Linkuri accesibilitate

În 2013 pensiile vor fi indexate cu 8%


Majoritatea parlamentară a votat Legea Asigurărilor Sociale, spre nemulțumirea opoziției.


Deputații au aprobat astãzi bugetul asigurărilor sociale, aducând cetățeanului de rând vești bune, cum ar fi mărirea pensiilor, dar și proaste, cum ar fi scumpirea poliței de asigurare. Mai multe despre acest amestec, despre care opoziția spune cã ar fi, una peste alta, în defavoarea celor săraci, în relatarea Lilianei Barbăroșie.

La fel ca legea bugetului pentru 2013, bugetul asigurărilor sociale a fost examinat cu lupa de opoziţia comunistă, nu neapărat pentru a imbunătăţiaceste acte normative, cît a se înarma cu probe împotriva guvernării. Cusurul principal al acestora ar fi prognoze false puse la temelie.

Deputata comunistă, Oxana Domente: „Ministrul economiei a reevaluat prognozele şi ele sunt diferite de ceea ce vedem în aceste bugete. Asta ce înseamnă? Asta înseamnă că veniturile care au fost planificate, nu vor fi acumulate în acea măsură în care au fost planificate. Dacă va spori deficitul, bugetul va trebui să completeze aceste fonduri.”

De câţiva ani autorităţile încearcă să schimbe sistemul de asistenţa socială înlocuind compensaţiile plătite unor categorii anume considerate convenţional defavorizate, cum ar fi bunăoară nevăzătorii, cu ajutorul social achitat strictamente celor săraci. Numai că, aşa cum afirmă opoziţia, reforma nu a făcut decât să subţieze această asistenţă cu circa 400 de milioane.

Din nou Oxana Domente: „Bani pentru acest ajutor social merg mai puţini decât au fost anii trecuţi şi ne aşteptam ca banii pe care i-a economisit bugetul din excluderea compensaţiilor să fie suplimentate alte fonduri, spre exemplu cel al ajutorului pe perioada rece. Nu au fost. Am făcut o comparaţie chiar: am luat toate resursele destinate asistenţei sociale în 2013 şi le-am comparat cu cele din 2010 şi am văzut că este o diminuare de 400 mln. lei.”

În ciuda acestor, dar şi altor critici ale opoziţiei, majoritatea parlamentară a votat documentul şi l-a trimis spre promulgare. Astfel, în 2013 pensiile vor fi indexate cu 8%, indemnizaţiile la naştere vor creşte cu 300 de lei, cele la deces cu 200 şi, cu 100 de lei, se va mări indemnizaţia pentru îngrijirea invalizilor. Pe de altă parte, poliţa de asigurare medicală se va scumpi cu 10 procente, iar angajatorii vor trebui să scoată din buzunare 250 de milioane pentru a acoperi nu trei, ci deja cinci zile de concedii de boală pentru angajaţii săi aflaţi în incapacitate temporară de muncă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG