Linkuri accesibilitate

„Noi nu vedem Moldova ca un proiect statal temporar, care mai devreme sau mai târziu îşi pierde independenţa”


Valentina Ursu în dialog cu Marian Lupu.


Președintele Parlamentului, Marian Lupu a apărat trăinicia Alianței pentru Integrarea Europeană și a spus că aceasta trebuie să rămână unită în jurul obiectivului din propria denumire, în ciuda unor dispute interne firești sau încercări de destabilizare a situației prin acțiuni de stradă. Într-un interviu acordat Valentinei Ursu, liderul democraților a chemat din nou la oprirea marșurilor unioniștilor și celor care li se opun și a descris o traiectorie dezastruoasă pe care se poate îndrepta o Republică Moldova destabilizată.

Europa Liberă: Care ar fi priorităţile pentru şedinţele în plen ale Legislativului pentru această perioadă, pentru că mă gândesc că totuşi, în funcţie de agenda pe care o veţi anunţa, va depinde şi soarta guvernării de mai departe, şi cimentul din Alianţă.

Marian Lupu:
„Noi am convenit asupra unui şir întreg de priorităţi, cele mai importante pentru ţară, în contextul reformelor democratice, sociale, economice: proiecte de legi vizând reforma sistemului judecătoresc, reieşind din strategia care a fost aprobată, proiecte de legi care vor veni ca urmare a strategiei anticorupţie, proiecte de legi care vin în dezvoltarea economică, reformele din domeniul social, adoptarea Legii bugetului de stat pe anul viitor, un document strategic – Constituţia financiară a ţării, bugetul social, bugetul în medicină. Concomitent avem angajamente la numirea în funcţie a şefului Comisiei de Integritate, un pas important în combaterea corupţiei.

Tot aici Centrul Naţional Anticorupţie, chiar la una din primele şedinţe ale Parlamentului, va trebui să numim în funcţie directorul acestui Centru. Avem mai multe priorităţi şi pe plan extern. Ratificarea Acordului Multilateral de Liber Schimb în zona CSI, semnat în primăvara acestui an. Un document care vine să ofere, odată cu ratificarea acestuia, mai multe avantaje importante pentru producătorii şi exportatorii din ţara noastră. Vorbesc şi de ratificarea Tratatului privind regimul de frontieră cu România. Mă refer şi la Acordul care vizează protejarea drepturilor minorităţilor naţionale semnat între ţara noastră şi ţara vecină, Ucraina, un şir întreg de alte proiecte internaţionale care vin să asigure în continuare agenda noastră europeană şi agenda noastră de reforme.”

Europa Liberă: Până începeţi sesiunea urmează să aibă loc preconizatele marşuri. În societate se zice că au împărţit lumea între statalişti şi unionişti. Ce se întâmplă?

Marian Lupu:
„Pentru ca statul nostru să îşi piardă independenţa şi suveranitatea, nu sunt acţiuni întâmplătoare. Ele fac parte dintr-un scenariu foarte bine chibzuit, promovat de către o parte din formaţiunile de extremă. Nu aş exclude ca în spatele acestora să fie şi partidele de extremă dreapta, dar şi cele de extrema stângă, fiindcă toate aceste acţiuni şi rezultatele lor, efectele cu care vin în societate, iar aceste efecte sunt dramatice, ele nu vin decât să polarizeze societatea, să întărească într-un fel pe segmentul lor aceste formaţiuni de extremă dreapta, dar în mod automat vin să aducă mai multă forţă aceluiaşi Partid al Comuniştilor, aceluiaşi electorat de extremă stângă, plus la aceste formaţiuni sau forţe politice care generează aceste marşuri din interior, eu nu aş putea să exclud, nu am argumente la mână, însă simpla logica îmi spune că, fără o implicare şi influenţă din exterior, ele nu se produc.”

Europa Liberă: Din exterior, de unde, de la Moscova, de la Bucureşti, din altă capitală?

Marian Lupu:
„Este cred că defectuos să vorbeşti, atunci când nu există argumente concrete puse pe masă, fiindcă orice teză, atunci când ea devine una foarte concretă şi, pe această cale, se adresează învinuiri în direcţia unei sau altei ţări, trebuie într-adevăr ca aceste declaraţii să fie probate. Eu vă vorbesc despre anumite asentimente şi rezultatele care îmi sunt dictate de intuiţie. Probabil că timpul le va pune pe toate la locul lor şi vor veni mai multe răspunsuri. Însă, prima: aceste manifestaţii sunt foarte periculoase. Ele vin cu efecte foarte clare, pe termen scurt, de destabilizare a situaţiei sociale, politice. Cu siguranţă, vor aduce, în scurt timp, la puternice contradicţii, conflicte civice, în cadrul ţării, în cadrul societăţii noastre. Iată care este pericolul major. Pe de altă parte, aceste evenimente, chiar dacă ele sunt promovate de grupuri marginale, grupuri puţin numeroase de oameni, ele vin să formeze o impresie că acest subiect, adică distrugerea statalităţii Republicii Moldova şi unirea cu alt stat, ar fi punctul unu pe agenda naţională, ceea ce este fals, ceea ce nu este corect.”

Europa Liberă: Ce face guvernarea să edifice acest stat bazat pe drept?

Marian Lupu:
„Republica Moldova, noi, suntem toţi pro Republica Moldova. Noi suntem toţi pentru acest stat. Noi nu vedem Republica Moldova ca un proiect statal temporar, care, mai devreme sau mai târziu, îşi pierde statalitatea şi independenţa. Doi la mână: în ţara Republica Moldova, noi oferim dreptul fiecărui cetăţean de autoidentificare, aşa cum se simte fiecare cetăţean: moldovean se simte – are dreptul, român se simte – are dreptul, rus, bulgar, ucrainean, găgăuz. Însă toţi împreună, noi edificăm un singur stat comun. Şi toţi împreună noi suntem moldoveni, ca cetăţeni ai acestei ţări, ca naţiune civică moldovenească a ţării noastre.”

Europa Liberă: Domnule Lupu, dar poate pe fundalul sărăciei, pe fundalul neîncrederii din partea cetăţeanului că prea puţin se luptă cu corupţia, prea greu se recapătă încrederea în structurile statului.

Marian Lupu:
„Nu sunt de acord cu această teză, fiindcă, indiferent de trend-ul economic, de evoluţia economic a ţării, fie că acuma sau 5 ani în urmă, sau 10 ani în urmă, aceste voci şi aceste tendinţe erau mereu prezente, chiar şi în anii când Republica Moldova înregistra o creştere economică de 7-8% a produsului intern brut, chiar şi atunci când se majorau salariile cu ritmuri mult mai înalte, fiindcă erau alte posibilităţi, era altă conjunctură economică, aceste manifestări unioniste, antistataliste, aceste voci se auzeau mereu. E o tendinţă care nu vine de jos în sus, sunt fenomene care nu sunt generate în societate, propriu-zis, nu vine de la oameni, nu asta este prioritate pentru moldoveni. Aceste fenomene sunt generate, în mod special, de către anumite formaţiuni politice.”

Europa Liberă: Între timp, occidentalii încurajează tot mai mult Republica Moldova să încurajeze reformele şi are o perspectivă clară europeană. Avem ultima declaraţie făcută de către domnul Barroso, care a spus că, la anul viitor, Moldova ar putea să beneficieze de statutul de membru asociat al Uniunii Europene. Se deschid perspectivele acestea?

Marian Lupu:
„Am fost mereu împotriva a tot felul de curente, opinii care puneau la îndoială dreptul juridic şi moral de existenţă a statului Republica Moldova. Respectiv sunt împotriva acestor marşuri şi văd marele pericol pentru ţară a acestora. Sunt, de fapt, convins că există şi un plan mai deghizat în acest sens. Aceste marşuri unioniste, efectele care sunt deja prezente în societate: destabilizare politică, destabilizare socială, oamenii sunt puşi unii împotriva altora, ei sunt puşi pe baricade vine să torpileze cursul de integrare europeană a Republicii Moldova. Aţi menţionat şi dumneavoastră, a fost făcută declaraţia preşedintelui Comisiei Europene, domnul Barroso, Republica Moldova este văzută ca stat lider în cadrul Parteneriatului Estic. Suntem foarte bine percepuţi în Europa. Europa ne crede, Europa vede o stabilitate, odată cu alegerea şefului statului şi ne ajută masiv pe calea integrării europene. Anul viitor avem toate şansele să semnăm Acordul de Asociere, implicit Acordul de Liber Schimb, să ajungem la liberalizarea regimului de vize. Şi iată că, în aceste condiţii, când avem şanse puternice de a avansa pe calea dialogului cu Uniunea Europeană, în Republica Moldova, aceste marşuri unioniste vin să destabilizeze puternic situaţia. După recentele vizite, în teritoriu, simţind care este dispoziţia oamenilor, vreau să vă spun că, mai devreme sau mai târziu, marea majoritate a populaţiei pro-statale va reacţiona la aceste manifestaţii, va riposta acestor tendinţe. Lucrul acesta poată să aducă nu doar la o destabilizare politică, dar la mari şi puternice confruntări civile. Care va fi efectul produs pe plan extern? Bruxelles-ul, cât li capitalele statelor europene imediat vor schimba atitudinea şi viziunea referitor la Moldova. Până acum ei văd în Moldova un regim politic democratic, ei văd tendinţe de a promova reforme, ei privesc cu încredere ţara noastră. Din momentul în care stabilitatea va dispărea, această încredere se va spulbera. Republica Moldova va fi lăsată fără această atenţie din partea Uniunii Europene. Vor fi stopate, eu sunt mai mult ca sigur, viteza şi calitatea dialogului pe marginea semnării Acordului de Asociere. Noi putem să ne pomeni cu un Acord nesemnat, fiindcă UE va dori să vadă ce o să urmeze în Republica Moldova. Ei nu se vor grăbi cu semnarea acestui Acord. La fel se va întâmpla şi cu Acordul de Liber Schimb. Şi credeţi-mă că la fel se va întâmpla şi cu liberalizarea regimului de vize. În ultimă instanţă, Republica Moldova va pierde din ritm şi din calitatea procesului de integrare europeană, va pierde din încrederea UE. Noi nu vom mai fi partenerul privilegiat şi favorit şi, pe această cale, concluzia mea fermă este că toate aceste marşuri unioniste vor turna apă la moara formaţiunilor politice care văd completamente un alt vector al politicii externe a ţării noastre, nu cel de integrare europeană, dar cel de integrare în completamente altă uniune.”

Europa Liberă: Euroasiatică?

Marian Lupu:
„Cred că aţi înţeles ce vreau să spun. Mai există şi consecinţe de ordin economic. Noi vrem să atragem masiv investiţii străine, investiţii europene. Spuneţi-mi, vă rog, cine o să investească în asemenea stare de instabilitate politică şi socială, de confruntări civice? Cine o să vină să investească în Republica Moldova? Răspunsul: nimeni. Iată de ce autorităţile oraşului trebuie să se gândească foarte bine şi, din punctul meu de vedere, nu ar trebui să admită aceste marşuri, nici ale unioniştilor, nici contraacţiunile altor formaţiuni politice.”

Europa Liberă: Dar ele deja au fost autorizate şi dreptul la întrunire...

Marian Lupu:
„Da, mai există încă o perioadă de timp până în ziua de 16 septembrie. Da, noi suntem pe poziţii constituţionale. Da, noi înţelegem că trebuie să fie respectat dreptul la întruniri democratice, la libera exprimare. Concomitent este clar că aceste acţiuni pot să ducă la o puternică destabilizare a situaţiei sociale şi politice. Niciun organ al administraţiei publice centrale sau locale nu poate să nu fie responsabil pentru consecinţe. Această adresare o fac atât autorităţilor abilitate, că mai este timp să se pătrundă de importanţa acestei decizii şi de responsabilitatea acestei decizii. Concomitent însă aş vrea să vin şi cu un mesaj către organizatorii acestor marşuri: să renunţe la ele. Chiar şi convingerile ideologice trebuie să nu fie puse mai presus decât interesul naţional, decât pacea civică, armonia în societate, fiindcă de aceste condiţii depinde foarte mult progresul economic, social, cursul reformelor şi, în cea mai mare parte, depinde cursul de integrare europeană a ţării.”

Europa Liberă: Domnule Marian Lupu, bănuiesc că armonia în societate depinde şi de cât de multă armonie există în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană şi iată că, în ultimul timp, iarăşi veniţi cu reproşuri unul la adresa altuia. De fapt, ce mesaje vreţi să le transmiteţi cetăţenilor?

Marian Lupu:
„Oamenii au mizat pe forţele democratice şi noi nu suntem în drept să-i dezamăgim. Există într-adevăr o responsabilitate a politicului în faţa societăţii şi este tocmai timpul, este tocmai momentul, fie şi în aceste condiţii grele economice, criza din Europa continuă, dar, dacă noi nu vom face faţă lucrurilor, dacă vom da mâinile în jos, dacă ne vom certa, dacă ne vom contrazice, mesajul pentru ei va fi unul foarte şi foarte descurajator, însă şi lucrul acesta va avea efectul descurajator nu doar asupra unui partid, asupra altui partid, nu doar asupra Alianţei, cu toate că este important acest lucru, însă noi riscăm să compromitem cursul democratic şi european al ţării.”

Europa Liberă: Are Alianţa şanse să-şi ducă mandatul până la bun sfârşit?

Marian Lupu:
„Are toate şansele. Există această posibilitate. Noi ne-am angajat să muncim împreună. Trebuie să muncim împreună în continuare.”

Europa Liberă: Dar consens şi compromis în cadrul Alianţei există?

Marian Lupu:
„Consens, compromis... Mai degrabă, trebuie să vorbim despre compromis. Nu este dramatic, nu e o problemă că în cadrul unor guvernări de alianţă există diferite puncte de vedere, diferite poziţii. Nu, importantă este capacitatea unei alianţe de guvernare să discute aceste probleme, să găsească soluţii şi să le aplice. Păi, dacă am fost noi în stare, în pofida diferitor poziţii pe care le-am avut, în pofida chiar a unor situaţii dureroase pentru unii sau pentru alţii, pentru unele partide sau pentru alte partide. Dar totuşi noi am reuşit să depăşim criza politică, am reuşit să alegem şeful statului, am reuşit să oferim ţării posibilitatea să răsufle uşurat, să majorăm încrederea lor în capacitatea noastră de management anticriză. Păi, dacă am făcut-o atunci, eu sunt mai mult ca sigur că în toate problemele noastre avem şi capacitatea, şi posibilitatea şi sper că toţi împreună avem şi dorinţa.”

Europa Liberă: Până la urmă, consens şi compromis în cadrul Alianţei sau şi eventuale alegeri anticipate?

Marian Lupu:
„Alegerile anticipate ar fi o întrerupere a actului de guvernare, ar fi însemnat că actuala guvernare nu este în stare să guverneze şi, pe această cale, am veni cu un mesaj prost pentru electoratul democratic. Oamenii n-o să mai creadă în guvernarea democratică şi respectiv cred că va fi o manifestare de slăbiciune.”

Europa Liberă: Dar o reconfigurare a actului guvernamental admiteţi?

Marian Lupu:
„Nu înţeleg de ce ar fi cazul să fie această reconfigurare.”

Europa Liberă: Se zvoneşte.

Marian Lupu:
„Prea multe zvonuri în această ţară.”

Europa Liberă: Şi cădere de guvern sau demisie de guvern – se zvoneşte iarăşi.

Marian Lupu:
„Reieşind din calitatea şi conţinutul discuţiilor pe care le-am avut, de la alegerea şefului statului încoace...”

Europa Liberă: În cadrul Alianţei?

Marian Lupu:
„În cadrul Alianţei, în mod evident, ceea ce am desprins eu din aceste discuţii, erau, în special, mesaje încurajatoare: la muncă, avem multe de făcut, responsabilitate comună. Iată de ce eu nu văd motive care ar trebui să dea peste cap agenda noastră şi să întoarcă dialogul în cadrul Alianţei la 180 de grade.”

Europa Liberă: Eficienţa guvernării prin remanieri mai continuă?

Marian Lupu:
„Noi forţe, noi resurse umane, în speranţă că ele sunt mai eficiente decât cele din trecut, joacă şi ele un rol important. Însă nu trebuie niciodată să absolutizăm rolul unui conducător, fiindcă este vorba, de cele mai dese ori, de muncă în echipă, este vorba de echipele ministeriale. În ultimă instanţă, este vorba şi despre echipele de interacţiune între ministere, între miniştri şi tot ajungem aici, la acel compromis, la acea bună colaborare şi înţelegere, la nivelul componentelor Alianţei.”

Europa Liberă: Dumneavoastră ziceaţi că PD face şi el evaluări şi vine cu anumite sugestii sau cu remanieri în cadrul Guvernului.

Marian Lupu:
„Noi suntem pe ultima sută de metri în acest exerciţiu.”

Europa Liberă: Ultima sută înseamnă?

Marian Lupu:
„Înseamnă ultima sută. În cazul Partidului Democrat, nu trebuie să vă aşteptaţi la remanieri masive. Din numărul pe care îl avem de miniştri în componenţa Guvernului, marea majoritate s-au manifestat ca profesionişti şi oameni foarte responsabili. Noi am avut grijă, înainte de nominalizarea acestora, să ne gândim bine. Unele remanieri mai segmentare categoric nu sunt excluse. Din momentul în care venim cu ultimele concluzii în acest sens, ele vor fi făcute publice.”
XS
SM
MD
LG