Linkuri accesibilitate

„Este un exemplu către care trebuie să ne orientăm”


Premierul Vlad Filat în exclusivitate pentru Radio Europa Liberă după alegerile din Statele Unite.


Reacții la cald după anunțul victoriei președintelui Barack Obama în alegerile din Statele Unite: premierul Vlad Filat a răspuns întrebărilor formulate de Vasile Botnaru:

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, ce avem de învăţat noi din campanie şi din modul în care s-au desfăşurat alegerile?

Vlad Filat: „Avem foarte multe de învăţat. Dar totodată trebuie să recunoaştem că aceste tradiţii, această cultură politică care este în Statele Unite ale Americii, care se mai spune că este mama şi exemplul democraţiei, are sute de ani, timp în care a fost perfecţionat sistemul şi în care mentalitatea oamenilor, în fond, a fost adusă în aşa manieră, încât emoţiile care sunt prezente, absolut deosebite în cadrul campaniilor, să se transforme, imediat după alegeri, într-o energie care să meargă în sprijinul celor aleşi, în sprijinul guvernării, pentru ca guvernarea să poată să-şi îndeplinească programul de activitate, în interesul, până la urmă, al tuturor cetăţenilor americani, indiferent pentru cine ar fi votat ei.

Este un exemplu către
Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat
care trebuie să ne orientăm. Nu întâmplător, după cum vedem de la scrutin electoral la scrutin electoral, imediat după anunţarea rezultatelor, care, de fapt, nici nu sunt oficiale, cel care a fost învins, cu demnitate, recunoaşte învingătorul şi-i doreşte succes, mai spunând câteva cuvinte că va face tot posibilul ca să contribuie în mandatul celui care a învins, pentru ca să rezolve problemele Americii.

Şi, încă o dată, este un exemplu nu doar de cultură politică, este un exemplu de responsabilitate. Or, clasa politică trebuie să pornească de la acest principiu al responsabilităţii. Trebuie să învăţăm de la alţii nu doar să spunem: „Dumnezeu să ocrotească Moldova”, dar să facem la fel de mult, nu declarativ pentru Moldova, cum încercăm să arătăm pentru alţii. Ştiţi cum este o vorbă foarte bună, care nu este doar o vorbă: „Atunci când doreşti să fii respectat de alţii, să poţi să te respecţi pe tine însuţi”.

Atunci când doreşti ca cineva să-ţi facă bine, să ai capacitatea, raţiunea şi câteodată curajul necesar să poţi să-ţi faci bine ţie însuţi. Şi aceasta se referă la persoane, dar se referă şi la ţară privit per ansamblu. De aceea noi trebuie să ne învăţăm să ne respectăm pe noi înşine, trebuie să ne învăţăm să facem bine pentru ţara noastră. Şi atunci veţi vedea că vom avea şi noi emoţii multe în alegeri. Şi după alegeri imediat vom trece cu toţii, cu întreaga societate la rezolvarea problemelor pe care le are ţara. Eu cred în aşa ceva.”
XS
SM
MD
LG