Linkuri accesibilitate

„Rusia este de vină pentru ce se întîmplă copiilor din Transnistria” (Timpul)


Construcţia unei biserici stîrnește multe nemulţumiri (Adevărul).


Decizia Curţii Europene pentru Drepturile Omului în dosarul închiderii şcolilor cu grafie latină din Transnistria este tema pe care o comentează ambele publicaţii ce apar azi şi în variantă tipărită. „Rusia este de vină pentru ce se întîmplă copiilor din Transnistria” – titrează cotidianul Timpul. „Nu eşti fascist dacă vrei să înveţi în limba maternă şi cu alfabet latin”, se crede îndreptăţit să tragă concluzia în editorialul său George Damian.

Cele cîteva reacţii pe care le colectează Adevărul la această temă acreditează ideea că hotărîrea Curţii de la Strasbourg nu va schimba situaţia şcolilor cu predarea în limba română din Transnistria. „Politica Moscovei nu se face în funcţie de deciziile CEDO”, spune analistul Oazu Nantoi, citat de publicaţie. „Trebuie să ţinem cont de intenţiile reale ale Rusiei care îşi desemnează reprezentanţi pentru o parte din teritoriul Moldovei,” notează directorul de programe de la Institutul de Politici Publice. Şi unul din cei care i-a reprezentat pe elevii şi profesorii ce s-au plîns la CEDO, directorul executiv al Asociaţiei Promo-Lex Ion Manole spune în Adevărul că „Moscova va continua să-şi urmărească interesele ca şi înainte.”

Agenţia de ştiri „Novii Reghion” o citează pe Nina Ştanski, ministrul de externe transnistrean, cu declaraţia că şcolile cu predare în română nu întîmpină niciun fel de impedimente în activitate. Problemele care există sînt din cauză că partea stîngă şi cea dreaptă nu au ajuns încă la un numitor comun în ce priveşte licenţierea şcolilor cu grafie latină, scrie „Novîi Reghion”.

Adevărul se mai ocupă în ediţia de azi de construcţia unei biserici care a stîrnit mai multe nemulţumiri. Aceasta se plănuieşte să fie ridicată într-o zonă verde, şi anume pe locul scuarului din faţa centrului Kentford, de către omul de afaceri Vladimir Rusu. Cei 3.600 de metri pătraţi au fost cumpăraţi la licitaţie de acesta cu 18 euro metrul pătrat, se arată în articol. Astăzi un grup de cetăţeni vor protesta împotriva acestei decizii, căreia i se opun şi autorităţile de la Spaţii Verzi.
XS
SM
MD
LG