miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 12:48

  Comentarii, opinii

  Lovitura bolșevică din 1917 a pus temeliile unui regim represiv și inuman

  Pentru tinerele generații ziua de 7 noiembrie nu mai are nici o semnificație, oricât nu s-ar strădui actualul PCRM.

  x

  Multimedia

  Audio
  • Comentariul săptămînal al lui Gheorghe Cojocaru în dialog cu Vasile Botnaru


  Partidul Comuniștilor a sărbătorit ieri ca în fiecare an aniversarea revoluției socialiste din octombrie depunând flori la monumentul lui Lenin din capitală. Astăzi în vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere din Chișinău, istoricul Gheorghe Cojocaru a discutat cu Vasile Botnaru despre semnificația sărbătorii.

  Gheorghe Cojocaru: „Dacă pe timpurile guvernării comuniste ziua de 7 noiembrie, ziua revoluției bolșevice din 1917, era un subiect care nu putea să nu ajungă în paginile presei, astăzi, când Partidul Comuniștilor este de doi ani în opoziție, mass media nu mai acordă, practic, atenție acestei date, și nici celor care se declară atașați tradițiilor bolșevice. În special, pentru tinerele generații ziua de 7 noiembrie nu mai are nici o semnificație, oricât nu s-ar strădui actualul Partid al Comuniștilor sau detașamentele noilor comsomoliști, care gravitează în jurul acestuia, să atragă atenția publică asupra locului acestei date în istoria secolului XX.”

  Europa Liberă: Totuşi, Partidul Comuniștilor, care are un număr anume de susţinători, în fiecare an se încolonează şi, în şir indian, merge la monumentul lui Lenin casă ţină discursuri apologetice la adresa artizanilor revoluției pe care o declară socialistă. Ce semnificații mai poate avea acest ritual astăzi?

  Gheorghe Cojocaru:
  „Revoluția bolșevică, care nu are vreo legătură nici cu istoria, nici cu spațiul de care aparține astăzi Republica Moldova, este un eveniment dintr-o altă istorie, consecințele nefaste ale căruia au atins și evoluțiile istorice înregistrate pe malurile Nistrului, ca și cele din tot Estul Europei. Lovitura bolșevică din 1917 a pus temeliile unui regim represiv și inuman care a comis orori și crime împotriva umanității, iar ritualizarea acestei revoluții a servit drept un element de bază propagandei puterii sovietelor, extinderii și consolidării unui sistem totalitar comunist, care a mutilat și distorsionat destinele istorice ale multor popoare și societăți în secolul XX. Revoluția bolșevică a anulat libertatea și drepturile elementare ale omului, cele sociale și economice …”

  Europa Liberă: Dar, există o înrebare pe care presa la fiecare ocazie o adresează comuniştilor şi ei refuză cu înverşunare să dea un rasăuns la ea: de ce se cramponează comuniştii de această sărbătoare deşi în aparenţă vor să aparţină Moldovei moderne, statului independent moldovenesc?

  Gheorghe Cojocaru:
  „Probabil, pentru că revoluția bolșevică face parte din mitologia general comunistă prin care se cultivă o anume optică asupra trecutului istoric, dominat de nimeni altul decât de fostul Partid Unic, pentru că din acest trecut își trage seva și actualul Partid al Comuniștilor, pentru că în accepția actualilor lideri ai acestei formațiuni lovitura bolșevică ar avea alte semnificații, aceleași pe care le propaga pe timpuri aparatul de propagandă sovietic.

  Și, nu în ultimul rând, pentru a sublinia aderența lor la aceeași ideologie, la același spațiu ideologic cu stânga din cadrul Comunității Statelor Independente și mai puțin cu partidele comuniste din țările europene.”
       
  Europa Liberă:  Orice am spune, aceste dezbateri în jurul sărbătorilor bolşevice nu au doar valoare teorietică. Iată una din dovezi: în alegerile parlamentare din Ucraina vecină, comuniștii ucraineni au înregistrat  un scor mai bun decât până acum. S-ar putea întâmpla aceeași situație și în Republica Moldova?

  Gheorghe Cojocaru:
  „S-ar putea întâmpla în situația în care actualii guvernanți nu vor avea rezultate palpabile în plan social, dacă situația social-economică va degenera abrupt și dacă nu se vor contura niște perspective clare cu privire la viitorul european al societății din Republica Moldova. În orice caz, nu ritualurile de natură bolșevică vor determina scorul la viitoarele alegeri parlamentare, ci niște lucruri cu mult mai prozaice și mai aproape de cetățenii simpli.”

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Vasile Botnaru,Gheorghe Cojocaru,Interviu,comentarii și opinii,Revoluția din 1917

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: ion de la: chisinau
  16.11.2012 02:45
  Regimuri au fost mai multe si diferite - nu toate au fost INUMANE, - bunaoara perioada de perestroika a lui Gorbaciov sau cea a lui Brejnev. Oficial este condamnat regimul stalinist, care a cuprins si RSSM. Perioada de pana la 1940 din RASSM apartine Istoriei Ucrainei din care facea parte RASSM si ccrimele savarsite sunt condamnate de instantele de judecata ale Ucrainei, in baza lor nu pot fi facute deuctii pentru RSSM sau RM. Facaceste precizari pentru ca se doreste cu orice pret sa fie declarat "regim inuman" - orice perioada in care la putere s-a aflat orice partid ce are in titulatura cuvantuul "comunist" - o abordare tendentioasa prin care ar dori sa-si justifice discriminarea fata de OPOZITIE partidele actuale aflate la guvernare. Or, PCRM e un partid legal inregistrat, venit pe cale democratica, care nu poate fi discriminat nici pentru cuvantul "comunist" din denumire, nici pentru ideile, conceptele, optiunile sale conforme cu Statutul si nici pentru simbolurile inregistrate in Statut si aprobate de Ministerul Jusrtitiei si CEC. PCRM e un partid EGAL in drepturi cu oricare alt partid din RM si nu poate fi condamnat pentru crimele savarsite in trecut de alte partide cu numele "comunist" in denumire. Anticomunismul de azi nu poate fi cel din dictatura fascista, un anticomunism XENOFOB si INUMAN, CRIMINAL, FASCIST. Anticomunistii de azi la fel si comunistii sunt datori sa respecte standardele democratice europene, care interzic discriminarea din orice miotive, inclusiv si legate de denumire, simboluri, platforma de idei etc.

  În exclusivitate