Linkuri accesibilitate

„Sunt convins că fenomenul corupţiei are o egală răspândire în majoritatea instituţiilor publice...”


Viorel Chetraru
Viorel Chetraru

Viorel Chetraru (CNA): „Noi vom face totul ca instituţia să fie eficientă.”


De la 1 octombrie, Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției se numește Centrul Național Anticorupție. Potrivit statutului este o instituție autonomă aflată sub controlul Parlamentului. Legislativul a aprobat numirea lui Viorel Chetraru în fruntea Centrului Anticorpuție. Cum si daca va reusi CNA sa lupte cu acest flagel, vom afla chiar de la dl Viorel Chetraru.

Europa Liberă: Urmează să continuaţi lupta cu corupţia din fotoliul de director al Centrului Naţional Anticorupţie; în faţa deputaţilor spuneaţi că a existat o subordonare faţă de politică atât în opt ani de guvernare comunistă cât şi în ultimii trei ani, poate fi vorba despre o eventuală depolitizare dacă aţi fost votat de cei de la guvernare, deputaţii din grupul Dodon nu v-au susţinut iar comuniştii nu erau în sala de şedinţe?

Viorel Chetraru: „Este adevărat, acest principiu de depolitizare a instituţiei a stat la baza întregului proces de reformare a fostului Centru pentru combaterea crimelor economice şi corupţiei şi actualului Centru Naţional Anticorupţie. Noi ne-am străduit mult să excludem acest factor al influenţei politice în activitatea viitoarei instituţii, cel puţin noi am încercat şi am introdus în noua lege privind Centrul Naţional Anticorupţie noi principii care trebuie să pună temelia unei instituţii care, cu adevărat va fi în afara influenţelor politice.

Timpul va arăta cât de corecte au fost aceste viziuni ale noastre, cât de matură este clasa politică să înţeleagă aceste lucruri şi cât de integri vor fi viitorii angajaţi să reziste la aceste presiuni, fiindcă, cu siguranţă, aceste presiuni au existat întotdeauna şi vreau să vă spun că ele au existat în toate instituţiile publice.”

Europa Liberă: Dar acum un angajament moral cel puţin, mai aveţi faţă de cineva?

Viorel Chetraru: „Nu am nici un fel de angajamente, sigur că este destul de greu să crezi în sinceritatea unui conducător care cândva a fost desemnat pe principii politice la o funcţie publică, dar eu m-am străduit să transmit aceste semnale şi aceste mesaje clasei politice în mod special şi îmi doresc foarte mult ca aceste mesaje să fie înţelese şi acceptate.”

Europa Liberă: Dar şi acum unii lasă să se înţeleagă că aţi fi fost propus sau votat la această funcţie de unul dintre cele trei partide, se zice că din partea PD-ului, chiar dacă aţi trecut printr-un concurs destul de riguros?

Viorel Chetraru: „Vreau să mă detaşez de aceste speculaţii, le las pe seama acelor care le fac, inclusiv celor din PD, care aparent sau altfel, vor să arate o susţinere mai mare în ceea ce mă priveşte pe mine. Din punctul meu de vedere eu întrunesc toate calităţile care îmi permit să spun cu toată fermitatea că nu am nici un fel de apartenenţă faţă de vreun partid.”

Europa Liberă: Dle Chetraru, se zice că vin vremuri grele pentru angajaţii Centrului Naţional Anticorupţie, chiar dumneavoastră aţi spus că nu va mai fi loc de cumetrism, ce vă propuneţi să faceţi în continuare?

Viorel Chetraru: „Eficienţa instituţiei va depinde de cei care vor munci aici, de aptitudinile lor, de calităţile lor. Acest proces de reangajare presupune proceduri de angajare a personalului în baza unor criterii de performanţă şi profesionalism, sigur că aceste criterii trebuie să fie evaluate obiectiv, foarte mult depinde de cine şi cum va face aceste evaluări.

Noi ne propunem să includem în procesul acesta, mai activ, cei care ne monitorizează pe noi în permanenţă pe parcursul activităţii, cum ar fi Consiliul civil, cum ar fi societatea civilă. Fiindcă am avut un personal de aproape şase sute de persoane, nu întotdeauna aceşti angajaţi au corespuns criteriilor de profesionalism în primul rând şi aptitudinilor sale de a rezista asupra presiunilor sau influenţelor, fiindcă trebuie să recunoaştem, de multe ori, mulţi angajaţi au fost angajaţi în baza sunetelor, în baza protecţiei pe care au primit-o anterior, de aceea este foarte important ca cei care vor rămâne în această instituţie, să fie evaluaţi în primul rând din punctul de vedere al corespunderii profesionale.”

Europa Liberă: Şi-i veţi trece prin sită aşa cum aţi trecut şi dumneavoastră în cadrul concursului?

Viorel Chetraru: „Chiar dacă a fost un stress destul de mare pentru mine personal, fiindcă a fost o procedură nu tocmai cea mai plăcută, dar cel puţin pot să zic deja că, cum am trecut eu, trebuie să treacă şi ei, fiindcă, dacă anterior această numire era făcută pe nişte criterii necunoscute de nimeni şi aduceau instituţiei angajatul, directorul, să spunem aşa formal, ca pe un motan în sac, acum deja această procedură nu mai este valabilă.”

Europa Liberă: Vor rămâne 350 de angajaţi?

Viorel Chetraru: „Deci sunt 350 de angajaţi stabiliţi conform organigramei instituţiei care a fost aprobată prin hotărârea Parlamentului, ulterior urmează să stabilim după ce principii vor fi repartizaţi în direcţiile generale teritoriale şi în aparatul central al instituţiei.”

Europa Liberă: Şi salariul, cât va fi, fiindcă s-au vehiculat mai multe cifre?

Viorel Chetraru: „Pentru moment nu există încă un proiect care să fie discutat în Parlament, noi am elaborat punctul nostru de vedere care pentru moment este argumentat şi motivat inclusiv cu sprijinul partenerilor noştri din afară. Noi ne dorim ca viitorul angajat al instituţiei, cel care se angajează ca începător să pornească de la 7500, 8000 de lei.”

Europa Liberă: Lupta împotriva corupţiei rămâne o frază lipsită de conţinut până nu vor fi importanţi demnitari sau rude ale acestora condamnaţi pentru ilegalităţi, probate în instanţa de judecată, dumneavoastră spuneaţi că aţi investigat şi miniştri şi şefi de agenţie, de pe timpul guvernării comuniste şi nu numai , dosarele legate de combaterea corupţiei, când vor fi duse la bun sfârşit?

Viorel Chetraru: „Trebuie să înţelegem că în întregul acestui lanţ, al examinării acestor situaţii despre care aţi vorbit dumneavoastră şi nu numai, dar în genere, tot ce înseamnă cazuri penale, sunt implicate mai multe autorităţi, mai multe instituţii, şi organele de urmărire penală , organele de constatare, şi organele procuraturii iar ulterior instanţele de judecată.

Trebuie să fie asigurată o eficienţă pe întregul acestui lanţ, la nivelul fiecărei instituţii şi fiecărei autorităţi. Eu nu pot să spun că pentru moment există o posibilitate sau capacitate să evaluăm obiectiv eficienţa fiecărei instituţii în parte, fiindcă de multe ori, chiar nu există o deschidere care să permită să facem o evaluare în acest sens. Eu cel puţin, la instituţia pe care o reprezint, ne dorim ca toate procesele care au loc în instituţie să poată fi monitorizate, văzute iar eficienţa acestora să fie apreciată de întreaga societate .”

Europa Liberă: Cineva se întreba dacă veţi aduce în cătuşe un judecător, pentru că s-a făcut totul pentru ca asta să fie posibil, adică judecătorii nu mai au imunitate, iar altădată chiar dumneavoastră spuneaţi că toată armata asta de avocaţi, procurori, judecători, aşteptă dosarele centrului aşa cum ţăranul aşteaptă ploaia?

Viorel Chetraru: „Este adevărat, noi suntem conştienţi de faptul că aceste aşteptări trebuie să fie într-un final realizate. Noi vom face totul ca instituţia să fie eficientă, noi vom face totul ca orice semnal care parvine de la cetăţeni privind abuzul oricărui funcţionar public, nu numai al judecătorului, să fie realizat aşa cum scrie legea. Din punctul nostru de vedere aceste mecanisme deja sunt, permit să desfăşurăm aceste acţiuni, urmează să mobilizăm toate celelalte resurse umane, logistice, ca aceste lucruri să fie realizate.”

Europa Liberă: Dar ce şanse există ca dosarele legate de combaterea corupţiei să nu mai genereze corupţie, pentru că, cazurile acestea, la fel erau destul de frecvente?

Viorel Chetraru : „Acest proces deja a început, tot ce înseamnă reforma instituţiilor implicate în acest lanţ de examinare a cazurilor de corupţie va avea această finalitate, pentru că toate eforturile făcute pe reforma în justiţiei, pe reforma centrului, reforma procuraturii, anume sunt îndreptate în această direcţie.”

Europa Liberă: Domnule Chetraru, recent l-am auzit pe premierul Filat spunând că trebuie să se lupte mai mult şi mai bine cu persoanele fizice şi juridice înregistrate în zonele off-shore, pe cât de mult periclitează activitatea economică , ceea ce se întâmplă în aceste zone off-shore?

Viorel Chetraru: „Da, noi cunoaştem această situaţie, de altfel şi această decizie a domnului prim-ministru a fost luată în urma discuţiilor care au fost cu toate autorităţile implicate în aceste procese, noi am desfăşurat o analiză temeinică, detaliată a tot ce înseamnă activitatea off-shorurilor în experienţa altor state, noi am prezentat această informaţie primului ministru, am discutat asupra eventualelor măsuri care trebuie luate şi într-un final avem această decizie şi sper foarte mult că în ceea ce priveşte instituţiile financiare , instituţiile mass-mediei, tot ce înseamnă instituţii publice, tot ce înseamnă ban public nu va fi loc de agenţi economici care sunt înregistraţi în zone off-shore.”

Europa Liberă: Rămâneţi la părerea că cea mai mare corupţie rămâne să se înregistreze la vamă, FISC,alte instituţii ale statului?

Viorel Chetraru: „Eu sunt convins că pentru moment fenomenul corupţiei are o egală răspândire în majoritatea instituţiilor publice, ea este mai frecventă şi se manifestă mai frecvent acolo unde implică mai frecvent nemijlocit cetăţeanul, sigur că Ministerul de interne, Serviciul vamal, Fiscul sunt autorităţile care presupun acest lucru şi acest fenomen este prezent acolo, dar trebuie să avem în vedere şi justiţia şi alte domenii importante, cum ar fi sănătatea, cum ar fi educaţia.”

Europa Liberă: Altădată spuneaţi că poliţia, poliţiştii sunt foarte corupţi?

Viorel Chetraru: „Nu-mi schimb părerea din acest punct de vedere, dar vedem care sunt eforturile făcute în ultima perioadă de către Ministerul de interne şi am convingerea că aceste eforturi sunt corecte şi lucrurile încet, încet se schimbă.”

Europa Liberă: Să vă întreb dacă aţi făcut declaraţia de avere?

Viorel Chetraru: „Declaraţia pentru avere trebuie să o fac în 20 de zile de la momentul investirii, în această săptămână o să o depun.”

Europa Liberă: Şi vreţi să ne spuneţi şi ce avere aveţi?

Viorel Chetraru: „De azi nu este nici un secret, averea mea este inclusă în declaraţia pe care am prezentat-o la sfârşitul acestuia, am un imobil în Municipiul Chişinău evaluat în jur de 800 de mii, dacă nu greşesc, am un automobil, am venituri în valoare de peste 350, 380 mii de lei.”

Europa Liberă: De ce v-am adresat această întrebare pentru că, chiar dumneavoastră, aţi spus că mulţi au învăţat să trăiască prin procuri, creând impresia că nu deţin nici un fel de averi.

Viorel Chetraru: „Nu am bunuri care le deţin prin procuri sau din numele altor persoane.”

Europa Liberă: Asta aţi spus la adresa altor persoane, că ar exista în societate.

Viorel Chetraru: „ Eu nu-mi pot permite să aplic asemenea procedee şi tertipuri.”

Europa Liberă: Când veţi numi şi adjuncţii dumneavoastră?

Viorel Chetraru: „Adjuncţii îi voi numi puţin mai târziu după o evaluare detaliată a tot ceea ce înseamnă activitatea anterioară şi asupra stabilirii priorităţilor pentru activitatea de viitor.”

Europa Liberă: Noi vă dorim succes şi tare ne-am dori ca în societatea moldavă să nu se discute numai despre combaterea corupţiei dar şi să avem cazuri de tragere la răspundere a celor care se fac vinovaţi de corupţie or, reţineam o declaraţie pe care o făcea reprezentantul UE la Chişinău, domnul Dirk Schuebel, ambasadorul occidental , spune că acum în Moldova e mult mai important să se combată corupţia, chiar decât promovarea reformelor.

Viorel Chetraru: „Sunt de acord cu această afirmaţie şi finalitatea cazurilor de corupţie este prioritatea noastră pentru perioada cea mai scurtă.”
XS
SM
MD
LG