Linkuri accesibilitate

„Hai Moldova” la curăţat de rîuri


Mariana Bubuioc
Mariana Bubuioc

1200 de lei şi o echipă de 25 de voluntari a fost suficient spune Mariana Bubuioc pentru a curăţa râul Schinoasa

În timp ce autorităţile atenţionează grijuliu că scăldatul este interzis în majoritatea râurilor şi iazurilor din Republica Moldova, iar canicula îi face pe oameni de multe ori să ignore acest avertisment, Mariana Bubuioc, o tânără de 18 ani din Satul Nou raionul Cimişlia crede că soluţia este salubrizarea râurilor. 1200 de lei şi o echipă de 25 de voluntari a fost suficient spune Mariana Bubuioc pentru a curăţa râul Schinoasa care trece prin sat. Lucru care a fost posibil datorită unui program pentru tinerele din mediul rural susţinut financiar de Ambasada SUA.

Mariana Bubuioc: „Am antrenat cei 25 de voluntari, i-am echipat cu mănuşi, saci, pungi. Am fixat o zi, practic a coincis cu acţiunea anuală „Hai Moldova”. Echipa de la „Hai Moldova” ne-a oferit îmbrăcăminte specială pentru ca să putem intra în râu fără ca să ne udăm şi să ne murdărim. Am avut ustensile necesare şi râul nu e atât de lat şi nu e atât de mare, dar oricum nu a fost uşor. Am intrat în râu, am extras gunoiul l-am încercat în saci, apoi în tractoare, care au transportat gunoiul la o gunoişte autorizată. Am avut trei tractoare încărcate cu gunoi şi tot asta dintr-ul râuleț micuţ.”

Europa Liberă: Cât de susţinută ai fost de satul tău, de localnicii din sat, sau te-au privit aşa un pic straniu?

Mariana Bubuioc:
„Iniţial da, eram privită straniu, eram privită sceptic. Dar când am trecut în faza lucrului practic şi nu doar vorbirea frumoasă, atunci localnicii au înţeles că într-adevăr face să colaboreze cu mine, să dea o mână de ajutor proiectului meu care deja a fost implementat şi care va deveni o tradiţie - curăţirea râului în fiecare an. Şi am obţinut de asemenea susţinerea Primăriei, care ne-a pus la dispoziţie cele patru tractoare şi prin susţinerea autoritară, să spunem aşa, prin autoritatea primarului care s-a impus şi a adus la nivelul fiecărui locuitor conștientizarea faptului că dacă vor continua în aceeaşi măsură să polueze vor fi amendaţi grav. S-au fixat amenzi usturătoare.”

Europa Liberă: În ce valoare amenzi?

Mariana Bubuioc:
„Sunt mai multe criterii, dar pot să ajungă la 5000 de lei.”

Europa Liberă: Această metodă, de a amenda omul pentru faptul că nu conștientizează că fiecare hârtie aruncată jos poluează mediul înconjurător, e una eficientă?

Mariana Bubuioc:
„Păi, pe moldovean până nu îl ustură la buzunar nu conştientizează. Desigur sunt persoane care conştientizează, pe un bătrân l-ai atenţionat şi el înţelege, dar unul căruia cam îi flutură urechile în toate părţile clar că doar amenda o să-l facă să conştientizeze.”

Europa Liberă: Crezi că ai sensibilizat suficient de mult localnicii ca să nu mai polueze acest râu?

Mariana Bubuioc:
„Nu i-am sensibilizat eu, dar îi vor sensibiliza pe viitor amenzile.”

Europa Liberă: Ce schimbare în special la nivel de mentalitate crezi că ai adus tu prin realizarea acestui proiect?

Mariana Bubuioc:
„A fost o schimbare în bine. s-a demonstrat faptul că femeile pot, femeile au aptitudini de lider. Să nu acceptăm dogma că locul femeii este la bucătărie sau doar pentru a fi unul din pilonii de rezistenţă a familiei.”

Europa Liberă: Cum schimbăm această mentalitate?

Mariana Bubuioc:
„Mentalitatea nu este un lucru de nimic care se schimbă într-o clipă. Mentalitatea se schimbă prin muncă şi prin metode noi de realizare a potenţialului pe care îl avem fiecare. Toţi suntem egali şi avem aceleaşi oportunităţi, aşadar locul femeilor nu este doar la bucătărie. Locul femeilor este acolo unde este şi locul bărbaţilor. Femeile sunt egale cu bărbaţii.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG