Linkuri accesibilitate

Alegeri repetate pentru directorul televiziunii publice


Preşedintele Consiliului de Observatori, Eugen Râbca, despre reformele de la TVM.

Într-o lună se va repeta, pentru a treia oară, alegerea directorului televiziunii publice, iar Diana Răileanu a stat de vorbă cu Eugen Râbca, preşedintele Consiliului de Observatori:

Eugen Râbca: „Printre exigenţele faţă de viitorul director sunt următoarele: să fie profesionist în domeniul de funcţionare a audiovizualului public, să posede o experienţă de zece ani de activitate în mass-media, de asemenea, să posede o experienţă de cinci ani în domeniul audio-vizualului şi, respectiv, doi ani de activitate în domeniul televiziunii. De asemenea, mai pot fi enumerate prezenţa unei experienţe manageriale, studii superioare, să fie cetăţean al Republicii Moldova şi să cunoască limba de stat.”

Europa Liberă: Dle Râbca, până acum au eşuat câteva tentative de alegere a directorului postului public de televiziune. Ce spune legea, cum vă puteţi asigura ca situaţia să nu se repete la nesfârşit?

Eugen Râbca
Eugen Râbca
Eugen Râbca: „Spre regret, legislaţia în vigoare nu prevede careva soluţii pentru asemenea cazuri. Da, într-adevăr, este regretabil, este deja al treilea concurs pe parcursul anului 2012 cînd vom încerca să numim în funcţie directorul televiziunii. La moment, spre deosebire de celelalte două concursuri eşuate, avem componenţă deplină a Consiliului de Observatori, adică suntem nouă persoane.”

Europa Liberă: Şi asta vă dă speranţa că în decembrie chiar va fi ales un şef în fruntea televiziunii publice?

Eugen Râbca: „Sper foarte mult să reuşim să alegem noul director, pentru că în caz contrar nu ştiu ce scuze va mai putea invoca cineva din Consiliul de Observatori pentru nealegerea directorului.”

Europa Liberă: Dle Râbca, anterior se sugera că plecarea din funcţie a fostei directoare, Angela Sârbu, ar avea legătură cu împiedicarea reformelor la televiziunea publică. Dumneaei spunea că nu ar fi avut destul sprijin. Ce vă face să credeţi că în cazul unui nou director lucrurile se vor schimba?

Eugen Râbca: „Pentru început, eu constat că este o declaraţie pe care nu vreau să o comentez. În al doilea rînd, eu nu afirm că este un fapt care corespunde sau nu realităţii.”

Europa Liberă: Totuşi, experţi media sunt citaţi afirmând că reformele la Televiziunea publică se resimt mai greu, cine ar fi responsabil de situaţie?

Eugen Râbca: „În cele din urmă, pentru situaţia existentă la compania Teleradio Moldova este responsabil Consiliul de Observatori şi administraţia. În ce mod va reuşi
În ce mod va reuşi Consiliul de Observatori să impună aceste reforme, despre care vorbim atât de mult, depinde doar de Consiliul de Observatori...

Consiliul de Observatori să impună aceste reforme, despre care vorbim atât de mult, depinde doar de Consiliul de Observatori.”

Europa Liberă: De-a lungul anilor televiziunea publică a fost acuzată de partizanat. Ce măsuri întreprindeţi pentru ca astfel de afirmaţii să nu mai existe?

Eugen Râbca: „Întrebarea dumneavoastră parcă ar presupune că se vorbeşte despre partizanat politic în raport cu anul 2012, or rapoartele de monitorizare atât ale societăţii civile, cît şi cele ale Consiliului Coordonator al Audiovizualului denotă lipsa acestui partizanat, adică este prezent echilibrul social-politic cerut de lege. În anul 2010, în contractele individuale de muncă care au fost semnate pe de o parte de preşedintele Companiei, directorul Televiziunii, directorul Radioului şi pe de altă parte de Consiliul de Observatori, a fost instituită clauza demiterii în cazul în care nu se respectă echilibrul social-politic.”

Europa Liberă: Dle Râbca şi o ultimă întrebare, mai tehnică, în cazul alegerii directorului televiziunii publice, ce urmează după?

Eugen Râbca: „În cazul în care va fi ales, cred că va urma o perioadă de cel puţin două, trei luni de zile, perioadă în care noul director urmează să ia cunoştinţă de starea
Sper să adoptăm o hotărâre prin care să prevedem introducerea unei clauze în contractul individual de muncă cu viitorul director privind avansarea rapidă a reformelor instituţionale la televiziune...

de lucruri existentă la Televiziune, mă refer în acest context şi la o candidatură din interiorul Companiei, adică chiar şi în cazul când va fi ales cineva care lucrează ani de zile la televiziune sau lucrează la moment la televiziune, noua postură înseamnă o nouă documentare dintr-o altă perspectivă, din perspectiva unui manager. În al doilea rând, eu sper foarte mult că aşa cum am avut susţinerea la şedinţa de concurs din 14 septembrie, să găsesc în continuare această susţinere din partea colegilor din Consiliul de Observatori şi să adoptăm o hotărâre prin care să prevedem introducerea unei clauze în contractul individual de muncă cu viitorul director privind avansarea rapidă a reformelor instituţionale la televiziune.”
XS
SM
MD
LG