Linkuri accesibilitate

Rusia a fost condamnată de CEDO în dosarul școlilor cu grafie latină din Transnistria


CEDO a dispus daune morale de câte 6 mii de euro pentru fiecare dintre cei 170 care au făcut plîngerea.



Motivul a fost că sprijină regimul separatist și nu a făcut nimic ca să împiedice închiderea școlilor în 2004. Potrivit unei decizii publicate vineri, instanța de la Strasbourg a stabilit vinovăția Rusiei cu 16 voturi la unu, în vreme ce Republica Moldova a fost găsită nevinovată. Rusia trebuie să achite cheltuielile de judecată plus daune morale de câte 6 mii de euro pentru fiecare dintre cei 170 de elevi, părinți și profesori, majoritatea din orașele Râbnița, Tighina și Grigoriopol care s-au plâns la CEDO în 2004. Relatează de la Strasbourg corespondenta noastră Iolanda Bădiliță

În hotărârea definitivă adoptată astăzi de Marea Cameră în cauza Cătan și alții impotriva Moldovei și Rusiei Curtea europeană a drepturilor omului a decis in unanimitate că Republica Moldova nu a violat articolul 2 al Protocolului nr. 1 (dreptul la instruire) al Convenției europene a drepturilor omului. Totodata, CEDO a decis ca Federația Rusă se face vinovata de incalcarea Conventiei.

„Curtea a decis urmatoareale: 1. Faptele ce fac obiectul dosarului se afla in jurisdictia Republicii Moldova. 2.Faptele care fac obiectul plangerii aplicantilor cad in jurisdictia Federatiei Ruse, ale carei obiectii sunt respinse de curte," a spus Sir Nicolas Bratza, presedintele CEDO dar si al completului de 17 judecatori care a judecat acest dosar.

După cum se stie, dosarul in cauza se referă la plângerea copiilor și părinților din comunitatea moldovenească din Transnistria în privința efectelor politicii lingvistice adoptate în 1992 și 1994 de către regimul separatist prin care s-a interzis utilizarea alfabetului latin în școli, și în privința măsurilor ulterioare întreprinse în vederea implementării acestei politici.

Ca urmare a masurilor respective, copiii și profesorii din școlile de limbă română au fost evacuate fortat, scolile au fost inchise atat elevii cat si profesorii lor fiind obligati sa se mute în alte sedii.

Curtea a considerat că „regimul separatist nu ar fi putut supraviețui fără sprijinul continuu de natură militară, economică și politică din partea Rusiei și că, prin urmare, închiderea școlilor ține de jurisdicția Rusiei în sensul Convenției. Pe de altă parte, Republica Moldova nu numai că nu a susținut regimul separatist, ci a și făcut eforturi considerabile pentru a sprijini reclamanții suportând cheltuielile legate de arendarea și reparaţia noilor sedii, procurarea echipamentului, plata salariilor personalului și de transport".

Curtea a acceptat că nu există nicio dovadă de implicare directă din partea Rusiei sau aprobare din partea acesteia a măsurilor luate împotriva reclamanţilor și a şcolilor lor sau a politicilor lingvistice în general. „Totuşi, în conformitate cu principiile elaborate în jurisprudenţa sa anterioară, fiind deja stabilit faptul că Rusia exercita un control efectiv asupra „RMN” pe durata perioadei în cauză, Curtea nu a considerat necesar să determine și existența unui control detaliat din partea Rusiei asupra politicii și acţiunilor administraţiei locale subordonate ei. Rusia este de fapt responsabilă de violarea dreptului reclamanţilor la instruire deoarece „RMN” nu ar fi supravieţuit fără suportul său continuu de natură militară, economică și politică".

Curtea a decis, cu 16 voturi la unu, că Rusia urmează să plătească fiecărui reclamant câte 6.000 euro pentru daune morale și 50.000 de euro tuturor reclamanţilor drept cheltuieli de judecata.
XS
SM
MD
LG