Linkuri accesibilitate

„Tehnica și poetica lui Sergiu Celibidache”


Afișul cursurilor de la Stara Zagora
Afișul cursurilor de la Stara Zagora

Un interviu cu dirijorul Raffaele Napoli despre cursurile de dirijorat organizate la Stara Zagora (Bulgaria) între 24-29 septembrie.


În stațiunea balneară Stara Zagora din Bulgaria, au fost inaugurate cursurile de dirijorat ce vor dura întreaga săptămînă, desfășurate în memoria lui Sergiu Celibidache, la împlinirea a o sută de ani de la nașterea sa, sub egida Asociației italiene „Celibidache”. Victor Eskenasy a stat de vorbă cu organizatorul acestor cursuri, dirijorul italian dr. Raffaele Napoli și a început prin a-l întreba de ce în Bulgaria și nu în România:

Dirijorul Raffaele Napoli
Dirijorul Raffaele Napoli
Raffaele Napoli: „Răspunsul este foarte simplu. Acolo ni s-a oferit spațiu, după contactele pe care le-am avut în România, Bulgaria și Italia.

Date fiind dificultățile economice actuale trebuie să echilibrezi cumva raportul dintre calitate și preț, iar aici am găsit pe cineva care ne-a oferit condiții accesibile pentru finanțele participanților.

Adică o orchestră acceptabilă, pe timp de cinci zile, care să lucreze cinci ore în fiecare zi, permițînd astfel fiecărui participant să dirijeze între 20-30 de min. pe zi, în repetiții și lucru cu orchestra. Prețul fiind acceptabil, participanții la curs își pot permite să acopere costurile.”

L-am întrebat pe Raffaele Napoli cîți tineri s-au înscris la acest curs, din ce țări și cum se derulează cursul:

Raffaele Napoli: „10 participanți activi și este posibil să se mai adauge cîteva persoane. Am limitat numărul la zece, din nou pentru a găsi un echilibru între timpul pe care fiecare cursant îl va avea la dispoziție pentru a lucra cu orchestra și prețul pe care trebuie să-l plătim. Cu excepția unui spaniol, toți ceilalți sînt italieni.

In general există o parte tehnică, într-o sală cu un pian, unde discutăm strict aspectele tehnice ale dirijatului, iar apoi vine momentul cheie al zilei în care avem la dispoziție orchestra, iar fiecare participant poate pune în practică, să resimtă realitatea sunetului, ce se petrece atunci cînd dirijează, relația dintre gest și cunoașterea muzicii, și răspunsul pe care orcherstra îl dă gestului.”

Ce dorește să transmită dirijorul italian studenților săi din perspectiva pedagogiei lui Sergiu Celibidache?

Rafffaele Napoli: „Nu fac nici un secret din faptul că încerc să transmit
Imagine de la expoziția centenarului Sergiu Celibidache (1912-1996), de la București
Imagine de la expoziția centenarului Sergiu Celibidache (1912-1996), de la București
mai departe tehnica dirijorală a lui Celibidache și poetica sa (vom vorbi despre fenomenologia lui). In toate scrierile și intervențiile mele pe internet, la fiecare manifestare oficială a mea, mă comport într-un sens ca un moștenitor al lui Celibidache. Lumea găsește o relație de corespondență, pur și simplu, în confruntarea dintre ceea ce a făcut, a scris și a realizat el, și ceea ce fac eu. In consecință, știu că mă aflu pe o linie pozitivă. Ceva ce nu e întotdeuna ușor de acceptat de către ceilalți, dar trebuie să spun că în cei zece ani cît l-am cunoscut pe Celibidache am învățat, am acumulat cunoșținte, care au astăzi o coerență.

Fenomenologia [muzicii] este știința care caută să studieze efectele sunetului asupra conștiinței umane. In acest punct se pune întrebarea: de o parte este sunetul, cu caracteristicile sale materiale, iar de cealaltă parte este conștiința umană și efectele pe sunetul le produce asupra ei. Aici, figura lui Celibidache este esențială; există partea materială, care este efemeră, care se va consuma, va muri, iar de cealaltă parte spiritualitatea. Intîlnirea dintre sunet și necesitatea de libertate existentă în ființa umană, face posibilă nașterea muzicii.”

Ce condiții vi s-au oferit în Bulgaria pentru a alege Stara Zagora drept centru al cursurilor de dirijorat?

Raffaele Napoli: „Condițiile sînt mai bune decît în alte părți, deoarece zborurile între Italia și Bulgaria sînt relativ ieftine, costurile de viață cotidiene sînt și ele acceptabile, ni s-a pus la dispoziție un autobuz de la Sofia la Stara Zagora, cu un hotel și el la un preț acceptabil. Toate
Sala Operei de la Stara Zagora
Sala Operei de la Stara Zagora
acestea au făcut posibilă desfășurarea cursului, care va avea loc în sala Orchestrei locale. Ni s-a pus la dispoziție Teatrul de la Stara Zagora și o a doua sală, cu un pian, unde au loc ședințele de tehnică, de teorie.”

În anul centenarului Celibidache, cursurile de la Stara Zagora constituie un mijloc de a întreține vie flacăra care îl anima pe Sergiu Celibidache. L-am întrebat, în final, pe dirijorul Raffaele Napoli cum înțelege el moștenirea dirijorului român și moldovean, născut la Roman în 1912.

Raffaele Napoli: „Ceea ce știu este că fiecare dintre noi, cei care au avut posibilitatea, ocazia, șansa de a întîlni o ființă spirituală cum a fost
Celibidache, dacă a înțeles spiritul ce îl anima pe dirijor, are datoria de a continua pe aceeași direcție.

Constat cu regret, pe de altă parte, că fiecare procedează după capul său, în mod individual. Pe de-o parte există Fundația Celibidache cu sediul în Germania, pe de alta Asociația din Franța și cea italiană.

Dar, poate, există și un aspect pozitiv, fiindcă permite oamenilor să vadă diferențele în înțelegerea moștenirii, a mesajului lăsat de Celibidache. Nu este cazul de a intra într-o confruntare sau de a pronunța o blasfemie, dar există Isus și apostolii săi. După cum există Evangheliile, care nu sînt scrise identic și de aceeași mînă. Fiecare a scris ceea ce el a înțeles din mesaj. Este o caracteristică umană. Inevitabilă.”
XS
SM
MD
LG