Linkuri accesibilitate

„Pentru ca România sa rămână un partener strategic al Americii, la București trebuie respectat statul de drept”


Ambasadorul Mark Gitenstein la sfîrșit de mandat.



Statele Unite ale Americii au interese strategice in România pentru ca au deschis pe teritoriul tarii doua baze militare, pentru ca urmeaza sa instaleze pina in 2015 scutul antiracheta in sudul tarii, dar mai ales pentru ca prin Marea Neagra, România este conectata la una dintre cele mai instabile zone ale lumii.

Pentru ca România sa ramana un partener strategic al Statelor Unite, la Bucuresti trebuie respectat statul de drept, tara trebuie sa ramina stabila, iar reformele anticoruptie sa continue. Acestea sint principalele teme sustinute de ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, in perioada mandatului sau care a inceput in vara anului 2009 si care se termina dupa alegerile prezidentiale de miine din Statele Unite. Pe linia traditiei ambasadorilor americani in Romania, Mark Gitenstein a fost extrem de activ atit in discursurile sale din momentele cheie din ultimii trei ani, cit si in ceea ce priveste conexiunile directe pe care le-a avut cu reprezentantii elitei politice, economice si culturale din Bucuresti.
In, probabil, ultima sa iesire publica inainte de incheirea mandatului, Mark Gitenstein s-a exprimat extrem de optimisit in legatura cu viitorul Romaniei: „oamenii ar trebui sa se uite un pic la ce se intimpla in alte tari din zona si sa-si dea seama ca Romania se descurca mult mai bine decit acestea” a spus ambasadorul american la Bucuresti. Din punctual lui de vedere “Romania e foarte bine pozitionata”, “rata cresterii economice e mai buna”, iar criza politica de asta vara a demonstrate ca romanii pot respecta statul de drept. Tara se va indreapta “spre un nou nivel de stabilitate, democratie si domnie a legii” spera inaltul diplomat american, care se declara romano-american, datorita strabunicilor sai evrei care au emigrat in Statele Unite, plecind din Botosani.

Mark Gitenstein a vorbit despre 2013, ca despre un „an dificil pentru România” din cauza ingredintelor interne si externe si a avertizat ca “o noua perioada de criza constitutionala si de nesiguranta privind guvernul nu ar fi un lucru bun”. Altfel spus nici presedintele n-ar trebui sa forteze nota dupa alegerile parlamentare din decembrie prin sustinerea unui premier din afara aliantei cistigatoare, dar nici USL, Uniunea Social-Liberala n-ar trebui sa mai incerce demiterea lui Traian Basescu.

„Stabilitate, consens, coabitarea civilizata si predictibilitatea deciziilor sint importante pentru economia României, pentru investitiile occidentale si pentru relatiile României cu Statele Unite” a precizat fara ocolisuti ambasadorul american. Lipsa stabilitatii i-a dat pe multi investiroi americani inapoi, desi erau atrasi de piata romaneasca, marturiseste reprezentantul Washingtonului la Bucuresti, explicind ca multe companii au fost nemultumite de licitatii, de recuperarea TVA, de birocratie si in general de coruptia din România.

Mark Gitenstein crede ca anul viitor s-ar putea vota in Congresul Statelor Unite ridicarea vizelor pentru romani, dar in acelasi timp considera ca gradul mare de respingere al românilor care cer viza Americana se intimpla din cauza ca acestia nu pot dovedi ca au suficiente motive sa se intoarca in tara, iar functionarii de la ambasada au impresia ca vor sa ramina in Statele Unite, „ceea ce n-au voie sa facă” pe baza vizei turistice.
Ambasadorul american la Bucuresti a treucut in declaratiile sale de la optimism la avertismente si de la mustrarea prin exemple negative la semnale prietenesti, sugerind ca respectarea regulilor si reformele sint singurele cai de urmat pentru o tara care vrea sa fie prospera si acceptata in rindul democratiilor stabile. Mark Gitenstein are 66 de ani si isi incheie mandatul de ambassador in Romania cu dorinta de a-si „consacra restul vietii lucrind” pentru România, incercind in acelasi timp sa-i convinga pe romani sa fie mai putin pesimisti si cinici.
XS
SM
MD
LG