duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 20:26

  Interviuri

  „Lista lui Marian”: discriminări, prejudecăți, stereotipuri în R. Moldova

  Natalia Ghilașcu: „Tot ceea ce fac eu este doar să creez un climat favorabil pentru ca aceşti oameni să-şi poată exprima liber drepturile”.

  Multimedia

  Audio

  La 1 noiembrie judecătoria Râșcani a dat câștig de cauză plângerii înaintate de un grup de ziariști și activiști pentru drepturile omului împotriva lui Vitalie Marian, un militant anti-gay care publică pe site-ul său de internet o așa-numită „listă neagră” cu personalități care sprijină drepturile minorităților sexuale. Tribunalul a hotărât că lista reprezintă încălcare a dreptului la viață privată, incitare la ură și la discriminare. Printre cei care l-au dat în judecată pe Vitalie Marian s-a numărat și ziarista Natalia Ghilașcu, redactor sef la revista online „Discriminare pe intelesul tau”. Cu Natalia Ghilașcu a stat de vorbă în ajun Liliana Barbăroșie, întrebând-o mai întâi cum a decis să-l acționeze pe bloggerul anti-gay în judecată.

  x
  Natalia Ghilaşcu: „În primul rând am acţionat în judecată pentru că există o limitare în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi atunci când această libertate îţi încalcă dreptul la viaţa privată sau este o modalitate de a te intimida, atunci această libertate nu este una constructivă.

  Toţi cei care ne-am regăsit în această listă neagră am fost intimidaţi într-un fel pentru că, uite, promovăm nişte drepturi suplimentare a homosexualilor. Ceea ce nu este adevărat. Tot ceea ce fac eu este doar să creez un climat favorabil pentru ca aceşti oameni să-şi poată exprima liber drepturile pentru că toţi sunt egali. Deci, în nici un fel acţiunile noastre nu pot fi catalogate ca promovarea homosexualităţii.

  Noi niciodată nu am zis sau nu am încurajat lumea să devină homosexuali. Asta ar presupune să promovezi homosexualitatea. Pe când ceea ce am făcut noi de rând cu ceilalţi colegi a fost să educăm societatea în spiritul unor valori europene, unui climat democratic în ţara noastră. Chiar nu mi-a fost pe plac să fiu catalogată ca o persoană homosexuală, mi s-a pus această siglă LGBT, ceea ce nu cred că mă reprezintă.”

  Europa Liberă: În afară de faptul că aţi fost inclusă în această listă, aţi mai fost intimidată în vreun fel?

  Natalia Ghilaşcu:
  „Am postat câteva articole pe blogul meu şi de fiecare dată am fost atacată de reprezentanţii bisericii ortodoxe, a celei protestante şi de alte minorităţi religioase care nu favorizează homosexualitatea ca o normalitate. În acest sens chiar am fost insultată că promovez alte valori, o altă cultură. Că locul meu nu este în Republica Moldova. Şi, de fiecare dată, când anunţam diferite plecări în străinătate aceşti reprezentanţi chiar îmi ziceau – „mai bine ai rămâne acolo decât să vii să faci zarvă la noi în ţară.

  Consider că este o insultă, la fel este un pas de a ne descuraja în ceea ce promovăm. Nu cred că este justificată această gândire care, după părerea mea, este una bolnăvicioasă.”

  Europa Liberă: Instanţa a emis o decizie prin care a cerut autorului acestei liste să o radieze, să se abţină de la republicare, dar, plus la asta, vă aşteptaţi şi la recompense materiale?

  Natalia Ghilaşcu: „Fiecărui reclamant i-ar reveni câte 5 mii de lei ca despăgubire morală. Pentru mine însă această sumă de bani nu mă încântă cu nimic. Important este ca aceste persoane, autorii acestei liste negre să conştientizeze că au depăşit orice limită şi că această decizie îi va încuraja să fie mai atenţi atunci când îşi exprimă anumite sentimente sau gânduri de ură. Cred că acest bloger ar putea să conteste această decizie însă, după părerea mea, sistemul judecătoresc din Moldova a început cu dreptul în a identifica aceste cazuri ca fiind discriminatorii.

  Speranţa mea este că începând cu anul viitor 2013 Legea privind asigurarea egalităţii va fi un punct de pornire pentru ceilalţi judecători să ia în calcul termenii de discriminare sau prejudecăţi, stereotipuri care sunt prezente în Republica Moldova. Consider că este un început de cale pentru sistemul nostru judecătoresc să se reanimeze într-un fel şi să recapete încrederea cetăţenilor care sunt destul de dezamăgiţi în sistemul nostru judecătoresc.”

  Taguri moldova,Radio Europa Liberă,Drepturile omului,Liliana Barbăroșie,Interviu,homosexuality,Lista lui Vitalie Marian,judecătoria Râșcani,Natalia Ghilașcu

  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Marin de la: Chisinau
  06.11.2012 11:28
  Care e diferenta dintre critica unui "comportament pagubos", si critica unui "tip de constiinta", avand numaidecat in vedere ca ultima interzice dreptul la existenta? In orice caz, e mare. Am intalnit des mostre de gandire copilaroasa in Moldova, si toata au la baza aceasta eroare: lipsa argumentelor -- in sens de a-r-g-u-m-e-n-t-e, caci nu-i timp pentru a studia situatia. Si, acesti copii mari continua sa vorbeasca dupa principiul " Eu nu stiu despre ce graiesc, cum s-a ajuns la aceasta situatie, la ce va duce in viitor acesta situatie, si care e experienta altor oameni in acest domeniu, ce solutii au gasit ei si cum au ajuns la ele. Eu am pozitie, si eu nu iubesc argumentele."

  de: Nic de la: Ungheni
  06.11.2012 07:32
  Nu in teleg de ce drepturile sunt numai pentru cei de alta orientare sexuala. Daca cineva publica o lista de oameni care sunt pentru ori impotriva betivilor , fumatorilor celor ce se drogheaza cum credeti ii apara cineva pe acesti oameni, se proceda ca in cazul cu minorotatile sexuale?????? Medicii trateaza boala in majoritatea cazurilor prin aceiasi metoda, metode , iar la noi societatea reactioneaza diferit la aceleasi probleme.

  În exclusivitate