Linkuri accesibilitate

„Este important să ne mobilizăm şi să îndeplinim acest buget”


Parlamentarii dezbat Legea Bugetului pe anul viitor.


Parlamentarii au început astăzi să discute proiectul de buget pe anul viitor, care contează pe o creștere economică de 5%. Unii economiști spun însă că încetinirea economică din ultimele luni va continua și în 2013. Ce se va întâmpla cu bugetul într-o asemenea eventualitate, cât de conștient este guvernul de acest risc, a încercat să afle Liliana Barbăroșie.

Odată cu bugetul, pe masa parlamentarilor a ajuns şi o scrisoare de la Ministerul Economiei care constată o înrăutăţire a stării economice şi,
prin urmare, prognozează o creştere mai mică pentru anul viitor decât cea din proiect. Cu toate acestea, ministrul finanţelor, Veaceslav Negruţă, spune că nu crede necesară revizuirea:

„Urmărim foarte atent evoluţiile internaţionale şi regionale. În noiembrie vine misiunea FMI şi vom analiza încă o dată previziunile. Dacă va fi necesar, vor veni cu rectificări. Acum este important să ne mobilizăm şi să îndeplinim acest buget”.

Costul „optimismului” guvernului ar putea fi de aproape un miliard - bani care să nu intre în buget - aşa că deficitul bugetar ar putea fi dublu faţă de cel prevăzut, iar primele planuri care ar putea rămâne simple promisiuni ar putea fi creşterile salariile, prevăzute la nivelul de 11%.

Este ceea ce afirmă deputaţii din opoziţie, în primul rând socialistul Igor Dodon: „Ar fi fost mai bine să revizuiţi mai întâi prognozele, şi mai apoi să ne prezentaţi documentul. Ştiţi mai bine ca mina, chiar dacă nu vreţi să recunoaşteţi, că cifrele arată cu totul altceva. O să veniţi cu rectificări deja în ianuarie-februarie.”

Un punct de vedere împărtăşit de altfel şi de mediul experţilor, printre ei Valeriu Prohniţchi de la Expert Grup, care criticase anterior guvernul pentru această ignorare a tendinţelor macroeconomice, dar şi pentru că a evitat în acest an să dezbată bugetul cu societatea civilă. Cât priveşte opoziţia comunistă, aceasta a criticat în termeni duri proiectul, ca fiind unul „ruşinos” şi „fals”, dar mai ales pentru că ar ascunde reduceri drastice de cheltuieli în domeniul social, educaţie şi sănătate.
Previous Next

XS
SM
MD
LG