Linkuri accesibilitate

Preşedintele interimar şi politica externă


Crin Antonescu
Crin Antonescu

E destul de improbabil ca Crin Antonescu să se amestece în diplomaţie înainte de referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.

După suspendarea președintelui român Traian Băsescu, înlocuit astăzi cu titlu interimar de Crin Antonescu, corespondenta noastră Sabina Fati examinează consecințele acestei schimbări pentru politica externă a României.

Potrivit Constitutiei Romaniei, presedintele interimar al tarii preia toate atributiile unui sef de stat ales cu trei exceptii: nu poate organiza referendum pe probleme de interes national, nu poate dizolva Parlamentul si nu poate adresa mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii in fata parlamentarilor.

In domeniul politicii externe, presedintele interimar Crin Antonescu are toata libertatea pentru ca poate incheia tratate internationale in numele Romaniei, poate acredita reprezentantii diplomatici ai tari si poate aproba desfiintarea sau chiar schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Ales presedinte al Senatului acum o saptamina, liderul liberalilor romani, Crin Antonescu a devenit dupa suspendarea lui Traian Basescu presedinte interimar al Romaniei. E destul de improbabil ca Antonescu sa se amestece in diplomatie inainte de referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu, desi exista unele presiuni venite dinspre grupurile liberale in ceea ce priveste schimbarea unor diplomati, considerati loiali presedintelui suspendat. Liberalii romani detin si ministerul de Externe, prin Andrei Marga, astfel incit, presedintele interimar ar putea modifica, daca vrea, schema ambasadorilor, desi a promis ca cel putin pina la referendumul privind demiterea lui Traian Basescu, programat pentru 29 iulie, va fi un presedinte interimar “discret”.

Pina acum Crin Antonescu nu a avut nici un fel de pareri in legatura cu politica externa sau cu strategiile de aparare ale Romaniei, toate discursurile sale fiind orientate cu predilectie impotriva lui Traian Basescu. Odata ajuns la Palatul Cotroceni, sedilul presedintiei Romaniei, Crin Antonescu ar putea, totusi, sa-si largeasca orizontul de interes, mai cu seama ca astazi dupa instalarea sa, prima intilnire oficiala a avut-o cu ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein. Diplomatul american a vorbit inca de saptamina trecuta despre “amenintarea independentei institutiilor democratice din Romania”, dupa ce coalitia de centru-stinga aflata la putere a inceput in forta procedura impotriva presedintelui Traian Basescu. Nu se stie ce au discutat cei doi, ce mesaj i-a transmis ambasadorul american presedintelui interimar, si ce i-a raspuns Crin Antonescu. Oficialii Ambasadei Statelor Unite au declarat ca un eventual comunicat de presa asupra intilnirii ar putea veni doar dinspre partea romana, ceea ce sugereaza ca semnalul Washingtonului transmis la intilnirea dintre presedintele interimar si diplomantul american s-ar putea sa nu fie foarte prietenos, in contextul in care toate marile puteri euro-atlantice au criticat felul in care puterea de la Bucuresti vrea sa-l scoata din scena pe Traian Basescu.

De asemenea, seful statului, desi interimar este comandantul fortelor armate si va indeplini functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparate a Tarii, pozitie din care poate declara mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate. Tot printre atributiile presedintelui interimar se vor numara numirea in functii publice, acordarea in gradele de maresal, de general si de amiral, conferirea decoratiilor si a titlurilor de onoare. In plus, presedintele interimar poate acorda gratierea individuala.
XS
SM
MD
LG