Linkuri accesibilitate

Medicamentul nu este produs alimentar...


Andrei Usatîi: „antibioticele, preparate din domeniul cardiologiei, psihotrope şi altele, vor fi eliberate de farmacişti doar cu reţete.”


Cu începere de astăzi circa 80 la sute de medicamente vor putea fi cerute la farmacii numai dacă se va prezenta o reţetă de la medic, conform unui recent ordin al Ministrului Sănătăţii. O decizie, de fapt, cum spun autorităţile medicale, adoptată spre binele pacienţilor care, din varii motive, se întrec rău cu măsura la consumul de leacuri, cu sau fără rost şi discernământ. Vom discuta despre cauzele, efectele aşteptate şi, eventual, riscurile aplicării acestor noi reguli cu ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi.

Europa Liberă: Aşadar, de astăzi, pe lângă alte măsuri severe de asigurare a utilizării raţionale a medicamentelor, circa 80% din preparatele farmaceutice vor putea fi cumpărate de populaţie doar cu binecuvântarea sau prescripţia expresă a doctorului. Care este principala cauza a unor astfel de măsuri, dle ministru?

Andrei Usatîi: „Măsurile care se aplică începând cu ziua de astăzi, dar ordinul a fost semnat încă vinerea trecută, nu sunt altceva decât nişte măsuri care de altfel sunt aplicate în toate ţările din lume pentru a proteja populaţia de utilizarea neraţională a medicamentelor.

Eu aş menţiona două aspecte. În primul rând, utilizarea medicamentului indicat sau justificat conform diagnosticului stabilit. Al doilea ar fi utilizarea raţională după număr, adică excluderea prescrierii multiple a medicamentelor pentru un singur diagnostic.

De altfel, aceste fenomene au loc în toate ţările din lume şi este o problemă globală, nu doar din Republica Moldova. Şi acest ordin va reglementa prescrierea medicamentelor conform unei liste care a fost stabilită. Un număr de altfel destul de mare va fi eliberat fără prescrierea medicului, adică fără reţete. Un alt număr, care sunt antibioticele, preparate din domeniul cardiologiei, psihotrope şi altele, vor fi eliberate de farmacişti doar cu reţete.”

Europa Liberă: Până acum orice medicament era ca un produs alimentar, intrai în farmacii şi îl procurai. De când durează situaţia aceasta şi de ce s-a considerat atunci, cândva, că nu e nevoie de prescripţia medicului de fiecare dată?

Andrei Usatîi: „Lucrurile stau puţin altfel. Tentative de a reglementa prescrierile medicamentelor de către medici şi eliberarea de către farmacişti au fost mai multe, începând cu anul '95 încoace, dar de fiecare dată au eşuat. Nu au fost duse până la capăt. Nu inventăm nimic nou acum. Dar de data aceasta s-a constatat că nu mai este spaţiu de a tolera asemenea situaţii. Şi în vederea protejării populaţiei am decis să ducem până la capăt această modalitate de eliberare a medicamentelor pentru farmacişti.”

Europa Liberă: OMS estimează la nivel global că circa 50% din medicamente nu sunt administrate corect, dar mai ales nu sunt prescrise în mod justificat de medici. În Republica Moldova situaţia ar putea fi şi mai alarmantă. Aşa că măsurile ar trebui mai mult decât salutate. Dar, totuşi, cât de pregătit este întregul sistem pentru asemenea măsuri? Nu se va întâmpla cum zile renumitul Cernomîrdin: că se doreşte cum e mai bine, dar iese ca întotdeauna?

Andrei Usatîi:
„Într-adevăr, un studiu recent a stabilit cifrele pe care le-aţi menţionat şi tocmai aceasta mă face să afirm încă o dată că este o problemă globală. Nu am început acest lucru pe un teren nepregătit. În primul rând am asigurat toţi medicii şi instituţiile medicale cu reţete, sau cu formularele care vor fi utilizate; am organizat un seminar cu invitaţia celor care sunt implicaţi în procesul de prescriere corectă a medicamentelor; am invitat profesori de la universitate, de la Agenţia Medicamentului, pentru a duce informaţiile utile pentru a fi mai fermi pregătiţi în vederea aplicării acestei modalităţi. În afară de aceasta, Agenţia Medicamentului, începând de astăzi, şi din cadrul Ministerului Sănătăţii vor organiza controale selective pentru a evalua cum sunt eliberate medicamentele în ţara noastră.”

Europa Liberă: Eu de fapt mă refeream mai mult la altceva. Am să vă dau un exemplu simplu: la Centrul de sănătate la care merg eu cu familia, în loc de șapte medici de familie sunt de fapt doi. Şi e o situaţie reală. Şi atunci mă întreb ce cozi vor fi la aceşti doi medici care lucrează în loc de șapte?

Andrei Usatîi: „Nu cred că cozile vor fi mărite din cauza că vor veni pacienţii pentru a obţine reţete. De altfel, pacienţii oricum obţineau trimiteri la diferite farmacii, dar nu pe reţete oficiale, dar pe nişte bucăţi de hârtie folosite nestandard. Eu sunt sigur că fluxul de pacienţi nu va fi mărit din cauză că va veni un flux masiv pentru a obţine aceste reţete. Va fi un proces programat. Pacienţii vor primi reţete şi vor primi nu 7-8 medicamente, dar vor fi prescrise un număr adecvat conform protocoalelor de tratament.”

Europa Liberă: Prin intermediul internetului nu ar fi posibil să se obţină această prescripţie, această reţetă? Nu este prevăzută şi această procedură care ar simplifica mult relaţiile pacient-doctor-farmacist?

Andrei Usatîi:
„Încă nu avem condiţiile tehnice pentru a aplica această modalitate. Acum suntem în faza de a implementa un sistem informaţional integrat pentru acces medical primar, care prevede eliminarea mai multor bariere care creează cozi la medici şi această modalitate va fi una care ar simplifica acest acces. Dar eu consider că totuşi vor veni oamenii bolnavi. Nu vor veni persoanele care sunt sănătoase să dea cu rândul la uşile medicilor. Vom vedea şi vom evalua. În cazul în care vor apărea unele greutăţi, desigur vor întreprinde măsuri care se impun.”

Europa Liberă: Cum află pacientul dacă-i trebuie neapărat o reţetă pentru un medicament sau altul? De unde să ştiu dacă trebuie mai întâi să merg la doctor înainte de a intra în farmacii?

Andrei Usatîi: „Medicamentul de fapt nu este, precum aţi menţionat de la bun început, produs alimentar. Pe lângă faptul că tratează, el are şi acţiuni adverse care sunt cu mult mai complicate decât pacienţii sunt informaţi. De aceea, când persoana simte un disconfort sau nişte simptome ale unei maladii, când se adresează la medic, atunci i se va indica şi medicamentul care este adecvat pentru diagnosticul care va fi stabilit.

Adeseori pacientul doar aude din reclame, de la vecini, de la rude că medicamentul X este folositor pentru o maladie sau alta, dar, necunoscând diagnosticul corect, adeseori aduce doar la înrăutăţire sau avansarea maladiei în alt grad mai complicat. De altfel, vreau să vă dau doar o cifră, iarăşi este o estimare a OMS, că din toate internările în spitale în lume, cam 30% din pacienţi îi tratăm cu aceste consecinţe - consecinţele cauzate de utilizarea medicamentelor neadecvate.”

Europa Liberă: Eu vroiam de fapt să precizez ce se va întâmpla în cazul bolnavilor cu vechime, care au ani de zile nişte preparate; de exemplu, cum află ei dacă mai întâi trebuie să vină la medic ca să ia o reţetă? Există bineînţeles această listă a medicamentelor ce pot fi cumpărate fără prescripţia expres a doctorul, dar ea este atât de lungă şi greu de citit pentru omul obişnuit, încât poţi avea nevoie de pastile numai parcurgând-o cu ochii. Cum aflăm mai exact?

Andrei Usatîi: „Desigur că pacienţii care suferă de o boală cronică întotdeauna vin la medic, deoarece obţin medicamentele compensate. Şi ei într-o perioadă scurtă de timp, o dată în 2-3 luni vizitează medicul pentru a fi monitorizat în dinamică şi pentru a obţine următoarea reţetă pentru a-şi asigura medicamentele compensate. Dar aveţi dreptate – în toate ţările lumii pacienţii obţin medicamente fără reţetă în supermarketuri, unde sunt nişte departamente care oferă aceste medicamente. Şi când omul nu găseşte preparatul care îl interesează, merge la medic, de fapt, fiind vorba despre antibiotice, medicamente din domeniul cardiologiei sau oncologie.”

Europa Liberă: Aţi spus la un moment dat că fiecare instituţie medicală din Republica Moldova va avea un medic-farmacolog care va monitoriza prescrierea medicamentelor. Va fi ca un fel de paznic? Dar cum va face faţă cumătrismului?

Andrei Usatîi:
„Medicii-farmacologi clinicişti de fapt au altă destinaţie. Ei vor activa în instituţii sau mai bine zis în spitale, pentru a monitoriza protocoalele de tratament, dacă sunt aplicate corect, dacă nu se aplică polipragmazia (situaţia în care i se prescriu bolnavului prea multe medicamente). Adică destinaţia lor nu este de a dubla munca doctorilor de familie. Ei vor lucra preponderent în spitale şi desigur vor avea tangenţă cu prescrierea corectă a medicamentelor la acest nivel. Eu nu văd vreun pericol de a stimula cumătrismul. Deoarece medicamentul înseamnă în primul rând viaţa omului şi când nu este administrat corect, poate avea şi consecinţe fatale.”

Europa Liberă: Cine şi cum va constata că medicul X sau Y nu-şi îndreaptă pacientul spre farmacia unde are el interesul să se vândă medicamentele mai bine?

Andrei Usatîi:
„În acest aspect sunt nişte măsuri care sunt greu de a nu le respecta, să zicem. În primul rând, medicamentele se vor prescrie conform denumirii internaţionale comune, adică nu va fi indicată denumirea comercială şi producătorul, dar denumirea internaţională comună care conţine formula chimică activă. Şi tocmai farmacistul, obţinând această reţetă, îi va propune pacientului o listă de medicamente şi diferite preţuri. Iată în acest ordin este indicat că farmacistul este obligat să-i ofere informaţia necesară pacientului, conform acestei denumiri internaţionale comune, despre încă 40 de medicamente care au un preţ diferit, diferenţa fiind de la 20 la 180 de lei. Şi atunci pacientul, în funcţie de posibilităţi şi informaţia obţinută, va decide dacă procură medicamentul produs în Ungaria, sau Austria, sau Marea Britanie, sau din altă parte…”
.
Europa Liberă: La ţară, dle ministru, cum va fi, dacă dl doctor e în concediu sau bolnav? Ce facem: ne ducem în satul vecin sau la centrul raional?

Andrei Usatîi:
„De fapt, de regulă doctorii sunt substituiţi în cazul când cineva pleacă. Avem echipe de medici, 3-4 medici. Dar sunt şi câte unul, cum dv. aţi menţionat, dar avem programarea medicilor de la oficiile medicilor de familie care efectuează vizite în acele centre unde temporar medicul lipseşte. Dar vor fi sigur şi urgenţe. Atunci pacientul va fi obligat să parcurgă o cale de 5-6 km. până la următorul centru de sănătate. Dar aceste cazuri vor fi practic aproape de zero.”
XS
SM
MD
LG