sâmbătă, aprilie 30, 2016 Ora Locală 02:34

  Interviuri

  Rogozin discută cu Chişinăul pe Twitter

  Oazu Nantoi: Ministerul de Externe trebuie să ne dea un răspuns dacă Rusia a depus cerere oficială pentru deschiderea unui consulat la Tiraspol.

  Dmitri RogozinDmitri Rogozin
  x
  Dmitri Rogozin
  Dmitri Rogozin

  Multimedia

  Audio
  O delegație a negociatorilor pentru rezolvarea crizei transnistrene s-a aflat în ultimele zile la Chișinău şi astăzi la Tiraspol. Delegaţia a fost condusă de preşedintele în exerciţiu al OSCE pentru negocieri, ambasadorul Erwan Fouere. El a declarat că părțile implicate trebuie să facă mai multe eforturi pentru a nu pierde acest moment prielnic pentru convorbiri şi pentru ca societatea civila şi presa de pe ambele maluri ale Nistrului să reușească sa găsească căi de dialog.

  La Chişinău şi în regiunea transnistreană se va afla la jumătatea lunii şi emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmitri Rogozin. Zilele trecute, el a spus că principalul scop al vizitei va fi să bată palma cu autorităţile moldovene în privinţa deschiderii a două consulate ruseşti - la Bălţi şi la Tiraspol. Într-o postare pe Twitter, Rogozin a spus că "Rusia respectă integritatea teritorială a Moldovei, dar Moldova trebuie să respecte dreptul Rusiei de a-şi apăra cetăţenii". Radu Benea a stat de vorbă cu Oazu Nantoi, expert la Institutul de Politice Publice de la Chişinău despre semnificaţia acestei vizite.


  Oazu NantoiOazu Nantoi
  x
  Oazu Nantoi
  Oazu Nantoi
  Oazu Nantoi: „Seriozitatea intenţiilor Federaţiei Ruse este direct proporţională cu slăbiciunea guvernării de la Chişinău, deoarece atunci când domnul Rogozin îşi permite în asemenea tonalitate să vorbească despre perspectiva deschiderii secţiilor consulare, atunci apare întrebarea: oare nu cumva această secţie consulară de la Tiraspol ar putea într-o zi să devină ambasadă? Aceasta este unu la mână. Iar al doilea moment, când auzim asemenea declaraţii, să nu uităm că a fost şi un deputat din Duma de Stat, Serghei Gavrilov, dacă nu greşesc, care şi-a permis declaraţii şi mai deşănţate. Astfel, îţi aduci aminte de lista întreagă de momente slabe pe care le are Republica Moldova în relaţiile cu Federaţia Rusă şi aceste slăbiciuni, pe parcursul anilor, doar se agravează. E vorba de relaţiile cu
  Seriozitatea intenţiilor Federaţiei Ruse este direct proporţională cu slăbiciunea guvernării de la Chişinău...
   

  Gazpromul. E vorba de lipsa unor politici reale ale Republicii Moldova, pentru fixarea juridică, dacă se poate de spus aşa, a plafonului redus de prezenţă militară în cadrul operaţiunii de menţinere a păcii, şi pasivitatea de neiertat în ceea ce priveşte prezenţa militară ilegală. Deci, e vorba de un set întreg de probleme. Şi atâta timp cât Moscova simte că la Chişinău nu există o coerenţă şi o poziţie solidă, Rusia îşi permite asemenea comportament.”
   
  Europa Liberă: Moscova chiar speră că Chişinăul va accepta deschiderea unui consulat la Tiraspol? Sau, dacă primeşte un refuz categoric, ar putea Moscova să forţeze nota şi să facă acest lucru în mod unilateral?
   
  Oazu Nantoi: „În mod unilateral, Federaţia Rusă ocupă ilegal o parte din teritoriul Republicii Moldova, fără niciun fel de note. Sfidând şi toate angajamentele internaţionale şi cine mai ţine minte astăzi summit-ul din noiembrie ’99, dacă nu greşesc, de la Istanbul. Deci, Federaţia Rusă se comportă aşa cum găseşte de cuviinţă. În acest
  Ministerul de Externe trebuie să ne dea un răspuns dacă Rusia a depus cerere oficială pentru deschiderea unui consulat la Tiraspol...
   

  sens, în stânga Nistrului, la Tiraspol, deja sunt nişte structuri care percep actele de la locuitorii raioanelor de est şi, de facto, exercită funcţiile unei secţii consulare. Or, dacă vorbim despre deschiderea oficială a unei secţii consulare, atunci, probabil, Ministerul nostru de Externe şi de Integrare Europeană trebuie să ne dea un răspuns dacă Federaţia Rusă a depus o solicitare oficială, pe canelele diplomatice pentru a deschide asemenea consulat. În cazul dat, noi auzim nişte declaraţii. S-a ajuns până la aceea că relaţiile dintre ţări se discută pe Twitter, în reţelele de socializare, dar eu nu cred că aceasta e tare serios şi merită să comentăm toată declaraţia domnului Rogozin.”

  Taguri Tiraspol,Oazu Nantoi,Rogozin,consulat Rusia

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Andrei Bunu
  09.11.2012 14:20
  Citez:"Oazu Nantoi: Ministerul de Externe trebuie să ne dea un răspuns dacă Rusia a depus cerere oficială pentru deschiderea unui consulat la Tiraspol."

  As adauga: "Daca o astfel de cerere ar parveni, cum crede Guvernul nostru, este normal sa dai curs unei astfel de cereri, stiind ca petentul este si ocupantul unui teritoriu pe care vrea sa deschida un consulat?" Istoria teritoriilor ocupate nu cunoaste, din cate stiu, astfel de precedente.

  În exclusivitate