Linkuri accesibilitate

Toamna politică din perspectiva PD


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Dumitru Diacov: „revenim la retorica anilor 1990 în loc să ne ocupăm de problemele fundamentale de ordin social și economic.”


Partidul Democrat este singura componentă a Alianței pentru Integrarea Europeană care nu va propune o lege proprie a lustrației, spre deosebire de PL și PLDM care spun că au pregătit asemenea inițiative pentru despărțirea de trecutul totalitar. Lustrația - un proces care a avut loc în alte foste țări comuniste și se referă la deconspirarea, dacă e posibil condamnarea precum și înlăturarea din viața publică a persoanelor concrete care au comis crime sau au servit regimul totalitar – ar putea fi una din temele majore ale dezbaterilor politice din această toamnă, alături de reformarea indexării pensiilor și reșaparea guvernului. Președintele de onoare al democraților, Dumitru Diacov ne-a spus într-un interviu că lustrația nu este principala preocupare a PD, dar că democrații nu vor lipsi de la dezbateri:

Dumitru Diacov: „Este un exemplu de competiție faptul că fiecare vine cu proiectul propriu. Mai lipsește să venim și noi cu un proiect ca viața în Parlament să ne fie cu totul ușoară. Ar fi, deci, o chestiune deocheată dacă am înainta și noi un proiect, dar o să venim neapărat cu idei și propuneri pentru îmbunătățirea proiectului despre care se va decide să fie pus la bază.”

Europa Liberă: În alte țări foste comuniste, lustrația s-a făcut imediat după căderea regimului totalitar. De ce s-ar mai face acum în Republica Moldova?

Dumitru Diacov:
„Era bine să se fi făcut și la noi atunci. Vedeți că revenim cu încetul la retorica anilor 1990 în loc să ne ocupăm de problemele fundamentale, serioase de ordin social și economic. Dar suntem îndemnați să facem acum ceea ce nu s-a făcut la timp. Eu și Partidul Democrat n-am nori să intrăm într-o campanie ideologică despre simboluri, monumente, lustrație și așa mai departe, să uităm de buget, să uităm de economie, să uităm de pensii…”

Europa Liberă: S-au iscat neînțelegeri în alianța de guvernare din cauza inițiativei democraților despre schimbarea felului în care se indexează pensiile așa ca cei cu pensii mici să primească mai mulți bani la indexarea anuală, față de cei cu pensii mari. Premierul Vlad Filat a reacționat și a spus că este o inițiativă cu implicații vaste în tot sistemul bugetar, că în alianță nu s-a discutat, că programul de guvernare nu prevede așa ceva. Au început deja discuțiile pe tema acestei inițiative, credeți că se va ajunge la o înțelegere?

Dumitru Diacov:
„Discuțiile încă nu au început, însă eu sunt aproape sigur că proiectul pe care l-am înaintat noi va fi un obiect de discuții și vom găsi un compromis. Colegii noștri și-au expus poziția explicit, că este o ideea neașteptată și că trebuie acoperită financiar. Este adevărat. Noi nu avem de gând să exagerăm. Dar acesta este un domeniu de responsabilitate a Partidului Democrat și vrem să venim cu câteva idei mai proaspete în acest domeniu.”

Europa Liberă: Inițiativa democraților a apărut după congresul partidului din luna iunie unde s-a mai convenit că PD-ul se va reforma, se vor face schimbări de cadre. Premierul Vlad Filat chiar a făcut remanieri în guvern, și-a îmbunătățit echipa. Există o competiție în sensul acesta între PLDM și PD?

Dumitru Diacov:
„Exact acesta este lucrul pe care nu vrem să-l facem. Poate altcineva dorește să existe competiție, îndemnându-ne să facem și noi remanieri. Eu cred că trebuie să fim priviți toți ca o singură echipă. Orice schimbare trebuie să se înscrie în dinamica și psihologia comună a echipei.

Dincolo de asta, cred că PLDM-ul a făcut corect că a făcut schimbări la Educație și Interne pentru că aceste ministere aveau nevoie de schimbări. Aveau mari probleme, aveau loc multe discuții în mediul analitic, se discuta de multă vreme în presă despre necesitatea unor schimbări în aceste două ministere.

Noi cei din PD nu avem ministere în care să fie o situație catastrofală. Dar, în principiu, ne gândim cum să facem să fie mai bine. Toți colegii noștri din alianță se gândesc la asta. Există nemulțumiri și a fi puțin nemulțumit este un lucru foarte sănătos. Nu vă putem însă spune deocamdată care va fi decizia.”

Europa Liberă: Pe cine ar schimba PD-ul în guvern? Pe doamna ministră a Muncii, Valentina Buliga nu o puteți schimba ca să nu reduceți aproape la zero reprezentarea femeilor în guvern. Ar mai rămâne ministrul Culturii, cel al Economiei... Unde v-ați gândi să faceți schimbări?

Dumitru Diacov:
„Fiecare sector poate fi mai eficient, îmbunătățit. Problema este că, dacă dorești să schimbi pe cineva, trebuie să ai la dispoziție altul mai bun… În orice caz, trebuie să discutăm despre aceasta cu colegii de alianță, cu primul ministru, fiindcă nu trebuie să facem surprize unul altuia.”

Europa Liberă: Ați fost surprinși de schimbările neanunțate făcute de PLDM?

Dumitru Diacov:
„Nu, nu asta am vrut să spun. Răspunsul n-ar trebuie să ducă la o competiție în care fiecare ar face așa ca toată lumea să rămână cu gura căscată.”

Europa Liberă: Vă mulțumim pentru interviu.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG