Linkuri accesibilitate

Moldova cere retragerea trupelor ruse „fără amânare ulterioară”


Un amendament la raportul APCE de monitorizare a Rusiei, la propunerea deputatului Valeriu Ghileţchi.

La Paris a avut loc şedinţa Comitetului de Monitorizare al APCE. Reprezentantul Moldovei, deputatul Valeriu Ghileţchi, a reuşit să introducă în Raportul cu privire la monitorizarea Federaţiei Ruse un amendament privind retragerea armatei ruse din regiunea transnistreană. Valentina Ursu i-a cerut mai multe detalii.

Valeriu Ghileţchi: „Este un mic amendament, care a fost acceptat de Comisia de Monitorizare astăzi. A fost discutat raportul privind funcţionarea instituţiilor democratice din Federaţia Rusă. Şi în proiectul de rezoluţie, care conţine mai multe puncte, deoarece raportul cu privire la Rusia n-a fost audiat timp de 7 ani de zile, există un punct cu privire la retragerea forţelor militare ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Moldovei. Fraza pe care am propus-o şi a fost acceptată practic unanim este următoarea: „Fără amânare ulterioară – aceasta este de fapt esenţa amendamentului şi mai departe după text – să fie iniţiată retragerea forţelor militare ruse şi a echipamentului care a rămas pe teritoriul Moldovei.”

Europa Liberă: Nu au întârziat criticile chiar din partea colegilor dumneavoastră din Parlament. Deputatul comunist, Grigore Petrenco, pare-se, v-a şi reproşat că aţi introdus o formulare foarte dură în acest raport de monitorizare a Federaţiei Ruse, făcând referinţă la standardele europene.

Valeriu Ghileţchi
Valeriu Ghileţchi
Valeriu Ghileţchi: „Da. Regret că domnul Petrenco a reacţionat în modul acesta. Pe de o parte, a spus că nu este esenţială această frază. Pe de altă parte, a reacţionat destul de dur. Cred că am exprimat atât poziţia guvernări, cât şi a interesului naţional în problema aflării pe teritoriul Republicii Moldova a forţelor militare ruse. Este o poziţie care vine în deplină armonie cu angajamentele internaţionale ale Federaţiei Ruse. Vine în armonie cu poziţia noastră. De mai mult timp actuala guvernare a cerut ca aceste forţe militare să fie înlocuite cu forţe internaţionale civile de menţinere a păcii acolo, în regiune. Ne aducem aminte de tragicul accident care a avut loc la începutul acestui an, când a fost omorât acel tânăr la punctul de control. Deci, nu-mi rămâne decât să regret, deoarece au fost câteva amendamente pe care le-a propus domnul Petrenco şi, când a fost, în opinia mea, consecvent şi convingător, l-am susţinut. Dar ce să-i facem? Aceasta e realitatea.”

Europa Liberă: Insistaţi cu această formulare, aşa cum spune deputatul comunist, Grigore Petrenco, chiar în ajunul vizitei pe care premierul Filat urmează să o efectueze la Moscova, acolo unde cu omologul său va discuta problema transnistreană?

Valeriu Ghileţchi: „Ar fi o interpretare eronată a intenţiei pe care am avut-o cu propunerea acestui amendament, deoarece mi s-a părut în deplină armonie cu alte cerinţe care au fost făcute Federaţiei Ruse vis-a-vis de alte probleme, interne, care există acolo. Şi repet, dacă lucrul acesta se va întâmpla, pur şi simplu, ar fi o interpretare cu rea credinţă, pentru că, nu o singură dată, actuala guvernare, Ministerul de Externe a exprimat această poziţie vis-a-vis de prezenţa forţelor militare ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Dacă cineva ar vrea, repet, cu rea credinţă, să accentueze acest lucru, regret. Acest raport va fi audiat în luna octombrie, la Strasbourg. Prin urmare, e un subiect care se află pe ordinea de zi a Consiliului Europei şi trebuie să ţinem cont şi de agenda Consiliului Europei, când se discută anumite probleme, care vizează inclusiv interesul Republicii Moldova.

Europa Liberă: Domnule Ghileţchi, dar chiar credeţi că vă reuşeşte să sensibilizaţi autorităţile ruse cu privire la retragerea forţelor militare din stânga Nistrului şi a muniţiilor?

Valeriu Ghileţchi: „Bine, sunt şi eu realist, adică înţeleg foarte bine că Federaţia Rusă are mai multe angajamente pe care din varii motive nu le onorează. Dar aceasta este esenţa luptei politice, esenţa apărării interesului naţional. Consiliul Europei reprezintă şi el un mecanism, prin care fiecare ţară membră a Consiliului Europei poate să îşi apere interesele sale naţionale, respectând evident interesele şi altor ţări membre, cum ar fi Federaţia Rusă. Eu nu cred că acest amendament sau de fapt raportul care va fi discutat încalcă acele înţelegeri diplomatice, prieteneşti pe care le au statele noastre. Fiecare îşi exprimă, repet, acel interes legitim pe care îl consideră şi îl apără prin mecanisme democratice care există astăzi în Europa şi în lume.”
XS
SM
MD
LG