Linkuri accesibilitate

DVA


Stop-cadru din videclipul „Nunovó tango” în regia lui Jaromír Plachý
Stop-cadru din videclipul „Nunovó tango” în regia lui Jaromír Plachý

Pop pentru posturi de radio inexistente şi folclor pentru națiuni inexistente, în limbi inexistente.




Trupa cehească DVA se compune din Bára Kratochvílová (voce, clarinet, bass clarinet, saxofon, muzicuță, wind midicontroler, alte jucării) şi Jan Kratochvíl (ghitară, banjo, loops, beatbox de bucătărie, voce)

DVA sînt doi („dva” în limba cehă înseamnă „doi”), dar uneori mai mulți, şi în ultima vreme cântă pop pentru posturi de radio inexistente, în limbi inexistente, după ce acum cîțiva ani au cântat folclor pentru națiuni inexistente, tot în limbi inexistente.

Inexistente e poate mult spus, pentru că auzim aceste limbi, ele există deci în urechile noastre şi în fascinanta lume de sunete inventată de ei. N-am reuşit să aflu dacă Bára şi Jan sînt frați gemeni sau soț şi soție.

Bára Kratochvílová & Jan Kratochvíl
Bára Kratochvílová & Jan Kratochvíl
Trupa a luat ființă în primăvara lui 2006 în apropiere de Třebechovice pod Orebem, un orăşel cehesc vestit pentru o instituție aparte, Muzeul Ieslelor lui Isus Cristos.

Au sute de concerte la activ, au scris coloana sonoră pentru jocul Botanicula, lansat în vara lui 2012, şi pentru mai multe filme documentare, au lansat patru albume, acompaniază performanțe teatrale şi de cinema.

Muzica lor electro-acustică e plină de acel sacru al în-scenărilor, al re-inventării realităților. Exemple: albumele Fonok (folclor pentru națiuni inexistente, din 2008) şi Hu (pop pentru posturi de radio inexistente, din 2010).

DVA vor concerta la Muzeul Țăranului Român din Bucureşti în data de 20 octombrie 2012, în cadrul unui eveniment de excepție organizat de Centrul Ceh din capitala României. René Kubášek, mulțumim anticipat!
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG