Linkuri accesibilitate

Poate fi combătută sărăcia?


La piaţa de vechituri din apropierea Gării Feroviare
La piaţa de vechituri din apropierea Gării Feroviare

Un reportaj de Ziua Internaţională a Luptei împotriva Sărăciei, la piaţa de vechituri din preajma Gării Feroviare din Chişinău.

Astăzi este Ziua Internaţională de Luptă împotriva Sărăciei iar în Republica Moldova, susţine organizaţia Caritas, circa 500 de mii de persoane în vîrstă de peste 60 de ani ar risca să fie excluse social. Din cauza sărăciei. Alla Ceapai s-a dus în piaţa din apropierea gării, unde multe persoane îşi vând lucrurile din casă pentru a-şi suplini cumva veniturile:

Majoritatea vânzătorilor cu care am stat de vorbă la un bazar de vechituri din preajma Gării Feroviare mi-a spus că nu se consideră sărăci, pentru că nu cerşesc, dar încearcă să-şi câştige prin muncă cinstită bucata de pâine. Mătuşa Măria a lucrat trei decenii la o fabrică de încălţăminte. Pensia de 900 de lei îi ajunge doar pentru a achita serviciile comunale, de aceea este nevoită să vândă în piaţă haine, tacâmuri şi ce mai găseşte prin casă:

„Pâine trebuie în fiecare zi, şi ceva la pâine îţi mai trebuie şi pentru spălat şi restul prin gospodărie. Ai vândut ceva ai vândut, dar dacă nu, poţi să te duci acasă fără nimic, nici de drum nu ai uneori, te gândeşti că trebuie doi lei să-i strângi pentru troleibuz.”

Europa Liberă: Dar ce şi cât v-ar trebui ca să nu mai fiţi săraca?

„Ca să mănânc normal? Suta de lei nu îţi ajunge pe zi. Cei bogaţi ştiu că cheltuiesc pe zi şi câte 500 de lei pentru mâncare, dar ei îşi permit. Au posturi de lucru mai plătite şi se simt normal, dar eu la 53 de ani nici femeie de serviciu nu mă i-au la lucru.”

O altă pensionară Uliana crede şi ea că ar putea scăpa de sărăcia doar dacă cineva s-ar îndura să îi ofere o slujbă:

„Pensionarii nu sunt luaţi acum la lucru. Eu aş fi bucuroasă să lucrez undeva, şi afară să lucrez, sau să spăl vesela undeva. Sunt foarte săracă. Sunt singurică nu am pe nimeni, singură trăiesc. Am datorii la apartament. Eu plătesc în fiecare lună câte puţin la apă canal, la Moldova gaz şi când număr rămân cu 10 lei în buzunar.”

Stau de vorbă şi cu doi bărbaţi mai în vârstă Eugen şi Ion, vânzători şi ei la piaţa de vechituri. Ei îmi spun că moldovenii sunt sărăci, nu pentru că nu au bani, dar pentru că nu au suficientă cultură şi că au ales o conducere care nu se gândeşte la problemele poporului:

„Anul acesta a fost secetă în Moldova, parlamentul împotrivă a mărit preţurile la benzină, la motorină, pentru ţăran a mărit impozitele.”

„Îşi bat joc de noi, de bătrâni, dar şi tineretul nu prea are astăzi de lucru, vând în piaţă tinerii.”

„Duceţi-vă prin sate au rămas numai bătrâni. Tot tineretul e plecat peste hotare în Rusia, Italia, Spania, America, Portugalia.”

Europa Liberă: Dar ce aţi vrea să facă conducerea ca să scăpăm de sărăcie?

„Conducerea nu ne va da nimic, ea trebuie să reguleze. Să ne dea investiţii la gospodăria sătească, lumea să producă şi să vândă producţia mai ieftin, pentru că lumea nu are venit cu ce să cumpere.”

Europa Liberă: Dar în UE credeţi că scăpăm de sărăcie?

„În UE o să ne ducem cu fundul gol, că noi nu suntem pregătiţi pentru UE.”

„Cui îi trebuim noi acolo în UE?”

Vorbesc şi cu o tânăra Ana care a venit să facă cumpărături la această piaţă second hand, pentru că nu-şi permite luxul să se îmbrace la un magazin obişnuit de haine:

„Conducerea noastră nu ne permite ca persoana săracă să se ridice să aibă o bucăţică de pâine, o bucăţică de ceva mai bun pe masă, ne mulţumim cu ceea ce este. Mai sus nu putem să ne ridicăm dacă nu avem cu ce.”

Europa Liberă: Dar sunt săraci azi moldovenii?

„Sunt şi sărăci, şi bogaţi, şi cu duhul şi cu banii, cu totul.”

Un recent sondaj de opinie arată că fiecare al doilea moldovean este nemulţumit de felul în care trăieşte şi că o duce mai prost decât acum un an şi chiar cinci ani. Sărăcia, şomajul şi costul vieţii fiind problemele cheie cu care se confruntă moldovenii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG