duminică, mai 01, 2016 Ora Locală 20:27

  Cultură / Cultură şi politică

  „Renașterea pe pămînturile Arezzo-ului” - un admirabil proiect cultural

  O impresionantă acțiune de inițiere intelectuală, istorică și culturală: „De la Fra Angelico și Pierro de la Francesca la Bartolomeo della Gatta și Luca Signorelli în Val di Chiana”.

  Multimedia

  Audio

  Cine parcurge Italia cu ochii deschiși și interes pentru cele ale locului, înțelege mai bine ca oriunde atît îmbinarea seculară dintre politică și cultură, cît și talentul particular oamenilor implicați în cele două domenii de a specula și a-și pune în mișcare inteligența pentru a face față dificultăților timpului lor. Nu sînt vorbe aruncate în vînt sau o admirație necritică pentru poporul care i-a dat, între mulți alții pe principii Medici și întreaga pleiadă de artiști ai Renașterii grupați în jurul lor.

  Italienii suferă și ei serios de pe urma crizei financiare, a reducerii masive a subsidiilor pentru cultură, dar, departe de a sta cu mîinile în buzunare sau a se mărgini la proteste, încearcă să limiteze daunele și să găsească modalități de a ocoli dificultățile.

  Piero della Francesca, Battaglia di Eraclio e Cosroe, Biserica Sf. Francisc, Cappela Bacci, ArezzoPiero della Francesca, Battaglia di Eraclio e Cosroe, Biserica Sf. Francisc, Cappela Bacci, Arezzo
  x
  Piero della Francesca, Battaglia di Eraclio e Cosroe, Biserica Sf. Francisc, Cappela Bacci, Arezzo
  Piero della Francesca, Battaglia di Eraclio e Cosroe, Biserica Sf. Francisc, Cappela Bacci, Arezzo
  In inima Italiei, în provincia Toscana și în particular regiunea Arezzo, cea care l-a dat lumii pe Piero della Francesca, muzeografii, istoricii de artă și cercul din jurul lor, au inițiat în comun un masiv proiect cultural și educativ, imaginat pe nu mai puțin de opt ani și sponsorizat în principal de Ente Cassa di Risparmio din Florența. Intitulat generic „Mici Mari Muzee” (Piccoli Grandi Musei), proiectul de anul acesta poartă numele „Rinascimento in terra d'Arezzo” - „Renașterea pe pămînturile Arezzo-ului”, cu subtitlul grăitor „De la Fra Angelico și Pierro de la Francesca la Bartolomeo della Gatta și Luca Signorelli în Val di Chiana”.

  The Renaissance in the Land of Arezzo Projecti
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  03.10.2012
  O prezentare a Proiectului „Renașterea pe pămînturile Arezzo-ului”.

  Partenere și colaboratoare principale în proiect sînt Muzeul național de artă medievală și modernă, Fraternita dei Laici și Muzeul MUDAS, toate din Arezzo, Muzeul Diocezan și cel de Artă și Istorie Etruscă din Cortona, Collegiata e Museo della Pieve din San Giuliano și Pinacoteca din Castiglione, Muzeul comunal din Lucignano. Li se alătură o serie întreagă de alte muzee și centre culturale și istorice din regiunea Valdichiana, unul din drumurile principale ce conducea artiștii evului mediu, Renașterii și apoi ai Barocului de la Florența la Roma.

  • Renașterea pe pămînturile Arezzo-ului, afișul proiectului
  • Imagine a Capelei Bacci, din Biserica Sf. Francisc de la Arezzo, cu picturile lui Pierro della Francesca
  • Piero della Francesca, Battaglia di Eraclio e Cosroe - Arezzo, Cappella Bacci
  • Filippo Lippi, Incoronarea Fecioarei - Musei Vaticani (panou expus temporar la Arezzo, locul de proveniență al picturii)
  • Filippo Lippi, Incoronarea Fecioarei - Musei Vaticani (detaliu)
  • Michele da Firenze, Crocifissione - Arezzo, Museo Nazionale d'arte medievale e moderna
  • Michele da Firenze, Sant'Antonio abate - Arezzo, Museo Nazionale d'arte medievale e moderna
  • Bartolomeo Della Gatta, Assunzione della Vergine - Cortona, Museo Diocesano
  • Beato Angelico, Annunciazione/Bunavestire - Cortona, Museo Diocesano
  • Luca Signorelli, Madonna col Bambino e santi - Cortona, MAEC
  • Bartolomeo della Gatta, San Michele - Castiglion Fiorentino, Pinacoteca Comunale
  • Bartolomeo della Gatta, San Michele - Castiglion Fiorentino, Pinacoteca Comunale
  • Luca Signorelli, Compianto su Cristo morto - Castiglion Fiorentino, Museo della Pieve di San Giuliano
  • Santa Chiara Church, Monte San Savino, Luca della Robbia il Giovane, Nativita
  • Imagine din vechea Sinagogă (sec. XVI-XVIII) de la Monte San Savino
  • Vedere nocturnă la Lucignano
  • Luca Signorelli (attr), San Francesco riceve le stimmate - Lucignano, Museo Comunale

  Ceea ce li se oferă amatorilor de artă în aceeași măsură italieni și străini, ca și omului simplu și celor mai tineri italieni, este o pasionantă descoperire a originalității particulare a operelor Renașterii în afara celor faimoase și prea bine cunoscute de la Florența. Orașul Arezzo este, evident, inima acestui proiect, în
  Filippo Lippi, Incoronazione della Vergine, Muzeul Vatican (expus temporar la Arezzo)Filippo Lippi, Incoronazione della Vergine, Muzeul Vatican (expus temporar la Arezzo)
  x
  Filippo Lippi, Incoronazione della Vergine, Muzeul Vatican (expus temporar la Arezzo)
  Filippo Lippi, Incoronazione della Vergine, Muzeul Vatican (expus temporar la Arezzo)
  cadrul căruia, pentru prima dată a fost readusă o capodoperă semnată de Filippo Lippi, o piesă de altar, înfățișînd Incoronarea Fecioarei, aflată în Muzeul Vaticanului și care, la origini, și-a avut locul în Biserica Mînăstirii San Bernardo din Arezzo.

  Pentru vizitatorul de rînd, proiectul se materializează într-un bilet pașaport căpătat gratis, odată ce ai vizitat unul din muzeele participante la inițiativă. Biletul este valabil din iunie pînă în noiembrie 2012, iar deținătorii se bucură de nenumărate avantaje, de la reduceri de prețuri, uneori chiar gratuitate la vizitarea muzeelor ce cooperează în proiect, la vizite și conferințe gratuite, la cursuri de inițiere multidisciplinară pentru copii, elevi și studenți, și pînă la acordarea unei reduceri de 10% în restaurante, hoteluri și magazine, afiliate și ele proiectului.

  Cu această ocazie au fost refăcute o serie de publicații și ghiduri ale muzeelor din zonă, sîmbătă și duminică sînt oferite vizite didactice gratuite conduse de specialiști, pentru copii și familii, participări gratuite la așa-numite laboratoare didactice, menite să atragă noile generații spre meseriile artizanale legate de artă și restaurarea de artă, vizite gratuite ale unor monumente de regulă închise publicului, așa cum este, de exemplu, Palatul Arhiepiscopal din Arezzo sau Palatul Passerini din Cortona, unde o capelă de mici dimensiuni din curtea interioară, adăpostește splendide fresce ale lui Luca Signorelli, reprezentînd Botezul lui Cristos.

  Intregul proiect se constituie astfel într-o cu totul impresionantă acțiune de inițiere intelectuală, istorică și culturală, cu nenumărate fațete, unele din ele cu totul inedite, așa cum este, de exemplu, vizita gratuită, cu ghid, oferită în localitatea Monte San Savino, la rămășițele unei sinagogi și băi rituale din secolelel XVI-XVIII, mărturie a prezenței financiarilor evrei aduși pe pămînturile Toscanei de principii Florenței.

  Sinagoga din Monte San Savino (Detaliu)Sinagoga din Monte San Savino (Detaliu)
  x
  Sinagoga din Monte San Savino (Detaliu)
  Sinagoga din Monte San Savino (Detaliu)
  O istorie altfel cunoscută numai de o mînă de specialiști și încheiată practic în timpul războaielor napoleoniene, cînd trupele franceze au fost alungate din inima Toscanei de mișcarea catolică violentă purtînd numele „Viva Maria” (după strigătul de luptă „Trăiască Fecioara Maria”), în cursul căreia răzmerițe ale țăranilor au distrus și alungat între alții și comunitățile de evrei ale locului.

  Renașterea pe pămînturile Arezzo-ului” este, altfel, un admirabil proiect cultural, demonstrînd cît de mult se poate realiza prin inițiativă privată și entuziasm creator, chiar și în timpuri de mare dificultate financiară și fără sprijinul statului.
  Acest forum a fost închis
  Comentarii
       
  În acest forum nu există încă niciun comentariu. Fiţi primul şi contribuiţi cu unul

  În exclusivitate