Linkuri accesibilitate

CEDO condamnă din nou R. Moldova


Cazul Leonid Ghimp și violența poliției moldovene.


Moldovenii Lilia Ghimp, Tudor Ghimp, Tatiana Siman, si Ion Siman locuiesc in Budesti si Chisinău. Acestia s-au plans la CEDO dupa ce Leonid Ghimp, adica sotul, respectiv fratele si cumnatul acestora, a murit la doar 35 de ani dupa o noapte - mai exact noaptea de 11 spre 12 decembrie 2005 - petrecuta in arestul sectiei de politie din Ciocana.

Verdictul medicilor a fost clar: ruptura de intestine. Familia s-a adresat Curtii Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg cu o plangere potrivita careia Leonid ar fi murit din cauza batailor crancene incasate in cele cateva ore petrecute in arestul politiei.

Nici autoritatile nu au facut mare lucru, a spus familia Ghimp, fapt reclamat de asemenea la CEDO, care in cele din urma, marti, 30 octombrie 2012 i-a dat dreptate: statul moldovean le va plati acestora 50,000 de euro daune morale, 60,000 euro daune material si 4,996 euro cheltuieli de judecata.

Leonid Ghimp, care în momentul tragediei avea 35 de ani fiind si tatal a 2 copii, lucra ca sofer de taxi. Intr-o sambata a lunii decembrie 2005 aflandu-se intr-un taxi, in jurul orei 10.00 noaptea, a avut o disputa cu soferul care conducea masina ce il ducea acasa. A refuzat sa plateasca acea cursa pe motiv ca soferul nu l-a dus la destinatia dorita, asa incat taximetrisul l-a dus direct la statia de politie Ciocana. Aici Leonid ar fi fost batut de trei ofiteri de politie si lasat fara suflare pe podea. A doua zi, la ora 11, l-au eliberat.

Desigur, politistii incriminati neaga aceasta varianta. Potrivit acestora Leonid Ghimp nu doar ca nu ar fi fost batut, dar ar fi fost lasat sa plece in aceeasi seara in care a fost adus de soferul de taxi. Politistii mai spun ca era atat de baut incat chiar el ar fi preferat sa isi petreaca noaptea in arestul politiei.

Fapt este, ca a doua zi tanarul, a acuzat dureri mari in zona abdomenului fiind trasportat de urgenta la spital. In ziua urmatoare, pe 12 December 2005 la ora 6.35 a.m., Leonid Ghimp moare in unitatea spitaliceasca.

Autopsia a aratat ca moartea s-a datorat unei peritonite purulente aparute ca urmare a unui ulcer perforat la intestinul subtire. Ulcerul, spun medicii, ar fi putut aparea ca urmare a unor lovituri puternice in zona stomacului.

De-a lungul anchetei cei trei politisti care l-au luat in primire pe Leonid Ghimp in noaptea de 11 Decembrie 2005 si-au schimbat declaratiile. Daca initial nu recunosteau nici un fel de agresiune, in cele din urma unul dintre ei a admis ca un altul l-a lovit pe Ghimp de mai multe ori in stomac.

Pe data de 9 Julie 2007 Tribunalul local din Ciocana i-a gasit pe doi dintre politisti vinovati de acte de violenta cauzatoare de moarte in cazul Leonid Ghimp si i-a condamnat la 8 ani de inchisoare.

Sentinta insa a fost redusa de Tribunalul din Chisinau in noiembrie 2007 pentru ca in iunie 2008 si februarie 2011 Curtea de apel din Chisinau sa ii achite pe politisti de toate acuzatiile.

Familia s-a adresat Curtii Europene de la Strasbourg care in cele din urma, marti, 30 octombrie 2012 a condamnat statul moldovean la plata a 50,000 de euro daune morale, 60,000 euro daune materiale si 4,996 euro cheltuieli de judecata.
Previous Next

XS
SM
MD
LG