Linkuri accesibilitate

Veaceslav Negruţa: Este nevoie de mai multă echitate fiscală


Ukraine -- State Treasury of Ukraine, Kyiv, 15Nov2011
Ukraine -- State Treasury of Ukraine, Kyiv, 15Nov2011

Ministrul finanţelor speră că noile măsuri de reformă fiscală vor fi sprijinite în Parlament.

Guvernul vrea ca, pentru o mai mare echitate în sistemul fiscal, toţi producătorii agricoli să plătească de anul viitor statului aceiaşi taxă pe valoarea adăugată, de 20 la sută. La fel ar urma să se taxeze şi zahărul, care a beneficiat până acum de o taxă facilitară, de doar 8 la sută. Intenţiile executivului şi-au atras critici dure din partea patronatelor şi producătorilor, care văd în aceste măsuri un stimulent sigur pentru dezvoltarea contrabandei cu aceste produse. Într-un interviu cu Europa Liberă, ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţă, apără documentul de politici fiscale aprobate deocamdată doar de guvern şi spune că guvernul este decis să meargă până la capăt cu ele, în ciuda opoziţiei venite, se pare, şi din interiorul alianţei de guvernare:

Europa Liberă: Dle ministru, de ce pentru producătorii de zahăr s-a putut până acum ceva, ce dvs. spuneţi că nu se mai poate în continuare? Spuneţi că e nevoie de echitate la taxare… De ce atunci din 2006 şi până acum producătorii de zahăr au beneficiat de această taxă de doar 8 la sută?


Veaceslav Negruta
Veaceslav Negruţa: Eu nu pot să dau explicaţie de ce şi cum au beneficiat ei de această facilitate. Dar, de principiu, e nevoie de echitate fiscală pentru toate sectoarele şi pentru toţi agenţii economici. Înainte de a pretinde la facilităţi, restituiri şi multe alte lucruri, e nevoie să-ţi onorezi obligaţiunea fiscală faţă de stat. Până la urmă, noi suntem o societate în care avem cei care produc valoare şi venit şi ulterior plătesc impozit la stat, iar din buget, prin buget se redistribuie acest buget către cei care nu pot produce valoarea respectivă: profesori, pensionari sau alte categorii de bugetari. Important este ca să nu facem lanţul respectiv unul defectuos, în jurul căruia să apar fel de fel de firme-fantomă, firme-căpuşă care de fapt storc prin facilităţi şi alte lucruri urâte anumiţi bani. Pentru aceasta e nevoie de aceiaşi regulă, de aceleaşi taxe şi impozite la toate domeniile. Statul, dacă consideră că domeniul sfecla de zahăr este unul prioritar, poate ulterior, acumulând bani la buget, să subvenţioneze ramura respectivă. Pentru că, să vedeţi lucruri interesante: deşi aparent este sfecla cu taxă pe valoare adăugată de 8 la sută, marii beneficiari nu sunt producătorii de sfeclă de zahăr. Şi e nevoie prin fondul de subvenţionare de direcţionat banul de la buget, ca şi suport. Şi atunci agricultorul va avea acea percepţie foarte clară că statul are grijă, prin politică fiscală sau de subvenţionare, de agricultori. Se întâmplă să constatăm că banii şi facilităţile acordate nu ajung nemijlocit la cei care se ocupă cu agricultura.

Europa Liberă: După atâţia ani de facilităţi, s-a dezvoltat acest sector aşa cum s-a aşteptat?

Veaceslav Negruţa: Din păcate nu. Aşteptările de la aceste facilităţi erau mult mai mari. Pe de o parte existau aceste facilităţi, dar pe de alta a fost taxa de protecţie care a fost eliminată anul trecut, la 1 iulie. Eu îmi aduc aminte câtă zarvă şi gălăgie a fost în jurul eliminării acestei taxe, dar fiindcă eram în condiţiile acordului cu OMC-ul, taxa a
Sunt sigur că regulile clare vor duce la o competiţie mai mare şi, în consecinţă, la reducerea de preţuri în domeniu...


fost eliminată şi până la urmă nu văd efecte de dezastru, închideri de agenţi economici… Ba mai mult, dând acces şi permiţând competiţia în piaţă deja avem 3 operatori mari care lucrează pe domeniul de zahăr. Eu sunt sigur că regulile clare vor duce la o competiţie mai mare şi, ca şi consecinţă, reducerea de preţuri în domeniu.

Europa Liberă: Dar dacă nu se va întâmpla această reducere de preţuri?

Veaceslav Negruţa: Eu sunt sigur că aceasta se va întâmpla. În condiţiile când deja piaţa nu este monopolizată, deja este o doză de competiţie, preţurile nu vor fi afectate.

Europa Liberă: Politica fiscală care prevede aceste două lucruri – unificarea TVA în agricultură şi majorarea la 20 la sută a TVA la zahăr - e criticată de patroni şi producători. Mulţi spun că sunt măsuri iraţionale şi dau exemplul a ceea ce s-a întâmplat cu accizele la băuturile tari: s-au majorat aceste accize, urma să vină un plus la buget, dar importul a scăzut şi s-a majorat în schimb acest import prin duty free…Se crede că e un fel de contrabandă ascunsă şi aşa se va întâmpla şi în cazul acesta...

Veaceslav Negruţa: Comparaţia este extrem de nereuşită. Pentru că tot ce ţine de politica accizelor la băuturile tari, ministerul finanţelor şi guvernul a avizat doar majorarea cotelor la accize. Ceea ce s-a întâmplat în parlament, s-a introdus un preţ minim de comercializare mult mai mare decât iniţial, ceea ce a motivat unii comercianţi să se eschiveze de la fiscalitate, şi al doilea moment - s-a introdus o regulă din punctul meu de vedere total aberantă când în regim duty free s-a permis comerţul de toate produsele atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară, şi respectiv aceasta a stimulat comerţul prin această reţea. E o greşeală.

Europa Liberă: Da e contrabandă ascunsă aceasta?

Veaceslav Negruţa: Există şi contrabandă. Respectiv toate materialele care sunt constatate de serviciul fiscal sunt transmise dosare către organele de urmărire şi aşteptăm şi decizii.

Europa Liberă: Cert este că bugetul nu a acumulat nişte bani. Ce garanţie există că nu păţiţi la fel şi cu aceste măsuri, că în parlament nu se strică nişte lucruri şi?…

Veaceslav Negruţa: Eu până la urmă sunt optimist să cred că nu vor fi schimbate
Sunt optimist că vom avea sprijinul Parlamentului...


regulile cu care am intrat în parlament. Pe aceste două chestiuni noi suntem pe poziţia că în parlament vom avea suficientă argumentare ca să fie aprobată varianta guvernului.

Europa Liberă: Dar ministrul economiei Valeriu Lazăr, care este o figură importantă în Partidul Democrat, spune că nu este de acord cu toate şi că PD e pentru a lărgi baza fiscală, nu taxele. Deja dă semnale că PD-ul poate să nu sprijine întocmai aceste prevederi.

Veaceslav Negruţa: Eu nu vreau să comentez spusele unui ministru sau altul. Eu mă conduc de decizia luată în guvern, prin consens, de altfel deloc uşor, când a fost susţinut acest proiect. În plus, dacă cineva are anumite obiecţii poate să le facă, dar să le expună nu doar prin intermediul mass-media, dar şi la direct. În plus, dumnealui este şi negociator - şef cu misiunea fondului şi eu sunt sigur că dânsul încă nu a uitat toate discuţiile şi dezbaterile aprinse care au existat.

Europa Liberă: Deci, FMI aprobă o astfel de abordare?

Veaceslav Negruţa: Tot ce ţine de politică fiscală, au fost discuţii şi cu FMI.

Europa Liberă: Cum răspundeţi celor care spun că guvernul acum e în lipsă de bani, în incapacitate de fapt de a-i acumula şi că politica fiscală pe anul viitor ar fi o reflectare a acestei neputinţe a guvernului de a acumula taxe?

Veaceslav Negruţa: Fiecare are dreptul să spună ceea ce crede. Eu ţin să spun un simplu lucru: toate măsurile implementate şi promovate de către guvern sunt o reflectare a situaţiei în care se află RM, ca şi efect a crizei mondiale economice, ca şi efect a crizei regionale, dar şi a anumitor tendinţe economice constatate pe parcursul primelor 6 luni ale anului. Este o politica foarte prudentă, foarte atentă, de anticipare a
Ceea ce face guvernul este să asigure toate prevederile din buget cu acoperire financiară...


agravării situaţiei. Ceea ce de fapt a lipsit în 2008, 2009 cu desăvârşire la guvernarea, care a fost una iresponsabilă şi a lăsat ţara în 2009 în plină criză, fără nici o acoperire financiară, cu un buget care de fapt era o adunătură de promisiuni fără acoperire financiară. Ceea ce face guvernul vine să asigure toate prevederile din buget cu acoperire financiară.

Europa Liberă: Pe la ţară nu s-au dat indemnizaţiile de concedii pe la profesori… Soroca este un exemplu…

Veaceslav Negruţa: Ceea ce ţine de transferurile de la bugetul de stat, integral, sută la sută sunt transmise în toate teritoriile. La data de 30 iunie toate şi-au primit încasările. Deja ţine de autorităţile locale să administreze banul respectiv reieşind din priorităţi. Să nu-şi achite alte contracte, alte lucruri mai puţin importante, dar să aibă grijă de profesori, să aibă grijă de oamenii care pleacă în concedii. Pentru că din partea autorităţilor de stat nici o întârziere nu există. Noi suntem cu ochii pe tot ce se întâmplă în teritorii, dar responsabilitatea ţine de primar, de preşedinte de raion, consilii…

Europa Liberă: Sunt dificultăţi financiare acum?

Veaceslav Negruţa: Nu. Nu sunt acum şi nu vor fi nici până la sfârşitul anului pentru că tot este asigurat în buget.
XS
SM
MD
LG