Linkuri accesibilitate

Opiuo


Opiuo, Melbourne, Australia.
Opiuo, Melbourne, Australia.

funk body shaking sonic manipulations


Originar dintr-o localitate rurală a Noii Zeelande, Opiuo e un muzician şi producător din Melbourne. Australia, care şi-a construit o reputaţie internaţională cu creaţiile sale extrem de originale în domeniul muzicii de dans din cluburi.

A cîntat la importante festivaluri din lume, e capul de afiş la cluburile de dans, şi face frecvent turnee cu casa închisă în America de Nord şi Australasia.

Găsim pe pagina sa de internet este o expresie curioasă: funk body shaking sonic manipulations, dar care descrie perfect sunetul lui Opuio (într-o o traducere aproximativă în limba română asta însemna „manipulări sonice funk care zgîlţîie corpul”).

E vorba de fapt o ultimă formă de funk, acel gen muzical apărut pe la mijlocul anilor '60, cînd muzicienii afro-americani au amestecat muzica soul, jazz şi rythm & blues, într-o nouă formă muzicală extrem de ritmată şi care invită instantaneu la dans.

Din anii '60 încoace, funk-ul a luat diverse forme, amestecîndu-se la rîndul lui cu sunetele muzicilor contemporane, nediluîndu-se însă niciodată, fiind lesne recognoscibil, din cauza ritmului său special, în toate avatarurile diverselor peisaje sonore.

Iar cînd la capătul acestui drum, şi în punctul de confluenţă, se află muzica electronică (aflată şi ea la ultima sa întrupare, numită generic bass music, şi care a venit la rîndul ei din dubstep, şi mai înainte din grime, din dub, reggae, calypso, jazz ş.a.m.d), lucrurile nu au cum să nu fie explozive, şi nu trebuie să ne mirăm că pereţii şi podelele cluburilor de dans se zguduie zdravăn.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG