Linkuri accesibilitate

Dorin Purice: Frontiera nu va fi niciodată sută la sută securizată, dar se fac progrese


Dorin Purice
Dorin Purice

Interviu cu noul şef al Poliţiei de Frontieră.

Ambiţia Moldovei, declara miercuri viceministrul de externe Natalia Gherman, este ca până la vară să încheie negocierile cu Uniunea Europeană privind acordul de liber schimb şi cel de asociere şi să aplice o mare parte din cererile europene care ar permite liberalizarea regimului de vize. Valentina Ursu a stat de vorbă cu şeful Poliţiei de Frontieră, Dorin Purice, pe care l-a întrebat tocmai cât de sigure sunt graniţele ţării?

Europa Liberă: Domnule director, ce reformă vă propuneţi să faceţi în fostul serviciu de grăniceri, actualmente poliţia de frontieră?

Dorin Purice: „Este o perioadă deloc uşoară. Mi-am şi asumat anumite riscuri, când
Mi-am şi asumat anumite riscuri, când am acceptat această funcţie. Vreau rezultatul azi şi acum...

am acceptat această funcţie. Vreau rezultatul azi şi acum.”

Europa Liberă: Şi chiar sa fie posibil?

Dorin Purice: „Îmi dau bine seama că reformele mari nu se fac peste noapte. Avem nevoie de timp. Şi orice proiect pe care-l concepi, pe care-l dezvolţi, trebuie să fie bine pregătit, aşa încât să aibă durabilitate, sa fie pentru o perioadă îndelungată, de cel puţin 5-10 ani. Tocmai de aceasta colectivul nostru se grăbeşte încet, aşa încât să atingem obiectivele propuse şi să avem succes în tot ceea ce facem.”

Europa Liberă: Pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii la hotarele ţării, ce îi reuşeşte mai mult şi ce îi reuşeşte mai puţin astăzi Poliţiei de Frontieră?

Dorin Purice: „Noi avem foarte multe proiecte în vederea securizării frontierelor, proiecte susţinute de Uniunea Europeană, de guvernul Statelor Unite ale Americii, proiecte evaluate în milioane de dolari sau euro. Proiecte care presupun procurarea
Avem foarte multe proiecte pentru securizarea frontierelor, susţinute de UE, de guvernul SUA şi evaluate la milioane de dolari sau euro...

echipamentelor speciale pentru asigurarea controlului şi supravegherea frontierei, procurarea echipamentului special, în vederea detectării persoanelor şi mijloacelor de transport care traversează frontiera vamală, chiar şi pe frontiera verde, pe timp de noapte, pe timp de condiţii climaterice aspre. Acuma încercăm să implementăm aceste proiecte cu cât mai mult succes, aşa încât ele să se deruleze în viitorul apropiat, fără să avem tergiversări, fără să avem carenţe în implementarea lor.”

Europa Liberă: Poliţia de frontieră şi-a făcut tema de acasă acum, în ajun ca Republica Moldova să obţină acest mult râvnit regim liberalizat de vize din partea UE?

Dorin Purice: „Da, aceasta e o întrebare foarte importantă. Angajamentele care reies din Acordul dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, mai ales, în vederea regimului liberalizat de vize, sunt prioritatea numărul unu pentru echipa Politiei de Frontieră. Toată lumea va beneficia de acest regim liberalizat de vize, dar cred că puţini înţeleg că în spatele acestui proces anevoios stă doar un grup de specialişti din mai multe agenţii de stat şi organe publice, care au o responsabilitate enormă să aducă la bun sfârşit implementarea acestui acord.”

Europa Liberă: Ce trebuie să faceţi concret?

Dorin Purice: „Noi am avut de modificat circa 40 de legi, 50 de hotărâri de Guvern au fost şi ele modificate, altele abrogate. Şi au fost modificate 100 de ordine interne ale serviciului pe care îl conduc. Suntem pe ultima sută de metri. Pe lângă cadrul legislativ
Am avut de modificat circa 40 de legi, 50 de hotărâri de Guvern au fost şi ele modificate, altele abrogate. Şi au fost modificate 100 de ordine interne ale serviciului pe care îl conduc. Suntem pe ultima sută de metri...

sau normativ pe care îl perfectam, bineînţeles că punem acuma accent pe managementul integrat al frontierelor, care presupune un complex întreg de acţiuni, în vederea securizării hotarelor. Aceasta presupune combinarea cu succes a rigorilor, în vederea securizării graniţelor. Şi, în acelaşi timp, fluidizarea mijloacelor de transport, a călătorilor, în aşa fel încât controalele să fie unele controale-ţinte, iar agenţii economici credibili sau persoanele credibile să nu aibă de suferit făcând cozi mari la frontieră, în urma reţinerilor care au loc şi aşa mai departe.”

Europa Liberă: În limbajul cifrelor, cam cât la sută din frontieră puteţi spune că e securizată?

Dorin Purice: „Îmi pare rău să recunosc, dar cred că frontiera total nu va fi securizată niciodată. Mereu vor exista riscuri, vor exista pericole. Întotdeauna noi vom fi alertaţi de tentativele de traversare ilegală a frontierei, tentativele de contrabandă. Dar eu cred că noi vom fi capabili sa reducem mult din acest risc.”

Europa Liberă: Pentru că vorbim despre hotarul de stat, care ar fi cele mai mari provocări?

Dorin Purice: „Bineînţeles sunt migraţia ilegală, contrabanda de mărfuri şi obiecte
Frontiera total nu va fi securizată niciodată. Mereu vor exista riscuri, vor exista pericole...

interzise de a fi trecute la frontieră, traficul de fiinţe umane, falsul de documente, încălcarea regimului de frontieră şi multe altele.”

Europa Liberă: Migraţia ilegală, un fenomen foarte răspândit, poate fi stăvilită?

Dorin Purice: „Sigur că poate fi stăvilită. Tocmai de aceasta avem şi conlucrări în comun cu Organizaţia Mondială pentru Migraţie, cu mai multe structuri internaţionale şi europene de profil.”

Europa Liberă: Domnule director, vin şi sesizări din partea simplului cetăţean care traversează frontiera? Şi dacă da, care e conţinutul acestora?

Dorin Purice: „Rezultatele noastre se vor măsura nu prin statistici sau prin rapoarte de activitate... Noi, colaboratorii politiei de frontieră vom considera că suntem eficienţi, atunci când va creşte gradul de încredere a cetăţeanului faţă de instituţia noastră. Fireşte că vin multe sugestii din partea oamenilor. În cele mai dese cazuri, sunt plângeri sau sugestii de la foştii angajaţi ai instituţiei noastre, care urmăresc din afară ce se întâmplă în sistemul nostru. Şi în aceste cazuri noi suntem foarte receptivi şi încercăm să reacţionăm prompt şi cât mai urgent.”

Europa Liberă: Aveţi o colaborare, cooperare cu serviciul vamal? Pentru că sunteţi două entităţi care, într-un fel, vă complementaţi activitatea.

Dorin Purice: „Exact.”

Europa Liberă: Şi dumneavoastră chiar veniţi din Serviciul Vamal, acolo unde aţi activat ceva timp.

Dorin Purice: „Chiar şi datorită faptului că suntem două instituţii care îşi desfăşoară
Ne dorim o conlucrare cât mai fructuoasă cu Serviciul Vamal...

activitatea la frontieră, ne dorim o conlucrare cât mai fructuoasă cu Serviciul Vamal. Chiar am preconizat, pentru luna noiembrie, să avem o reuniune patrulaterală, cu participarea Poliţiei de Frontieră din România şi din Republica Moldova, şi Serviciilor Vamale din România şi Republica Moldova, în vederea trasării unui plan de activitate pentru 2013. Avem nevoie de aceasta cooperare.”

Europa Liberă: Când ar putea Poliţia de Frontieră să îşi desfăşoare activitatea pe segmentul transnistrean de la hotarul moldo-ucrainean?

Dorin Purice: „Întrebarea este una din cele mai delicate, fiindcă Poliţia de Frontieră este o entitate, care, de fapt, e prezentă în fiecare ţară, e prezentă la frontiera fiecărui stat. Acuma, dacă noi ne vom semnala prezenţa pe segmentul transnistrean, e o chestie, după părerea mea, destul de periculoasă. Nu de alta dar să nu se dea de înţeles că pe frontiera de pe Nistru a apărut un atribut al statului. Deci, să nu arătăm prin aceasta că, într-un fel sau altul, recunoaştem că aceasta ar putea fi o frontieră.
Îmi exprim dorinţa şi aşteptările optimiste că vom putea face schimb de informaţii cu partenerii ucraineni, care acoperă segmentul transnistrean pe partea de est...

Perimetrul transnistrean e o problemă acută, mai ales, şi datorită faptului că pe acest segment este aproape imposibil să controlăm fluxul migraţional. Dar deja au loc lucrări de demarcare a frontierei de stat şi pe partea cu România, şi pe partea Ucrainei. Îmi exprim doar dorinţa şi aşteptările optimiste că vom putea face schimb de informaţii cu partenerii ucraineni, care acoperă segmentul transnistrean pe partea de est. Şi, prin urmare, vom putea exercita un control şi al fluxurilor migraţionale, şi al mişcării de mărfuri şi persoane.”

Europa Liberă: Ce ne puteţi spune despre gestionarea banilor care au venit din exterior? Pentru că, totuşi, sunt voci care susţin că a fost periclitată mult imaginea instituţiei pe care o conduceţi, atunci când chiar foşti angajaţi au vorbit despre spălarea unor sume mari de bani.

Dorin Purice: „Ca să producă efect, banii trebuie bine gestionaţi. Încerc acuma să atrag în echipa noastră specialişti buni, calificaţi, care ar putea gestiona proiecte,
Acolo unde sunt mulţi bani, există şi mari tentaţii. (...) Vorbim de circa 28 de milioane de euro, proiecte în derulare...

persoane care ar putea atrage fonduri externe pentru dezvoltarea serviciului nostru. Acolo unde sunt mulţi bani, există şi mari tentaţii. Şi tocmai de aceasta încercăm să fim cât mai precauţi şi să asigurăm un control riguros al resurselor financiare, al fondurilor străine, al granturilor.”

Europa Liberă: Care ar fi în cifre asistenţa de care beneficiază politia de frontieră?

Dorin Purice: „Vorbim de circa 28 de milioane de euro, proiecte în derulare.”

Europa Liberă: Cât ar putea să dureze tranziţia aceasta de la Serviciul de Grăniceri la Poliţia de Frontieră?

Dorin Purice: „Tranziţia a avut loc. Iar ceea ce facem acuma sunt nişte chestiuni
Tranziţia de la Serviciul de Grăniceri la Poiţia de Frontieră a avut loc. Ceea ce facem acuma sunt nişte chestiuni tehnice...

tehnice. Atâta doar că trebuie să lucrăm ceva mai mult la nivelul mentalităţii, fiindcă colegii mei au mentalitatea lor, mentalitatea de grănicer, ceea ce înseamnă străjer la frontieră.”

Europa Liberă: Poate că anumiţi angajaţi ar avea o mentalitate de grănicer sovietic, ar spune unii?

Dorin Purice: „Ei, nu chiar aşa. Acuma însă ne atribuim funcţia de poliţist. Colegii mei, sper, în curând, să se obişnuiască cu titulatura nouă de poliţist de frontieră.”

Europa Liberă: Acuma poliţistului de frontieră îi revine şi sarcina de a intenta dosare?

Dorin Purice: „Nu chiar aşa.”

Europa Liberă: Dar cum?

Dorin Purice: „Deci, este un proces. În structura noastră este preconizată unitatea de urmărire penală şi alta de investigaţii operative, însă în Legea cu Privire la Poliţia de
E adevărat că ne dorim să avem competenţe de cercetare penală. Dar să vedem cum se vor elabora politicile, cum vor derula proiectele noastre în continuare...

Frontieră noi nu am reuşit să introducem această normă, prin care ni s-ar acorda statut de ofiţer de urmărire penală. Noi acuma lucrăm la nivel de instituţii, la nivel de Minister al Justiţiei, lucrăm la proiectele respective. E adevărat că ne dorim să avem competenţe de urmărire penală sau cercetare penală, având deja investigaţiile operative în instrumentarea noastră. Să aşteptăm să vedem cum se vor elabora politicile, cum vor derula proiectele noastre în continuare. Important rămâne a fi să lucrăm în interesul statului şi al cetăţeanului.”
XS
SM
MD
LG