Linkuri accesibilitate

Libertatea internetului în dezbatere în România


CNA a sesizat politia cu privire la 42 de site-uri care difuzează filme, fără să deţină drepturi asupra conţinutului.


Libertatea internetului este un subiect care se dezbate in Romania, de cite ori exista pericolul de a controla acest spatiu de comunicare. Decizia Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de la Bucuresti a decis sa sesizeze politia cu privire la 42 de site-uri care difuzeaza filme si seriale fara sa respecte legislatia in vigoare. Surse apropiate Consiliului ne-au spus ca era singura solutie pe care CNA ar fi avut-o in conditiile in care a primit o sesizare de la Pro TV pe aceasta tema. Este vorba despre site-uri care ofera servicii media audiovizuale la cerere, fara a detine drepturi pentru continutul difuzat si fara sa fi notificat Consiliul National al Audivozualului, asa cum prevede legea. Consiliul nu poate pe de alta parte sa sanctioneze cele 42 de site-uri reclamate fiindca nu se afla sub juriscdictia CNA. In acelasi timp Legea Audiovizualului obligă CNA sa „sesizeze autoritatile competente cu privire la orice alte incalcari ale prevederilor legale care nu intra in competenta sa.” (Art10, alin 6).

Internetul nu este reglementat in Romania, ca atare, investigatiile, in cazul in care vor exista, nu vor avea legatura cu acest mediu care nu poate fi supus jurisdictiei nici unei institutii. Totusi CNA a decis la inceputul lunii septembrie ca toti furnizorii de servicii audiovizuale, inclusive cele pe internet sa se notifice la Consiliul National al Audiovizualului.

Lucrurile sint extreme de complicate, fiindca in aceste situatii nu ar trebui luat in discutie mediul prin care se transmit informatiile, se descarca filmele, cartile si alte documente, ci eventual daca se incalca dreptul de autor al acestora. Se poate discuta deci despre dreptul de proprietate intelectuala, dar nici procurorilor nu le este prea clar cum si pe cine ar putea sanctiona. Site-urile care ofera filme gratis sint adesea gazduite in afara tarii. In plus nu exista plingeri pe speta drepturilor intelectuale pe internet, inregistrate la organele de ancheta din Romania, in cazul acestor site-uri.

Totusi, interventia politiei sau a guvernului intr-un spatiu liber cum este internetul ar putea fi un precedent pericuolos, care sa incrajeze ulterior acte de cenzura cu miza politica. Deputatul Varujan Pambuccian specialist in informatica si comunicatii avertizeaza ca in acest fel s-ar putea limita libertatile oamenilor pornind de la faptul ca „astazi blocam portiuni de internet pentru ca unii pirateaza”, iar „miine putem bloca portiuni de internet ale adversarului politic sau ale unui om care are alte părerei”.

Asadar, pentru rezolvarea problemelor referitoare la site-urile care ofera filme exista in Romania legi din alte domenii, nu e nevoie nici de interventia politiei pe care a invocat-o Consiliul National al Audiovizualului, nici de cea a guvernului.

Politigraf

XS
SM
MD
LG