Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la victoria în alegeri a lui Barack Obama


Realegerea lui Barack Obama a fost salutată de mai multe țări predominant musulmane, nu și în Iran.



Liderii politici din multe țări ale lumii au salutat realegerea președintelui Statelor Unite, Barack Obama.


La Berlin, cancelarul german Angela Merkel a spus că va coopera cu Barack Obama pentru „stabilizarea relației transatlantice”.


Merkel a spus că îl cunoaște bine pe Obama, cu care va coopera în continuare pentru stabilizarea relațiilor bilaterale, dar și a celor dintre Uniunea Europeană și Statele Unite.

Anders Fogh Rasmussen, secretarul-general NATO, a lăudat în reacția sa rolul extraordinar al lui Barack Obama în menținerea relațiilor euro-atlantice.

Un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a caracterizat drept „foarte bună” știrea victoriei lui Barack Obama asupra republicanului Mitt Romney. Romney numise Rusia într-o intervenție electorală drept inamicul geo-politic numărul unu al Statelor Unite. Într-un interviu cu agenția Interfax, ambasadorul american la Moscova a spus că Barack Obama ar putea vizita Rusia anul viitor.

Barack Obama a fost felicitat și de aliatul cel mai apropiat al Statelor Unite, Marea Britanie.

Premierul conservator britanic David Cameron a spus că i-a făcut plăcere să conlucreze cu Barack Obama în primul mandat al liderului american și va coopera cu plăcere și în următorii patru ani.

Președintele francez, socialistul François Hollande, a spus că victoria lui Barack Obama semnalează că Statele Unite se vor implica și de acum înainte în chestiunile internaționale.

Israelul, țară în care unii lideri de centru-dreapta s-au plâns în ultimii ani de lipsa de atenție din partea lui Barack Obama, a salutat astăzi realegerea lui prin vocea președintelui de centru-stânga Șimon Peres.


Președintele israelian a spus că Barack Obama va face și mai departe tot ce va putea pentru a reduce pericolul terorismului și războiului.

Realegerea lui Barack Obama a fost salutată de mai multe țări predominant musulmane, din Egipt până în Pakistan și Afganistan.

Barack Obama a fost felicitat telefonic de președintele și premierul Chinei comuniste, dar și de liderul spiritual din exil al Tibetului, Dalai Lama.

Iranul, țară cu care Statele Unite nu mai au relații diplomatice de câteva decenii, a spus prin vocea unui diplomat că rezultatul alegerilor americane nu are mare importanță și că din păcate șansele de apropiere americano-irianiană de la începutul primului mandat al lui Barack Obama sunt de domeniul trecutului.

O reacție mai puțin obișnuită a avut la Praga președintele ceh Vaclav Klaus, care a spus că l-a felicitat pe Barack Obama deși inima lui, a lui Klaus, „a bătut în partea dreaptă”, adică de partea republicanului Mitt Romney.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG