Linkuri accesibilitate

„Suntem și vom fi mereu Statele Unite ale Americii”


Barack Obama: „Nu suntem chiar așa de divizați cum ne sugerează politicul. Suntem mai buni decât suma dorințelor noastre individuale”.


Președintele american Barack Obama a declarat la anunțarea victoriei sale în alegerile prezidențiale că politicienii americani vor trebui să ajungă la compromisuri dificile ca Statele Unite să meargă înainte. În ciuda luptei acerbe din campanie, după alegeri, așa cum se întâmplă de obicei, atât democratul Barack Obama cât și republicanul Mitt Romney au vorbit pe un ton conciliant. Alexandru Eftode prezintă discursul președintelui Obama.

Președintele Barack Obama a rostit un discurs de 20 de minute în fața suporterilor săi la Chicago, la ora 1.40 după miezul nopții.

„În această noapte, la aceste alegeri, voi, poporul american, ne-ați reamintit că, deși drumul a fost greu și călătoria îndelungată, am trecut peste greutăți, am revenit, iar în inimile noastre știm că ceea ce este mai bun pentru Statele Unite abia urmează”.

În discursul său, așa cum se întâmplă de obicei în asemenea ocazii, președintele s-a adresat tuturor americanilor.

„Fie că v-am câștigat votul, fie că nu, eu v-am ascultat și v-am auzit. M-ați făcut să fiu un președinte mai bun. Cu istoriile și problemele voastre revin la Casa Albă mai hotărât și mai însuflețit ca oricând în legătură cu ceea ce e de făcut și viitorul din fața noastră”.

Democratul Barack Obama a promis să conlucreze atît cu Democrații cît și cu Republicanii din Congres pentru micșorarea deficitului bugetar, îmbunătățirea codului fiscal, reformare legislației despre imigranți și reducerea dependenței de importurile de petrol. În discursul de astă noapte, el a spus că în săptămânile care urmează ar vrea să se întâlnească cu rivalul său republican, Mitt Romney ca să vadă cum ar putea colabora pentru ca Statele Unite să poată merge înainte.

Obama a vorbit după ce Mitt Romney își recunoscuse înfrângerea printr-o scurtă declarație făcută de la sediul său de campanie din Boston, statul Massachusetts:

„I-am telefonat președintelui Obama ca să-l felicit pentru victorie. Susținătorii și echipa sa de campanie merită și ei felicitați. Le doresc numai bine tuturor, dar în primul rând președintelui, primei doamne și fiicelor lor. Sunt vremuri de grea încercare pentru America și mă rog ca președintele să conducă cu succes țara noastră”, a spus Mitt Romney.

Barack Obama i-a întors gestul, mulțumindu-i că atât el, cât și tatăl său s-au pus în serviciul public ca guvernatori ai statului Massachusetts.

În discursul victorios, președintele Obama a spus că nu se așteaptă, însă, ca alegerile să pună capăt divergențelor din politica americană.

„Când luăm marile decizii ca țară, acest lucru înflăcărează inevitabil spiritele și stârnește controverse. Asta nu se va schimba astăzi și nici nu trebuie să se schimbe. Aceste dispute sunt un însemn al libertății noastre și nu putem uita că, chiar în aceste momente, oamenii din țări îndepărtate își riscă viața doar pentru șansa de a purta discuții despre ceea ce-i interesează, pentru șansa de a vota cum am făcut noi astăzi”.

În ciuda competiției strânse cu republicanul Mitt Romney și diferenței mici la votul popular la scară națională, președintele Obama, reales pentru un al doilea mandat de patru ani, a spus că societatea americană nu-i chiar atât de divizată politic după cum s-ar părea.

„Nu suntem chiar așa de divizați cum ne sugerează politicul. Nu suntem așa de cinici cum cred formatorii de opinie. Suntem mai buni decât suma dorințelor noastre individuale și rămânem mai mult decât o simplă adunătură de state roșii și albastre. Suntem și vom fi mereu Statele Unite ale Americii”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG