Linkuri accesibilitate

Un semn că reforma se pune în mişcare la MAI?


Şase angajati ai Politiei Rutiere din Chişinău sunt cercetati de centrul si procuratura anticoruptie.



Operatiunea a pornit de la Directia de securitate internă a Ministerului Afacerilor Interne, şi are loc la scurt timp după înlocuirea ministrului de interne şi a şefului politiei rutiere. Poate fi acesta un semn că noua conducere de la interne a pornit reforma poliţienească de la care se aşteapta eliminarea corupţiei din rîndurile organelor de drept ? Liliana Barbaroşie are amănunte.


Cei şase, printre care adjunctul poliţiei rutiere a capitalei, doi inspectori, un comandant şi doi adjuncţi de comandanţi de pluton din aceiaşi subdiviziune, sunt bănuiţi că ar fi organizat un sistem în care, în schimbul unor sume deocamdată neprecizate, îi absolvea de sancţiuni pe conducătorii auto care comiteau încălcări, inclusiv conducerea automobilelor în stare de ebrietate. Un detaliu interesant dat publicităţii în cadrul anchetei este că poliţiştii foloseau radare personale, adică neautorizate, pentru a prinde cu exces de viteză şoferii, în ce scopuri lesne de înţeles.

Şeful direcţiei urmărire penală din cadrul centrului anticorupţie, Bogdan Zumbreanu, spune că birourile, automobilele şi locuinţele celor şase sunt în prezent percheziţionate, după care bănuiţii vor fi audiaţi şi reţinuţi, dacă va fi necesar:

„După finalizarea urmăririi penale, procurorii urmează să stabilească clar dacă a fost sau nu un sistem. Noi credem că da. Un sistem bine organizat şi pus la punct.”

Zumbreanu mai afirmă că în vizorul ofiţerilor şi procurorilor ar putea intra şi alţi poliţişti. Cazul este aproape o premieră, întrucât până acum, chiar dacă existau, anchetele pe numele unor poliţişti prinşi cu mită figurau doar în statisticile centrului şi procuraturii anticorupţie, fără a fi date şi publicităţii sau finalizate cu o sentinţă.. O apreciere memorabilă în acest sens a făcut acum câteva luni directorul centrului anticorupţie, Viorel Chetraru, care afirmat că poliţiştii ar fi cei mai corupţi angajaţi plătiţi de la buget, iar MAI - cea mai afectată de corupţie instituţie de stat, dar că puţini poliţişti ar fi ajuns pe banca acuzaţilor.

La începutul acestei luni, premierul Vlad Filat l-a remaniat pentru reforme lente pe ministrul de la interne Alexei Roibu, iar înlocuitorul acestuia, Dorin Recean, îşi trecea pe agendă întâi de toate eliminarea corupţilor din minister:

„Vor rezista doar cei care trec şi testul de integritate, şi cel de eficienţă”, spunea noul ministru imediat după numire, dar şi după constatarea:

„Corupţia există pe lanţ, inclusiv în MAI”.

Este cazul celor şase poliţişti un început? l-am întrebat pe Serghei Diaconu, noul şef al poliţiei rutiere, cel care şi-a început de altfel activitatea prin a-şi ruga rudele şi prietenii prin intermediul unui mesaj plasat pe o reţea de socializare să nu-l umilească cerându-i favoruri:

„Nu este vorba neapărat despre o cruciadă anticorupţie. Este o acţiune dintr-un şir întreg de măsuri care vin să cureţe sistemul de persoanele care nu se regăsesc în el pentru că nu sunt integre”, spune Serghei Diaconu.
Previous Next

XS
SM
MD
LG