Linkuri accesibilitate

Rusia critică nominalizarea fetelor de la Pussy Riot la premiul Saharov pentru drepturile omului.


Premiul acordat de Parlamentul European valorează 50 de mii de euro.



Rusia a criticat aspru nominalizarea membrelor Pussy Riot la premiul Saharov pentru libertățile fundamentale ale omului decernat anual de Parlamentul European. Ministerul rus de externe a spus că deputații europeni care le-au nominalizat pe cele trei fete întemnițate pentru cântecul anti-Putin din biserică s-ar amesteca în afacerile interne ale Rusiei.


Nominalizarea fetelor de la Pussy Riot pentru premiul Saharov acordat anual de Parlamentul European pentru promovarea libertăților fundamentale ca libertatea de gândire și exprimare a fost criticată de la bun început de către ministerul rus de externe.

Într-o declarație dată publicității marți, ministerul spune că inițiativa unui grup de europarlamentari de a le nominaliza pe cele trei tinere este „o încercare brutală de amestec” în activitatea justiției ruse.

Întemnițate în luna martie, Nadejda Tolokonnikova, Ekaterina Samuțevici și Maria Aliohina au fost condamnate în august la 2 ani de închisoare pentru „huliganism motivat de ură religioasă” din cauza unei melodii anti-Putin cântate în februarie în principala catedrală rusă de la Moscova. Ele au contestat sentința, care nu este definitivă.

Ministerul de externe rus a îndemnat Parlamentul Europeană să „dea dovadă atât de respect față de memoria lui Andrei Saharov, cât și față de milioanele de credincioși ortodocși ale căror drepturi și sentimente au fost lezate” de către Pussy Riot.

Ideea că nominalizarea celor trei fete la premiul Saharov ar insulta memoria disidentului rus care a dat numele acestui premiu a fost reluată miercuri de mai mulți deputați ai Dumei de Stat de la Moscova în declarații făcute presei ruse și pe rețelele de socializare online.

Serghei Jelezniak, vicepreședintele Dumei din partea partidului puterii, Rusia Unită, a declarat agenției Itar Tass că nominalizarea este o insultă și o provocare.

Președintele comitetului Dumei pentru afaceri internaționale, Alexei Pușkov a scris pe rețeaua Twitter că europarlamentarii care au nominalizat fetele de la Pussy Riot sunt „înguști la minte”.

Alți deputați ruși s-au arătat iritați mai ales de faptul că fetele de la Pussy Riot ar putea deveni laureate ale aceluiași premiu pe care l-a primit și fostul președinte sud-african care a luptat împotriva apartheidului, Nelson Mandela, fostul secretar general al ONU, Kofi Annan sau activiștii Primăverii Arabe de anul trecut.

Laureații de anul acesta ai prestigiosului premiu Saharov înființat în 1988 vor fi anunțați la sfârșitul lunii octombrie, după ce două comisii speciale ale Parlamentului European vor analiza nominalizările și vor reduce numărul lor la trei.

În afară de membrele Pussy Riot, anul acesta au mai fost nominalizați activistul belorus întemnițat, Aleș Beliațky, un activist pentru drepturile omului din Pakistan, doi activiști ai opoziției din Ruanda, și un jurist și un cineast iranieni.

Premiul de 50 de mii de euro va fi decernat pe 12 decembrie la Strasbourg.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG