Linkuri accesibilitate

Voluntarii din Mereni


Cei patru tineri fac parte dintr-un grup de 39 de voluntari din 21 de ţări, din cadrul proiectului „Moldova Challenge”.


„Numele meu este Camilla, sunt din China şi iubesc Moldova”...

În afară de această formulă de prezentare Camilla Xiaoting Yuan, de 19 ani, mai ştie să spună, oricui îi dă bineţe - „încântată”. Am întâlnit-o pe o colină din apropierea satului Mereni, alături de alţi trei voluntari veniţi din diferite colţuri ale lumii „să descopere Republica Moldova”. Thomas Saarinen este din Finlanda, Daisuke Kurihara din Japonia şi Andre Sliva din Portugalia.

Primele impresii? Au depăşit cu mult aşteptările, îmi explică Thomas, poreclit de săteni „blondinul” datorită tipicului nordic: păr blond, ochi albaştri şi piele prea fină pentru soarele dogorâtor din Moldova:

Thomas Saarinen
Thomas Saarinen
„Credeam că va fi mai rău. Am călătorit în unele ţări din Balcani şi condiţiile de acolo erau mai proaste decît aici, deci mă aşteptam casele, de exemplu, să fie dărăpănate, însă condiţiile în care locuiesc sătenii par a fi obişnuite. De asemenea, am văzut în Moldova foarte multe maşini scumpe, iar oamenii sunt îmbrăcaţi în haine de calitate, or eu credeam că din cauza sărăciei poartă zdrenţe.”

În Republica Moldova cei patru „mereneni” au ajuns prin programul „Moldova Challenge” al organizaţiei internaţionale de tineret AIESEC, care şi-a propus să facă cunoscut turismul moldovenesc prin prisma experienţei şi trăirilor acestor tineri. De altfel, voluntarii au scos din buzunar între 500 şi peste o mie de euro ca să-şi plătească drumul până în Moldova, şi au acceptat să locuiască la sat, în cazul lor la Mereni. Cînd i-am întrebat de ce au rămas impresionaţi, într-un glas mi-au răspuns „de ospitalitatea” oamenilor. Camilla zice că în Moldova i se dă bineţe într-o zi cît în China într-o lună:

Camilla Xiaoting Yuan
Camilla Xiaoting Yuan
„În China suntem 1,3 bilioane de oameni, adică mult prea mulţi, e gălăgia prea mare, avem prea puţin spaţiu pentru noi. Acolo oamenii nu se prea salută, aici însă fiecare sătean ne dă „bună ziua”. Mulţi ne fac cu mâna din maşină chiar. Ştiţi ce m-a impresionat? Faptul că şoferii sunt cei care ocolesc pietonii, pe când în China oamenii trebuie să îşi facă loc printre maşini. De asemenea, am rămas mirată cît de mult moldovenii îşi iubesc patria. În Chişinău, fiecare rutieră avea atârnat deasupra volanului un mic drapel. Prin ţară totul este decorat în albastru, galben şi roşu, ceea ce mi s-a părut foarte impresionant.”

Camilla, Thomas, Andre şi Daisuki nu au venit în Moldova doar pentru turism. Proiectul din care fac parte le-a propus să identifice în satul „gazdă” dificultăţile cu care se confruntă localnicii şi să le ofere soluţii. În Mereni, spun tinerii, problema de bază ar fi gunoiştea din preajmă care poluează aerul şi ştirbeşte din aspectul pitoresc al localităţii. Iată ce soluţie i-a venit în cap protughezului Andre:

Andre Sliva
Andre Sliva
„Desigur nu avem banii necesari pentru a rezolva această problemă, însă ne gândim să mergem la grădiniţa şi la şcoala din sat pentru a le vorbi copiilor cît de important este ca gunoiul să nu fie stocat în preajma localităţii. Sperăm că elevii, la rândul lor, vor influenţa deciziile părinţilor, care într-un final vor veni cu o soluţie pentru această problemă, vor înţelege că această gunoişte le nimiceşte satul.”

Ce ar putea învăţa sătenii de la noii lor vecini? De exemplu, atitudinea pozitivă faţă de probleme îmi spune Andrian Roşca din Mereni:

„Îmi place atitudinea lor pentru că e foarte globală. Trăiesc în ţări mult mai avansate şi ar trebui să luăm un exemplu de la ei pentru rezolvarea problemelor. De ce să nu ne uităm la vecini care sunt mai dezvoltaţi ca noi?”

Europa Liberă: Tu ce ai învăţat de la ei zilele acestea?

Diana Răileanu şi voluntarii din Mereni
Diana Răileanu şi voluntarii din Mereni
„Atitudinea. Le place orice. Atrag atenţia şi la nuanţele mici. Se bucură de lucruri mărunte. Orice clipă o savurează la maxim.”

Tinerii voluntari pe care i-am întâlnit la Mereni fac parte din proiectul „Moldova Challenge”. În total, în ţară sunt veniţi 39 de voluntari din 21 de ţări, şi sunt cazaţi la Grătieşti, Butuceni sau Ocniţa. La finalul proiectului, toate impresiile lor despre sejurul lor se vor regăsi într-o carte pe care o vor lua cu ei acasă îndemnându-şi rudele să viziteze în vacanţă Republica Moldova în locul Insulelor Maldive sau Sri Lanka.
Previous Next

XS
SM
MD
LG