Linkuri accesibilitate

Barack Obama la începutul unui nou mandat prezidențial


Politicienii au în față oportunitatea de a schimba climatul politic la Washington, de a se înțelege.


Presedintele Statelor Unite, Barack Obama a obtinut un nou mandat la Casa Alba. De la Columbus, Ohio, corespondentul Europei Libere, Valeriu Sela cu detalii.

Anunțul victoriei lui Barack Obama, reales președinte
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00

Este, fara indoiala, un moment remarcabil, primul presedinte negru-american din istoria Statelor Unite este reales. Privind catre votul pe ansamblu, la nivel national, ne dam seama insa cit este tara de divizata, in doua tabere aproximativ egale. Cum se traduce acest lucru in ceea ce urmeaza sa se intimple in viitorul apropiat?

Dupa o campanie pe alocuri vitriolica, dupa o alegere in care scorul votului popular national este practic egal, politicienii au in fata oportunitatea de a schimba climatul politic la Washington, de a se intelege. Acesta este momentul sa o faca.

Republicanii vor continua sa conduca Camera Reprezentantilor, care are ca principala atributiune bugetul, decisiv pentru redresarea economica. Democratii controleaza Senatul, care are intre principalele atributiuni politica externa si confirmarile de judecatori pentru Tribunalul Suprem - un aspect prin care Barack Obama poate defini politica americana, pe termen lung, in conditiile in care citiva judecatori sint in virsta si s-ar putea retrage in urmatorii patru ani.

Acum că Barack Obama e reales, subminarea mandatului sau nu mai poate fi un obiectiv pentru republicani. El insusi nu mai are o miza electorala personala, a fost ultima lui alegere. Aceste date ale problemei ar putea fi de natura sa creeze conditii pentru compromis politic, in chstiuni importante. Vom afla probabil foarte curind daca asa vor si sta lucrurile.

Partidul Democrat, victorios azi, va trebui in timp sa identifice un nou lider, care sa-i urmeze lui Obama, la un moment dat. Republicanii au insa o misiune mai dificila, pentru ca in interiorul partidului se va da o batalie pentru identitate. In doua alegeri prezidentiale succesive, republicanii au pierdut cu candidati considerati moderati, in dauna ultra-conservatorilor.

Pe de alta parte, la aceste alegeri, membrii miscarii Tea Party, ultra-conservatori, au fost in regres. Diviziuni la fel de adinci se manifesta si în politica externa. Partidul isi va cauta o identitate, care sa-l readuca la Casa Albă. Dar, deocamdata, momentul ii apartine lui Barack Obama. Idea principala a alocutiunii sale de victorie a fost speranta. Victoria sa apartine unei coalitii a unei noi Americi: tineri, minoritati, negrii americani, hispanici si votul primit de la alegatoare s-au dovedit decisive.
XS
SM
MD
LG