Linkuri accesibilitate

In așteptarea ameliorării condițiilor economice și a climatului de afaceri...


Ana Popa: „In Moldova lucrează doar 40% din populaţia aptă de muncă, iar şomerii mai degrabă au migrat din şomaj în inactivitate.”


Potrivit Biroului National de Statistica, in al doilea trimestru al anului, rata somajului a scazut pina la 4,5% fata de 6,2% in 2011. Acest lucru nu inseamna insa ca pe piata muncii din Moldova lucrurile merg mai bine, i-a spus corespondentei noastre, Lucia Diaconu, Ana Popa, expert economic de la Centrul analitic independent Expert-Grup.

Europa Liberă: Datele Biroului Naţional de Statistică arată o scădere a ratei şomajului în trimestrul II al acestui an. În cifre, numărul şomerilor s-ar fi micşorat cu 25 000 de persoane. Să înţelegem că aceste persoane şi-au găsit un loc de muncă?

Ana Popa: „Dacă ne uităm atent, a scăzut atît numărul şomerilor, dar şi numărul persoanelor ocupate, de asemenea, a scăzut. Aceasta ne indică că aceşti şomeri nu şi-au găsit un loc de muncă, ci mai degrabă au migrat din şomaj în inactivitate. Problema este că pentru a fi considerat şomer, conform definiţiei internaţionale, trebuie să întreprinzi măsuri active pentru a găsi un loc de muncă.

Din păcate, piaţa muncii din R. Moldova nu oferă foarte multe posibilităţi, mai ales în condiţiile actuale, cînd situaţia economică chiar se înrăutăţeşte. Şi din această cauză, persoanele, chiar neavînd un loc de muncă şi dorind să lucreze, nu mai caută, fie că au căutat şi nu au găsit, fie pentru că sînt dezamăgiţi şi atunci acest număr al şomerilor este mai mic sau este în scădere deja trei trimestre la rînd.

Însă aceasta nu înseamnă că populaţia îşi găseşte un loc de muncă, pentru că, în acelaşi timp, populaţia ocupată de asemenea a fost în scădere, ceea ce înseamnă că persoanele doar au trecut în inactivitate.

Şi tot datele Biroului Naţional de Statistică arată că de fapt numărul persoanelor plecate peste hotare a fost în creştere. Adică neavînd oportunităţi pe plan intern, persoanele au încercat să-şi găsească ceva pe plan extern.”

Europa Liberă: Deci să înţelegem că chiar dacă numărul şomerilor este în scădere asta nu înseamnă că starea de lucruri s-a îmbunătăţit pe piaţa muncii?

Ana Popa: „Nu, pentru că, după cum am menţionat, în primul rînd rata şomajului nu este un indicator care caracterizează foarte bine economia moldovenească. Dacă ne uităm la rata ocupării, el este un indicator mai bun. Dar rata ocupării este în scădere şi este foarte joasă în comparaţie cu toate ţările din regiune şi ţările europene.

O rată a ocupării sub 40% cum este în R. Moldova pe parcursul ultimilor 3 ani, este o rată foarte joasă. Deci lucrează doar 40% din populaţia aptă de muncă. În aşa caz, aici rămîn încă 60% care nu lucrează.

Salariile mici din Moldova chiar influenţează unle persoane care au membri de familie plecaţi peste hotare la muncă să nu-şi caute un loc de lucru pentru că trăiesc din banii trimişi, din remitenţe.”

Europa Liberă: Dar care ar fi prognozele Centrului Expert-Grup referitoare la şomaj? Cum ar putea evolua lucrurile?

Ana Popa: „Expert-Grup nu face prognoze la rata şomajului. Noi mai mult prognozăm rata ocupării. Deci pentru 2012, la sfîrşit de an, ne aşteptăm ca rata ocupării să fie în scădere faţă de anul precedent, adică să fie între 38,5% şi 39%. În ceea ce priveşte şomajul, logica zice că ar trebui să crească, în cazul în care rata ocupării este în continuare în scădere.

Atunci cînd măcar cît de puţin se vor ameliora şi condiţiile economice în ţară şi climatul de afaceri şi vor începe să apară şi locuri noi de muncă atunci credem că în mod normal persoanele fără loc de muncă se vor mobiliza şi vor începe să-şi caute un loc de muncă, ceea ce-i va muta pe ei din persoane inactive, cum sînt considerate acum în şomeri.”
XS
SM
MD
LG