Linkuri accesibilitate

Proiectele prioritare moldo-române puse la încercare


Iurie Gotişan
Iurie Gotişan

Iurie Gotişan: Sfârşitul anului 2013 - un termen prea optimist pentru gazoductul Iaşi-Ungheni.

Republica Moldova a primit un credit nerambursabil din partea României pentru modernizarea infrastructurii. Care sunt proiectele prioritare? l-a întrebat Vasile Botnaru pe analistul economic Iurie Gotişan.

Iurie Gotişan: Avem nişte relaţii care deja s-au consolidat destul de bine după 2009 încoace şi puţin probabil că acestea vor suferi urmare a unor perturbaţii politice. Putem constata că ele sunt mai mult decît bune. Din punct de vedere economic şi chiar comercial, Romania fiind practic al doilea partener comercial al Moldovei, iar dinamica investiţională în ultimii doi ani a avansat vizibil.

Europa Liberă: Testul cel mai concludent ar fi modul în care se vor cheltui restul banilor din cei 100 de milioane promişi credit nerambursabil Republicii Moldova de către autorităţile de la Bucureşti, bani care nu au fost valorificaţi pînă acum în întregime pentru că nu au existat proiecte convenite de ambele părţi. Cum se prezintă acum lucrurile?

Iurie Gotişan: Cert este că odată ce acest acord a fost votat şi parafat de toate formaţiunile politice din Parlamentul României, acesta nu mai poate fi sistat, ţinînd cont de faptul ţinînd cont de faptul că singurii bani cheltuiţi pînă în prezent sunt doar cele aproape 8 milioane de euro, bani care au fost direcţionaţi celor sinistraţi urmare a inundaţiilor din 2010. Tărăgănarea poate fi şi firească, deoarece Bucureştiul ar cere-n schimb proiecte concrete şi viabile unde pot fi direcţionaţi aceşti bani. din cîte se mai ştie, se mai preconizează cheltuirea unei sume similare pentru a acoperi parţial costurile gazoductului Ungheni–Iaşi, se duc discuţii la diferite niveluri pentru finanţarea unui proiect de dotare IT a şcolilor din RM, proiect care de altfel a fost propus de premierul Filat, sunt preconizate în jur de 15 milioane de euro pentru proiecte de mediu ce vizează zona transfrontalieră dintre cele două ţări s.a.m.d. Ţin să menţionez că în această primăvară senatul României a ratificat un protocol adiţional la Acordul de bază intrat în vigoare anterior, protocol care urmează să asigure inclusiv finanţarea proiectelor legate de interconectarea energetică dintre cele două state.

Europa Liberă: Ne vom referi la această interconectare ceva mai tîrziu, mai întîi vreau să vă întreb despre gazoductul Iaşi-Ungheni, urmare a discuţiilor de astăzi dintre premierul Ponta şi Vladimir Filat, s-ar putea ca acesta să fie finalizat cu un an mai devreme decît se vorbea înainte, adică în 2013 şi nu în 2014?

Iurie Gotişan: Sincer să fiu, atunci acest termen, adică sfârşitul anului 2013 este prea optimist. Or, dacă recurgem la o simplă analiza a situaţiei, cînd nici lucrările de proiectare nu au fost demarate deocamdată, nemaivorbind de lucrările de construcţie şi conectare propriu-zise, pentru că acestea din urmă potrivit înţelegerilor preliminare ar trebui să i-a în timp cam 2 ani de zile, atunci sf. anului 2013 ar părea mai mult sau mai puţin un termen nerealist. Îmi amintesc că la întrevederea de la începutul lunii mai de la Bucureşti a celor doi şefi de stat a României şi Moldovei, preşedintele Băsescu declarase ferm că gazoductul Iaşi-Chişinău ar putea fi finalizat către sf. anului 2014, în pofida mai multor enunţuri ale unor politicieni de pe ambele păţi care spuneau chiar de sf. anului 2012. Pînă la urmă este important ca acest proiect va finaliza, ţinînd cont de faptul că este parte a programului operaţional Romania-Ucraina-Republica Moldova al UE, aceasta contribuind cu peste 7 milioane de euro din cele 20 milioane bugetate pentru gazoductul dat.

Europa Liberă: Şi acum să ne referim la interconectarea energetică. Republica Moldova a fost acceptată bine-merci în sistemul energetic european numai că trebuie să-şi facă puntea de legătură care inevitabil trebuie să treacă prin România. Acest subiect de fiecare dată a fost unul sensibil şi alteori politizat că vezi doamne s-ar despărţi de furnizorii din Răsărit.

Iurie Gotişan: Acest subiect de fiecare dată a fost în centrul discuţiilor delegaţiilor oficiale dintre cele două state, fie vorba asta despre prim-miniştri sau şefi de stat, doar ca iarăşi putem constata că de la declaraţii pînă la fapte mai este cale de parcurs. După întîlnirea de azi de la Chişinău a celor doi premieri, s-a declarat că se prevăd termene concrete de construcţie a liniilor de interconexiune electrică Iaşi-Ungheni, Fălciu-Goteşti şi Bălţi-Suceava, însă fără a preciza măcar nişte perioade estimative. Fără îndoială că conexiunile de energie electrică, dar şi de gaze, dintre Romania şi Moldova sunt vitale pentru ultima, sînt proiecte şi cerinţe aşteptate, cred eu, de ani de zile de către Chişinău pentru aşi diversifica furnizorii de energie. Nu trebuie să ne aşteptăm la preţuri mai mici de furnizare a energiei, însă atunci cînd vom avea nevoie aceasta va fi asigurată pe deplin, fie vorba de gaze sau energie electrică. Rămîne doar de competenţa executivelor de la Bucureşti şi Chişinău ca să administreze şi să gestioneze aceşti bani eficient pînă la urmă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG