miercuri, mai 04, 2016 Ora Locală 20:19

  Internațional

  In căutarea autorilor filmului care a declanșat protestele antiamericane în lumea musulmană

  Filmul îl prezintă pe profetul Mahomed ca pe un om dedat plăcerilor lumești, înfățișându-l în mod caricatural.

  Imagine din filmul „Inocența musulmanilor”Imagine din filmul „Inocența musulmanilor”
  x
  Imagine din filmul „Inocența musulmanilor”
  Imagine din filmul „Inocența musulmanilor”

  Au început să apară detaliile încă cețoase despre originea filmului anti-islamic produs de amatori în Statele Unite, care a provocat proteste violente la misiunile diplomatice americane din Egipt, Libia și Yemen. Actori care apar în secvențe din film spun că ar fi fost induși în eroare în legătură cu subiectul adevărat. Există și bănuiala că autorul filmului poate fi un creștin copt născut în Egipt.

  Din relatările agențiilor occidentale de știri rezultă că lucrurile sunt încâlcite. Nu este întru totul limpede nici cine este autorul adevărat, și nici denumirea filmului.

  Intitulat ba „Inocența Musulmanilor”, ba „Războinicul Deșertului”, filmul a apărut prima dată în iulie și a fost difuzat într-un cinematograf american. Nu a fost luat în seamă, dar un trailer de 12 minute a apărut mai târziu pe site-ul You Tube. Abia când o versiune în arabă a fost răspândită pe internet a atras atenția în lumea islamică.

  Filmul îl prezintă pe profetul Mahomed ca pe un om dedat plăcerilor lumești, înfățișându-l în mod caricatural cum întreține un contact sexual.

  Câțiva oameni implicați în producție au fost descoperiți de presă, dar declarațiile lor nu au adus încă destulă claritate despre autor.

  Filmul a fost atribuit la început unui producător identificat ca Sam Bacile, care s-ar fi dat drept american de origine israeliană. Până miercuri seara însă, au apărut bănuieli că autorul ar fi de fapt un creștin copt originar din Egipt, cu numele Nakoula Basseley Nakoula. În vârstă de 55 de ani, acesta a fost condamnat în trecut pentru infracțiuni financiare, iar din dosarul lui rezultă că a folosit nume fictive.

  Associated Press care a discutat cu el relatează că Nakoula ar nega că este Sam Bacile.

  Agenția Reuters a descoperit un al bărbat implicat, Steven Klein. Prezentându-se vag drept consultant de producție, acesta susține că numele Bacile este un pseudonim, dar spune că nu cunoaște identitatea adevărată a autorului: „L-am întâlnit de două ori. Nu știu din ce țară este. Nu știu dacă e sau nu evreu din Israel. Pot numai presupune că a spus asta ca să-și protejeze familia despre care știu că se află în Orientul Mijlociu”.

  Klein este un fost pușcaș marin american care lucrează acum în domeniul asigurărilor. S-a spus despre el că ar fi afiliat cu grupuri creștine de extremă-dreapta, dar neagă asta.

  Steven Klein spune că a lucrat la film cu oameni provenind din
  Siria, Pakistan, Turcia, Irak și Egipt, între care „doi-trei copți”.

  Creștinii copți se confruntă cu manifestări de ostilitate tot mai intense în Egipt. Biserica Ortodoxă Coptă a condamnat filmul, spunând miercuri că credincioșii copți din exil care ar fi finanțat producția sunt demni de condamnare.

  Agenția Reuters a discutat și cu actrița Cindy Lee Garcia care apare în trailerul de pe internet. Ea spune că a fost indusă în eroare, crezând că se filmează într-un film istoric despre Hristos.

  Filmul despre Mahomed a fost salutat de pastorul din Florida,
  Terry Jones care a devenit faimos primăvara aceasta când a dat foc Coranului în public . Jones spune că le-a arătat filmul suporterilor săi la împlinirea a 11 ani de la atacurile teroriste din septembrie 2011.
  Acest forum a fost închis
  Comment Sorting
  Comentarii
       
  de: Miha de la: Bucharest
  20.09.2012 12:24
  Parerea mea referitoare la acel film care il insulta pe Profetul Muhammad, este ca s-a dat prea multa importanta si ca musulmanii ar trebui sa il ignore. Lucru care si s-a intamplat in multe tari, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, unde nimeni nu a protestat,nimeni nu a apelat la huliganism, la violente sau altfel de razbunari ci doar s-a banat respectivul material si s-au organizat diferite conferinte pe tema personalitatii minunate a Profetului Mahommed (swas). Iar daca ne gandim la protestele care s-au transformat in acte de violente din diferite tari si la oamenii care au participat, e usor de realizat ca un numar nesemnificativ de musulmani au participat.Se stie f bine ca numarul de musulmani ai acestei lumi este MULT MAI MARE, de aceea se poate afirma ca majoritatea lumii musulmane chiar si-a aratat dezaprobarea cu mult bun simt.Mai mult Mass Media a uitat sa mentioneze faptul ca in Yemen cei care au protestat nici macar nu au vazut filmul, prezenta lor in strada fiind sentimentele negative acumulate de a lungul anilor fata de America sau pur si simplu lipsa de ocupatie, tinand cont de numarul mare de someri care au vazut din proteste o modalitate de a-si petrece timpul liber si mai putin de a sustine o cauza.
  Din pacate, musulmanii care s-au lasat provocati negativ de acest material, au aratat ca sunt slabi si vulnerabili, cazand practic in capcana celor care au produs acest material.Pentru ca pana la urma toata lumea indiferent de religie, are voie sa-si protejeze si sa isi apere propriile credinte, insa protestul lor trebuie sa fie unul pasnic, mai ales ca pacea, diplomatia - sunt conditii fundamentale in Islam.Inclusiv cuvantul Islam provine de la cuvantul PACE.
  Culmea ramane faptul ca acest material vine din America, tara tuturor posibilitatilor, unde degradarea moralitatii a atins paroxismul odata cu acest material.Si mai culmea e faptul ca America nu poate interzice acest material din cauza libertatii de exprimare .
  Interesant ramane un comentariu pe care am sa il citez mai jos, preluat de pe siteul unui ziar care demonstreaza ca mai exista in Romania si romani cu creier :

  "Dupa ce politica economica agresiva americana subjuga toate popoarele ce detin resurse naturale, dupa ce armata americana supradotata si eficienta disloca ordinea politica si sociala precara a statelor musulmane, lasa libera cenzura productiilor media - in numele libertatii de exprimare - sa rada in nas si sa batjocoreasca cele mai intime credinte ale celor raniti si slabi.Si ne miram si suntem stupefiati de reactia musulmana?! "

  Eu inchei aici definitiv comentariile la adresa comediei care devine pe zi ce trece mai celebra si mai aprig discutata. Putin imi pasa de reactiile unor teologi egipteni care au dat verdicte care sa permita varsarea de sange in cazul producatorilor comediilor, nimic surprinzator daca vine vorba de Egipt si verdictele ciudate desprinse de Islam si de realitate.. Invit pe toti musumanii la calm si intelepciune.Pentru ca oricat de multe caricaturi si filme denigrante vor crea unii, nimeni nu va reusi sa schimbe faptul ca Profetul este iubit de o cincime din oamenii acestei lumi si ca numele sau este exaltat de cel putin 5 ori pe zi de fiecare musulman . Tot odata, aceste productii de 2 bani nu vor reusi sa schimbe adevarata personalitate si viata Profetului Mahomed

  În exclusivitate