joi, mai 05, 2016 Ora Locală 07:46

  În exclusivitate

  „Mai sunt probleme ale drepturilor omului în cazul şcolilor cu predare în limba română”

  Thomas Hammarberg: „Sunt absolut convins că drepturile oricărui om trebuie respectate indiferent de hotare”.

  Timofei Ursu, Thomas Hammarberg, trimisul ONU în R. Moldova și Alexandru UrsuTimofei Ursu, Thomas Hammarberg, trimisul ONU în R. Moldova și Alexandru Ursu
  x
  Timofei Ursu, Thomas Hammarberg, trimisul ONU în R. Moldova și Alexandru Ursu
  Timofei Ursu, Thomas Hammarberg, trimisul ONU în R. Moldova și Alexandru Ursu

  Multimedia

  Audio

  Emisarul Naţiunilor Unite pentru drepturile omului, Thomas Hammarberg şi-a încheiat misiunea în regiunea transnistreană. Între altele, expertul a contribuit la eliberarea de la începutul acestei săptămâni a locotenentului de poliţie Alexandru Ursu. În dispoziţia de eliberare, liderul transnistrean, Evgheni Şevciuk a menţionat că îl graţiază pe Ursu în urma petiţiilor depuse de familie şi a insistenţelor reprezentantului ONU. Despre concluziile vizitelor în regiunea transnistreană a dlui Hammarberg, relatează Diana Răileanu:
   
  În cea de-a treia şi ultima vizită a emisarului ONU pentru drepturile omului în stânga Nistrului, Thomas Hammarberg s-a interesat despre situaţia deţinuţilor din penitenciare. Expertul a ajuns la concluzia că o parte dintre ei sunt închişi în lipsa unei decizii judecătoreşti:
   
  „Ceea ce înseamnă că vinovăţia lor nu a fost clar stabilită, prin urmare, dacă e să ne bazăm pe principiul prezumţiei nevinovăţiei, ei ar trebui trataţi ca şi cum nu ar fi făcut vreo infracţiune. De asemenea, mai sunt probleme în ceea ce priveşte asigurarea cu servicii medicale a deţinuţilor. Din cauza condiţiilor din detenţie aceştia se îmbolnăvesc uşor de tuberculoză şi se pot contamina unii de la alţii. Sper însă că vor fi întreprinse toate măsurile pentru a evita pe viitor aceste riscuri.”
   
  Pe parcursul acestui an, Thomas Hammarberg a vizitat de trei ori regiunea transnistreană. Expertul şi-a încheiat vizita contribuind la eliberarea poliţistului de sector Alexandru Ursu, condamnat anterior la Tiraspol pentru o presupusă escrocherie.

  Europa Liberă l-a întrebat pe reprezentantul Naţiunilor Unite ce poate face comunitatea internaţională dar şi autorităţile de la Chişinău pentru a le garanta cetăţenilor moldoveni din stânga Nistrului o judecată echitabilă?
   
  Thomas Hammarberg: „Este o problemă politică care ţine în primul rînd de statutul nerecunoscut al regiunii transnistrene. Chiar dacă nu am să mă refer la partea politică în raportul meu, o să am în vizor negocierile în formatul „5+2”.  Sunt absolut convins că drepturile oricărui om trebuie respectate indiferent de hotare. Problema cu regiunile nerecunoscute este că Acordurile internaţionale care prevăd anumite standarde în ceea ce priveşte respectarea drepturilor omului sunt ratificate de către state, însă în acest caz particular ne referim la un teritoriu nerecunoscut, care nu reprezintă un stat.”  
   
  În timpul misiunii sale, Thomas Hammarberg a vizitat şi şcolile din stânga Nistrului cu predare în grafia latină. Recent, după condamnarea la CEDO a Federaţiei Ruse în cazul discriminării acestor instituţii, reprezentanta diplomaţiei de la Tiraspol, Nina Ştanski, spunea că în prezent nu ar exista nicio piedică în activitatea şcolilor. Situaţia pe care a surprins-o Thomas Hammarberg a fost însă una diferită:
   
  „Impresia mea este că mai sunt probleme ale drepturilor omului în ceea ce priveşte şcolile cu predare în limba română. Din cîte cunosc elevii de la o şcoală sunt nevoiţi să înveţe în sediul altei şcoli şi se deplaseza cu autocare închiriate. Sper să se găsească o rezolvare a acestor probleme, pentru ca dreptul copiilor din regiune să fie respectat. Nu cred că situaţia acestor şcoli trebuie politizată.”
   
  Thomas Hammarberg va prezenta Organizaţiei Naţiunilor Unite un raport despre situaţia drepturilor omului din regiunea transnistreană anul viitor, în jumătatea a doua a lunii ianuarie. Expertul a menţionat că se aşteaptă la o reacţie constructivă la concluziile şi recomandările raportului atît din partea autorităţilor de la Chişinău cît şi a celor din stânga Nistrului.

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Diana Răileanu,Transnistria,ONU,Interviu,Thomas Hammarberg,Alexandru Ursu,școlile cu predare în limba română

  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate