Linkuri accesibilitate

Conducătorul autohton şi sfătuitorul străin


Jonathan Powell, fostul şef de cabinet al ex-premierului britanic Tony Blair.
Jonathan Powell, fostul şef de cabinet al ex-premierului britanic Tony Blair.

După 20 de ani de trudă sisifică a guvernanţilor autohtoni, care a născut un şoarece, de ce să nu existe prin culoarele puterii cel puţin nişte consilieri străini?

Ieri, ştirea că premierul Vlad Filat va fi consiliat de un fost şef de cabinet al premierului britanic Tony Blair a făcut înconjurul republicii. E vorba de Jonathan Powell care şi-a lansat la Chişinău cartea „Noul Machiavelii”, publicată de Editura Cartier. Nu ştim deocamdată prea multe amănunte despre noua funcţie de sfătuitor a dlui Powell, dar faptul e de domeniul remarcabilului.

Pe Facebook s-au auzit deja vocile îngrijorate de viitorul salariu al consilierului străin care ar putea să fie o mare povară pentru bugetul de stat. Nu împărtăşesc îngrijorarea asta, dacă mă gîndesc la milioanele înghiţite de conducătorii şi cinovnicii autohtoni ai tranziţiei care „roade n-au adus”.

Şi, de fapt, trebuie spus iată ce. Modul în care a fost guvernată Republica Moldova din 1991 încoace a alimentat mereu o idee care pare năstruşnică la prima vedere. E ideea că guvernanţii autohtoni sînt lacomi, hrăpăreţi, incompetenţi şi indiferenţi, că nimic bun ei nu pot realiza şi că numai nişte străini sosiţi de pe alte meridiane sau extratereştri din alte galaxii pot urni lucrurile din loc. Mărturisesc că gîndul acesta năstruşnic, pe care unii îl vor considera antistatal, l-am auzit rostit de mai mulţi cetăţeni în epoca tranziţiei. Nu glumesc pentru că nu-mi arde de glume. Fireşte, o spuneau împinşi de ciudă, de neîmpliniri, o spuneau cu causticitate sau într-o doară, dar o spuneau totuşi.

Şi după 20 de ani de trudă sisifică a guvernanţilor autohtoni, care a născut un şoarece, de ce să nu existe prin culoarele puterii cel puţin nişte consilieri străini, veniţi din ţări mai prospere şi mai aranjate? Intuiţia proverbială îmi spune că mai rău decît a fost nu poate să fie. Aşa că nu ar strica să le oferim o şansă acestor consilieri străini. Fireşte, multe depind şi de capacitatea de asimilare a guvernanţilor autohtoni, dar o echipă de consilieri din ţările scandinave, să zicem, ar fi de-a dreptul simpatică, ţinînd cont de ce realizări au Norvegia, Suedia şi Finlanda. Înţeleg că guvernanţii autohtoni au o părere foarte bună despre propriile lor persoane, dar după 20 de tranziţie sterilă, n-ar strica să aibă şi nişte îndoieli.
XS
SM
MD
LG