Linkuri accesibilitate

Prioritatea numărul unu, vitală pentru ţara noastră, este integrarea europeană”


Premierul Vlad Filat primit de Jose Manuel Barroso la Bruxelles, în 2011
Premierul Vlad Filat primit de Jose Manuel Barroso la Bruxelles, în 2011

Vlad Filat: „Important este ca baza corupţiei să o distrugem din republică.”


Invitatul ediţiei de astăzi este premierul Vladimir Filat. Liderul executivului moldovean urmează să plece la Bruxelles în această săptămână. Cu ce scop, aflaţi din interviul Valentinei Ursu:

Europa Liberă: Două evenimente pe agenda săptămânii care începe: veţi merge la Bruxelles, imediat după ce preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso, a făcut declaraţia, spunând că Moldova ar putea într-un an să semneze Acordul de Asociere.

Vlad Filat: „Scopul este de a continua dialogul, de a trece în revistă acţiunile care au fost întreprinse până în prezent şi de a stabili priorităţile pentru perioada viitoare.”

Europa Liberă: Domnul Barroso ce mesaj transmite cetăţenilor Republicii Moldova?

Vlad Filat: „Este un mesaj care reiese din acţiunile întreprinse de către Republica Moldova. Acţiuni efectuate de către guvernare, dar având sprijinul cetăţenilor. Deci, acest mesaj ar trebui să fie înţeles că atunci când îţi respecţi angajamentul, atunci când implementezi reforme, ai rezultate.

Noi avem agenda proprie de reforme necesare pentru ca să ne ajustăm instituţiile, legislaţia Republicii Moldova la rigorile europene. Deci, atunci când suntem în pas cu rigorile europene, facem şi paşi concreţi în apropiere.

Reforma Ministerului de Interne menţine ritmul pe care ni l-am propus. Să nu uităm despre reforma Centrului pentru Combaterea Crimei şi Corupţiei, care uitaţi-vă, de la 1 octombrie, se transformă în Centrul Naţional Anticorupţie, sub control parlamentar.”

Europa Liberă: 22 de candidaţi pentru funcţia de director... ce vă spune?

Vlad Filat: „Îmi spune că este interes pentru această funcţie. Şi sper că, din aceşti 22 de
Combaterea corupţiei este un obiectiv major pentru noi, de ea depinde în modul cel mai direct şi progresul pe care îl avem în economie ...
Write your quote footer here...

candidaţi, Parlamentul va alege pe cel mai bun care să îndeplinească o funcţie foarte importantă. Combaterea corupţiei este un obiectiv major pentru noi, deoarece de ea depinde în modul cel mai direct şi progresul pe care îl avem în economie, în domeniul social.”

Europa Liberă: Cum trebuie să înţelegem noi lupta cu corupţia în Moldova? Lumea a aşteptat dosare...

Vlad Filat: „Eu nu cred că acesta ar trebuie să fie obiectivul: numărul de dosare sau gravitatea acestor dosare. Important este ca noi baza corupţiei să o distrugem din republică. Să creăm instituţiile în aşa fel, încât să nu poată influenţa prin bani sau prin alte mijloace de influenţă persoanele cointeresate să influenţeze deciziile.

Dar totodată sigur trebuie să avem şi sancţiuni pe dosare importante. Şi asemenea cazuri au fost şi sigur sunt şi infractori. Toleranţă crimei şi criminalilor este zero. Toţi cei care încalcă legea urmează să suporte consecinţa legii, iar hoţii, bandiţii şi aşa mai departe urmează să-şi petreacă timpul în închisoare, dar nu la libertate. Şi lucrul acesta trebuie să fie înţeles de către toţi.”

Europa Liberă: În cât timp credeţi că se reformează MAI-ul?

Vlad Filat: „În termenii pe care i-am stabilit. Urmează să mai aprobăm câteva legi importante. Este vorba de Legea privind poliţia, care urmează să ofere acea platformă organizaţională, dar şi de asigure a colaboratorilor Ministerului Afacerilor Interne – dincolo de cerinţe către aceşti oameni – trebuie să oferim şi garanţii, pentru ca să fie rezultat, în urma activităţii lor.

Eu am mare încredere în ministrul Recean care a demonstrat că nu doar are viziune în ceea ce
Ministrul de interne Dorin Recean
Ministrul de interne Dorin Recean
ţine de reforma ministerului, în ceea ce ţine de activitatea ministerului, dar a reuşit să organizeze în timp scurt ministerul cu rezultate concrete care vizează ordinea publică, care vizează lupta împotriva criminalităţii, securitatea în traficul rutier.”

Europa Liberă: Reforma la Ministerul Educaţiei s-a început cu optimizarea acestor şcoli. Mulţi au rămas în derută, mai ales, cei care şi-au pierdut locul de muncă. Mă refer la cadrele didactice sau părinţii copiilor.

Vlad Filat: „Această optimizare nu a început ieri. Ea a fost necesară şi este necesară în continuare, dacă ne dorim ca să avem în Republica Moldova un sistem educaţional eficient. Aceasta înseamnă copiii noştri să meargă la şcoli care au infrastructură adecvată, şcoli unde sunt profesori suficienţi ca număr şi pregătiţi la nivel de pregătire profesională, pentru a transmite cunoştinţe pentru copiii noştri. Eu înţeleg că este complicat pentru părinţii care urmează să trimită copiii în altă localitate la şcoală. Însă este mult mai drept şi pentru părinţi să se concentreze asupra calităţii studiilor.

Noi oferim unităţi de transport pentru aceşti copii care trebuie să se deplaseze, reparaţia drumurilor între localităţi este o prioritate. Deci, oferim condiţiile necesare pentru ca acest lucru să fie cât mai puţin deranjant pentru copii, în primul rând, dar obiectivul nostru de bază este oferirea educaţiei de calitate pentru copil. Sigur, urmează să intervenim şi acest lucru se va întâmpla de curând.

Vom interveni şi la capitolul curriculă. Trebuie să oferim copiilor cunoştinţe necesare, captivare şi nu oboseală şi să asigurăm ca, după şcoală, copiii să fie pregătiţi pentru viaţă. Foarte degrabă doamna ministru, Maia Sandu, va prezenta acţiunile care urmează a fi implementate. Este o strategie bine închegată, cu obiectiv foarte bine determinat. Dar important este că acest obiectiv este unul realizabil.”

Europa Liberă: Un Cod al Educaţiei va fi aprobat, până la finele acestui an?

Vlad Filat: „Codul Educaţiei urmează a fi adoptat, până la sfârşitul acestui an. Aşa am convenit, inclusiv în Alianţă. Dar nu este vorba doar de Codul Educaţiei. Se reduc discuţiile doar la Codul Educaţiei. Este un document important, fundamentul sistemului educaţional. Dar sunt şi construcţiile care trebuie făcute pe acest fundament şi ele trebuie să fie făcute într-o manieră corectă. Deci, avem nevoie de un design corect.”

Europa Liberă: Domnule premier, ziceam de un alt eveniment care figurează pe agenda acestei săptămâni. E o întrevedere, o posibilă întrevedere a dumneavoastră cu liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk?

Vlad Filat: „Am vorbit cu dumnealui, zilele trecute la telefon. Spuneam că e timpul deja să
Premierul Vlad Filat cu Evgeny Sevciuk la negocierile de la Tiraspol
Premierul Vlad Filat cu Evgeny Sevciuk la negocierile de la Tiraspol
ne vedem, pentru a mai trece în revistă cele ce s-au făcut, unde mai avem probleme pe care nu le-am rezolvat. Eu aş vrea ca să reuşim, la sfârşit de săptămână, să ne vedem, să avem această comunicare.”

Europa Liberă: Mandatul preşedinţiei irlandeze la OSCE expiră la finele acestui an. Într-un interviu cu Europa Liberă, domnul Fouéré a spus că şi-ar dori foarte mult să fie dat în exploatare podul din satul Gura Bâcului. Dumneavoastră credeţi că e posibil şi veţi insista să fie deschis?

Vlad Filat: „Nu e vorba de insistenţă, este vorba de o înţelegere pe care am avut-o anterior, expusă public, vizavi de ceea ce trebuie să facem noi, în a uşura viaţa oamenilor, inclusiv la capitolul circulaţie. Acest pod ar ajuta foarte mult în circulaţie. Este necesar să asigurăm condiţiile pentru a fi deschis. Sigur, solicitările sunt mai multe, inclusiv la capitolul unităţi de transport şi aşa mai departe, dar aceasta ţine de procesul negocieri per ansamblu.”

Europa Liberă: Domnule premier, totuşi care vor fi consecinţele acestor marşuri care se desfăşoară şi care probabil vor mai continua să se desfăşoare în Republica Moldova?

Vlad Filat: „Doamnă Ursu, nu este vorba doar de marşuri. Este vorba de toate aceste acţiuni care au obiectiv de a destabiliza situaţia”.

Europa Liberă: De ce ar urmări acest obiectiv?

Vlad Filat: „Cred că sunt interese de a influenţa parcursul european al R. Moldova. Probabil sunt deranjaţi de dinamica şi de parcursul pe care îl
Cred că sunt interese de a influenţa parcursul european al R. Moldova ...
Write your quote footer here...

avem în această direcţie. Altfel nu mi-aş explica. Ştiţi, în comunicarea pe care am avut-o pe parcursul timpului, cu foarte mulţi parteneri de-ai noştri, prieteni europeni – aici am să mă refer la acei care au cunoscut perioada de integrare europeană, aderarea – şi îmi povesteau cum era la ei.

Sigur dezbateri politice sunt în orice ţară. Fiecare partid, de ce nu, foarte mulţi oamenii au
Prioritatea numărul unu, vitală pentru ţara noastră, este integrarea europeană.” ...
Write your quote footer here...

viziuni diferite. Însă ceea ce ţine de integrarea europeană şi procesul ca atare de integrare europeană pentru toate partidele politice, pentru întreaga clasă, pentru întreaga elită a ţărilor respective a reprezentat o prioritate şi pe această prioritate nu au fost polemici şi nu au fost contradicţii. Discuţii, certuri şi aşa mai departe, dar pe alte probleme, numai nu pe probleme care vizau interesul ţării. În cazul dat, prioritatea numărul unu, vitală pentru ţara noastră, este integrarea europeană.”

Europa Liberă: Cum împăcaţi aceste segmente ale societăţii?

Vlad Filat: „Eu nu cred că noi trebuie să căutăm modele de a împăca un segment sau altul. Noi urmează să ne concentrăm în a aduce deja rezultat palpabil pentru oameni, pentru a-i convinge că această cale pe care am ales-o şi care a primit mandat din partea alegătorilor, din partea cetăţenilor R. Moldova, în alegerile pe care le-am avut, că, dincolo de interes, prioritate şi aşa mai departe, este soluţie în rezolvarea multor probleme cu care ne confruntăm, ca şi ţară, dar ca şi cetăţeni.

Instituţionalizarea puternică a statului, depăşirea problemelor care vizează infrastructura, problemele care vizează activităţile economice, în consecinţă, depăşirea sărăciei în ţara noastră. Oferirea de drepturi generale pentru oameni ca să poată circula liber în Europa, fără vize, de a avea atractivitate pentru agenţii economici.

Şi, revenind la procesul economic, având regim de comerţ liber cu Uniunea Europeană. Şi noi aici trebuie să insistăm mai mult să comunicăm mai accesibil pentru oameni, pentru ca să ne ajutăm reciproc, ca să rămânem, fiind solidari.”

Europa Liberă: Climatul investiţional e propice astăzi pentru ca oamenii de afaceri să aducă bani în Moldova?

Vlad Filat: „Moldova nu este ceva aparte. Ţara este integrată economic deja în spaţiul european. Sub aspect global şi sigur această criză globală şi cu accente puternice în Uniunea Europeană afectează inclusiv acest proces investiţional. Însă noi trebuie să fim pregătiţi, , trebuie să continuăm să oferim condiţii. Aceasta nu ţine doar de domeniul fiscal. Este foarte necesar să oferim garanţii suficiente, sub aspectul garantării investiţiilor. Continuăm procesul de reformă care are inclusiv acest obiectiv.”

Europa Liberă: La finele lui septembrie, veţi merge la Yalta, pentru a participa la reuniunea şefilor de guvern CSI.

Vlad Filat: „Este agenda propusă pentru summit, sunt un şir de acorduri care urmează să fie semnate de Republica Moldova. Parte nu vor fi semnate. Deci, este o agendă care nu reprezintă ceva ieşit din comun, dar oferă şi o posibilitate de a comunica în cadrul acelui summit, inclusiv în vederea continuării discuţiilor cu primul ministru al Federaţiei Ruse, ceea ce ţine de relaţiile bilaterale, inclusiv de domeniul energetic.”

Europa Liberă: „Şi care va fi finalitatea acestor discuţii?

Vlad Filat: „Clarificarea acestei probleme. Aceasta înseamnă semnarea unui contract privind livrarea gazelor naturale din Federaţia Rusă către Republica Moldova. Clarificarea unor probleme care vizează datoriile Moldovagaz care cea mai mare parte sunt generate de consumatorii din stânga Nistrului, problemele care vizează investiţiile făcute deja de Gazprom în Moldovagaz. Deci, sunt problemele cunoscute, sunt pe agendă şi necesită rezolvare.”

Europa Liberă: Mai rămâneţi tot atât de încrezător că preţul poate fi micşorat pentru mia de metri cubi?

Vlad Filat: „Este o necesitate. Preţul gazului este unul exagerat de mare. Suportăm consecinţa guvernării comuniste, în cazul dat, direct. Acest contract, care a fost semnat de către dânşii, a fost unul în detrimentul interesului Republicii Moldova. Dar avem ceea ce avem. Urmează să continuăm şi să oferim soluţii.”

Europa Liberă: Dialogul dintre putere şi opoziţie poate fi îmbunătăţit? El, de fapt, nici nu există.

Vlad Filat: „El nu există. Adevărat. Necesar este ca acest dialog să existe. Dincolo de polemici, de divergenţe asupra unor situaţii, noi trebuie să avem grijă de Republica Moldova şi ca în ţară să fie stabilitate, să asigurăm oamenii cu ordine publică. Să rezolvăm un şir de probleme. Probleme care sunt stringente: cum au fost omise de pe agenda discuţiilor, cum ar fi seceta.

Pierderile în agricultură sunt foarte mari: 3 miliarde de lei evaluate. Sigur, urmează să venim cu acel pachet de ajutor pentru agricultori. Am primit o veste foarte bună care ţine de gradul de maturitate în societatea noastră. Domnul
Bumacov a fost la Briceni şi, în comunicarea pe care a avut-o cu agricultorii, dânşii au spus că resursele care le-ar fi revenit lor pentru însămânţare, este vorba toamna – grâu, primăvara – porumb, să fie alocate aceste resurse în zonele mai mult afectate. Mai rar.”

Europa Liberă: Deci, nordul ar ceda în favoarea celor care au fost afectaţi mai tare?

Vlad Filat: „Da, şi acesta este un exemplu foarte bun. Mai rar se întâmplă asemenea situaţii. Şi
O societate solidară... asta avem nevoie şi elemente există.” ...
Write your quote footer here...

sincer vreau să vă spun că mă bucur foarte mult. Sper că şi alte raioane care au fost afectate mai puţin vor lua aceeaşi decizie. Acestea sunt elemente care unesc societatea. Deci, o societate solidară... asta avem nevoie şi elemente există.”

Europa Liberă: Consiliul Alianţei când se convoacă în şedinţă?

Vlad Filat: „Ne vom întâlni. E necesar cât mai rapid să ne vedem. Se apropie şi şedinţele Parlamentului. Agenda este una clară. Sigur, la nivel de proiecte de legi care urmează a fi adoptate. Dar, dincolo de legi, avem să comunicăm vizavi de procesele care au loc în Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG