masa, la timp la culcare, şi după ce ei ies de pe băncile şcolii lor le vine foarte greu că nu se pot orienta în societatea care este în prezent; lor le pare că dacă o să termine şcoala, pentru dânşii drumul este deschis, liber, unde ei văd în faţa lor că nu va fi controlul, de rău de bine noi aici le dăm un sfat , dar mai departe, sfaturile acestea pentru dânşii nu sunt la alte şcoli.”

Cu ce începe programul de instrire şi ce ar trebui să însuşească tinerii din gimnaziile internat? Această întrebare i-am adresat-o Alionei Stepan, coordonatoare proiectului:

Aliona Stepan
Aliona Stepan
„Acum, la această fază, învaţă lucruri elementare, cum să se prezinte în faţa unui grup, să se autocunoască pe dânşii, să-şi îmbunătăţească stima de sine să poată comunica cu oameni străini, pentru că după absolvire ei vor trebui să se descurce de sine stătător, în tot; am observat că nici nu ştiu să deosebească tipurile de instituţii de învăţământ profesionale, aşteaptă permanent să le dicteze cineva.”

În Republica Moldova, circa 600 de elevi absolvă anual şcolile de tip internat. Tinerii care nu au ambii părinţii sunt supravegheaţi în continuare de instituţiile unde au absolvit şi sunt ajutaţi financiar să îşi continue studiile. Educatorii, cu care am reuşit să stau de vorba îmi spun că toţi, fără excepţie, au nevoie de instruire, pentru ca după absolvire să aibă încredere în forţele proprii.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG