Linkuri accesibilitate

Vasile Bumacov: 90 % la sută din teritoriul ţării este afectat de secetă


Un sistem argentinean de irigare a plantațiilor viticole
Un sistem argentinean de irigare a plantațiilor viticole

„Pe 31 iulie vom prezenta Strategia de aprovizionare cu apă”, anunță ministrul Agriculturii.


Arşiţa din ultimele zile a afectat culturile agricole, spun producătorii de cereale. Situaţia este gravă în toată ţara, atrag atenţia autorităţile. Ce va întreprinde Ministerul Agriculturii, a insistat să afle Valentina Ursu de la ministrul Vasile Bumacov.

Vasile Bumacov, ministrul agriculturii
Vasile Bumacov, ministrul agriculturii
Vasile Bumacov: „Practic, 90 % la sută din teritoriul ţării este afectat şi nu este atît efectul secetei din acest an, cît şi consecinţele care s-au suprapus din cauza secetei din anul trecut. Foarte mult sunt afectate plantele agricole şi mai este o problemă mare cu grâul şi alte culturi, care s-au copt mai devreme, prematur, şi am pierdut multă roadă”.

Europa Liberă: Dle Bumacov, nu e o situaţie comparabilă, dar am să îndrăznesc să vă întreb. În Israel, unde temperaturile sunt înalte, nu am auzit niciodată oamenii să se plângă de secetă. Trebuie să vorbim şi despre sistemul de irigare care a fost distrus în Republica Moldova?

Vasile Bumacov:
„Este adevărat, de multe ori am făcut comparaţie cu Spania sau Israelul şi cu ceea ce se întâmplă la noi. Este nevoie de timp ca să revitalizăm aceste sisteme de irigare. Nu în zadar am comunicat şi am lucrat cu israelienii. Prim-ministrul moldovean a intervenit pe lângă prim-ministrul Israrelului ca să ne ajute cu o echipă de experţi, ca să punem la punct o Strategie la nivel de ţară, să ştim cum procedăm pe viitor, fiindcă nu se aşteaptă ca să avem mai multe ploi. Dimpotrivă, vom avea mai multă secetă, fiindcă schimbările climatice sunt evidente.

Pe 31 iulie vom prezenta Strategia de aprovizionare cu apă, fiindcă de acum înainte nu vom mai diviza apă pentru irigare sau apă potabilă. Este o mare problemă şi asigurarea cu apă potabilă în Moldova. Vreau să vă mai spun că în Israel 70-80 la sută din apele reziduale sunt curăţate şi folosite la irigare. Se foloseşte apă de băut şi la irigare prin desalinizarea apei de mare. Acolo s-au ocupat serios cu acest lucru şi iată că s-au descurcat. Vom încerca şi noi să lansăm mai serios lucrul în acest domeniu.”

Europa Liberă: Sunt fermieri care şi-au cumpărat sisteme de irigare. Adevărul e că sunt foarte costisitoare. Pentru o oră se pot cheltui peste o sută de lei. Cine îi ajută?

Vasile Bumacov:
„Cea mai mare problemă în aprovizionarea cu apă este incapacitatea noastră de a ne organiza în asociaţii de utilizatori de apă. Cînd sunt mulţi utilizatori de apă, atunci şi apa şi utilajul este mult mai iefitn, dar noi avem puţini producători agricoli care riscă să investească în aceste sisteme de irigare, dar când se vând cîteva sisteme şi cînd trebuie să aduci apa pentru doi, trei producători agricoli de la o distanţă mai mare, atunci şi costurile sunt foarte mari, dar aşa este întotdeauna la început. Este greu, este costisitor. Cu cît mai dezvoltat va fi sistemul, cu atît va fi mai ieftină şi apa.”

Europa Liberă: Ministerul Agriculturii ar putea face investiţii în irigare?

Vasile Bumacov:
„Noi facem investiţii în irigare. Apropo, şi încă o greşeală o consider eu la nivel de organizare în Republica Moldova este că Ministerul Agriculturii e responsabil de domeniu, dar Agenţia „Apele Moldovei” este în alt minister, cel al Ecologiei. E o mare contradicţie. Irigarea nu a fost ceva ce protejează mediul ambiant, dimpotrivă. Este o contradicţie şi o problemă pentru noi. E adevărat, noi colaborăm foarte bine cu Agenţia „Apele Moldovei”.”

Europa Liberă: Vă întrebam de investiţii, dacă eventual le faceţi în irigare?

Vasile Bumacov:
„Am fost la Ungheni şi am deschis un sistem de irigare pentru o gospodărie agricolă din fondurile IFAD şi cu contribuţia localnicilor de 160 de ha unde se cultivă legume şi care se vând direct din câmp. Producţia agricolă de calitate e întrebată întotdeauna, de aceea cu cît mai multe sisteme vom lansa, cu atît mai bine.

Noi avem programul de irigare la scară mică, finanţat de UE şi avem programul IFAD pentru a lansa mai multe sisteme de aprovizionare cu apă potabilă şi de irigare. Noi avem marele proiect „Compact” din cadrul programului „Provocările Mileniului” care 10 staţii de pompare le reabilitează. Pregătim această Strategie ca să o prezentăm la mai mulţi parteneri de dezvoltare, pentru a atrage mai multe fonduri, să dezvoltăm aceste sisteme.

Dl premier a promis că din rezervele de stat vom găsi bani ca să susţinem acum reţelele funcţionale de irigare, pentru a salva culturile de toamnă, ca să nu avem pierderi mari, aşa cum am avut la cereale.”

Europa Liberă: Dacă tot aţi anunţat că recolta de grâu va fi cu o treime mai puţină decât a fost evaluată, securitatea alimentară va fi afectată?

Vasile Bumacov:
„Securitatea alimentară a Moldovei nu poate fi afectată. Moldova nu este o ţară care produce pentru consum intern. Suntem o ţară care producem pentru export, în aceşti ani dificili, pur şi simplul scade exportul şi câştigul producătorului agricol, dar ceea de ce avem noi nevoie în interiorul ţării, chiar şi în ani secetoşi se poate produce. Grâu alimentar vom avea îndeajuns pentru anul curent şi viitor, însă vom pierde mult la export.”

Europa Liberă: Nu au întârziat nişte reporoşuri din partea dlui Voronin, care zicea că fracţiunea sa „se fugăreşte” într-un fel după Dvs ca să vă găsească, să vă invite la o şedinţă a PCRM pentru ca să-i informaţi despre securitatea alimentelor?

Vasile Bumacov:
„Ştiţi cum spunea Creangă: „cel care şi în tinereţe a spus minciuni, spune minciuni şi la bătrâneţe”. Am primit o scrisoare de la fracţiunie că mă invită pe data de 10 iulie la discuţii şi nu e nicio problemă, dar eu cred că nu este marea grijă a dlui Voronin situaţia în agricultură. Dlui a condus ţara şi dacă în fiecare an lansa cîte vreo zece sisteme de irigare, astăzi Republica Moldova nu avea nicio problemă, dar nu s-a făcut absolut nimic, numai vorbă şi astăzi mare grijă are Dlui să spună că Bumacov nu merge la seceriş, dar ce să fac la seceriş?

Eu trebuie să caut proiecte, să-i ajut pe producătorii agricoli. Ei ştiu ce au de făcut în câmp. Ei ştiu mai bine ca toţi birocraţii de la Chişinău ce au de făcut. Ei au nevoie de ajutorul nostru, dar nu să ne ducem cum se ducea Voronin, astfel încât jumătate de gospodărie trebuia să-i facă mâncare, să piardă toată ziua cu el.”

Europa Liberă: Dle ministru, dar din cauza secetei ne putem aştepta la noi scumpiri?

Vasile Bumacov:
„Noi trăim într-o economie de piaţă funcţională, iar economia de piaţă dictează preţurile.”

Europa Liberă: Specialiştii spun că preţurile produselor agricole ar putea să crească cu până la 20-25 la sută până în toamnă, ca urmare secetei din acest an.

Vasile Bumacov:
„Nu numai ca urmare a secetei. Evident că preţul grâului este deja în creştere la bursele internaţionale, fiindcă nu numai Republica Moldova se confruntă cu problemă şi secetă. În Rusia, Ucraina şi alte ţări seceta e simţită, şi mai ales seceta din toamna anului trecut care a adus aceste prejudicii. Peste tot în lume este tendinţă de creştere continuă la preţurile la produsele agro alimentare.

Potenţialul agriculturii deja nu mai poate fi atât de repede dezvoltat. Revoluţia care s-a produs în domeniul agro alimentar, acum şi-a atins un fel de apogeu care nu poate să înainteze cu paşi atît de repezi, pe cît se înmulţeşte populaţia pe pământ şi consumul. Nu este ceva ieşit din comun cînd se spune că vor creşte preţurile la produsele agro alimentare. Sigur că vor creşte în toată lumea. Eu nu sunt că vor fi creşteri de preţuri esenţiale în Republica Moldova.”

Europa Liberă: Pâinea ar putea să se scumpească?

Vasile Bumacov:
„Costul grâului în costul pâinii nu este cel mai mare. Creşterea ptreţului la pâine nu este proporţional creşterii preţului la grâu. Costul grâului în pâine este de 10 la sută sau 15 la sută, de aceea nu trebuie să vorbim că atunci cînd se va scumpi grâul, neapărat se va scumpi pâinea. Eu vreau să vă spun că nu este corect când funcţionarii discută despre preţuri într-o economie de piaţă. Piaţa determină care este preţul produsului.”

Europa Liberă: Dar la ţară lumea a început să îşi vândă vitele, păsările. Oamenii sunt cam necăjiţi, sunt nevoiţi să-şi vândă animalele pentru că păşunile sunt afectate de secetă şi pentru procurarea nutreţurilor bănuiesc că nici nu au bani?

Vasile Bumacov:
„Într-adevăr, am văzut două săptămâni păşunile. Înainte numai pe la finele lunii august puteamsă le văd în aşa situaţie.”

Europa Liberă: Ce îi sfătuiţi pe oameni?

Vasile Bumacov:
„Eu nu consider că cineva de la Chişinău trebuie să vină cu sfaturi, să îl înveţe pe cel care zeci de ani se ocupă cu agricultura. Ei ştiu mult mai bine ce au de făcut. Noi trebuie să ne facem aici datoria. Să vedem cu ce putem să îi ajutăm. Noi avem Agenţia de consultanţă care ajunge în fiecare sat. Consultanţa necesară este asigurată, dar de la caz la caz, eu nu cred că trebuie să intrăm în panică. Cel mai periculos ce se poate întâmpla este să intrăm într-o panică nejustificată care să ne aducă şi mai mari prejudicii.”

Europa Liberă: Pierderile le-aţi estimat?

Vasile Bumacov:
„Suntem în proces de calcul ca să ştim cum intervenim. Avem nevoie de experţi internaţionali, ca să îi cooptăm în aceste zile pentru a ne asigura că şi donatorii vor avea, să spunem aşa, nişte rezultate veridice pentru a interveni. Ştiţi care este problema? Noi dacă vorbim de grâu, de orz, este deja fără sens. Ceea ce am avut să avem, avem, ştim care sunt rezultatele.

Cea mai mare greşeală ar fi ca noi să rătăm anul 2013. De aceea avem nevoie de seminţe, motorină, îngrăşăminte, ca să reuşim în luna septembrie să însămânţăm suprafeţe mai mari, să avem un an bun în 2013.”

Europa Liberă: Şi plantaţiile vitivinicole au fost afectate?

Vasile Bumacov:
„În privinţa viţei de vie nu sunt probleme. Sunt probleme în livezi, fiindcă o parte din fructe încep a cădea, dar gospodarii folosesc butoaie cu apă, cu tractorul şi mai asigură umeditatea, fiindcă costul la câteva butoaie de apă nu se compară cu pierderile care pot fi în caz că fructele vor fi afectate. Toţi anii aceştia nu s-au făcut nişte strategii clare ce avem de făcut, dacă vorbim de irigare, mai mult s-a vorbit decît s-a implementat.”

Europa Liberă: Dle Bumacov, de trei ani s-a schimbat guvernarea?

Vasile Bumacov:
„Da, dar de trei ani s-au început proiecte care sunt în proces de implementare. Să nu credeţi că acolo unde sunt necesare investiţii de milioane sau de miliarde se poate rezolva într-un an, este nevoie de timp. Dacă noi vom pune la punct toate sistemele de irigare care le avem în conformitate cu Planul de Dezvoltare, nu o să avem cui să îi dăm apă.

Trebuie să îl dezvoltăm pe producătorul agricol, să îl învăţăm să se asocieze în Asociaţii ale utilizatorilor de apă şi să dezvoltăm şi sistemele de irigare. Ce folos că vom avea apă sau sisteme peste tot funcţionale dacă nu vom avea cine folosi apa? Apa costă bani! Bine, statul va investi în aceste sisteme de irigare şi va fi contribuţia lui, dar pentru apă toţi trebuie să plătească.”
XS
SM
MD
LG