Linkuri accesibilitate

Transnistria nu poate fi o piedică pe vecie pentru cetăţenii majoritari din partea astălaltă a Republicii Moldova


Interviu cu preşedintele Partidului Liberal MIhai Ghimpu (III).

Europa Liberă: În actuala Constituţie este stipulat că Republica Moldova e stat unitar. Rămîne aşa? Pentru că în ultima vreme, presa de la Chişinău a readus în discuţie tema federalizării ca soluţie de rezolvare a problemei transnistrene.

Mihai Ghimpu:
Federalizarea este o prostie. Constituţia noastră nu admite. Ea (federalizarea) se poate produce doar prin referendum şi cu votul majorităţii cetăţenilor cu drept de vot. Dacă suntem 2 milioane şi 800 de alegători trebuie să avem votul a 1 milion 400 şi ceva. Aşa că cine merge pe calea asta este o cale greşită.”

Europa Liberă: Riscurile federalizării sunt mai mari decît avantajele?

Mihai Ghimpu:
„Sigur că da. Suntem conform Constituţiei stat unitar. Ce nu s-ar face noi putem să acordăm un statut, dar nu un statut cu prevederi de federaţie. O să vedem. Nu noi ne ocupăm, eu nu pot să spun ce politică se duce, fiindcă între noi nu se discută acest lucru. Dar noi suntem siguri pe ceea ce trebuie să fie. Conflictul nu poate fi rezolvat aşa încît el peste un an, doi, trei sau cinci să izbucnească din nou. Ori rezolvăm pentru totdeauna, ori lăsăm aşa şi aşteptăm situaţia pînă cînd va fi posibil. Fiindcă dacă îi oferi subiect de federaţie asta înseamnă şi drept de a ieşi. Să nu uităm că şi ceilalţi cărora le-am dat autonomie sunt nemulţumiţi şi vor şi ei să fie subiect de federaţie. Atîta timp cît Federaţia Rusă dirijează aceste lucruri nouă ne vine greu să găsim soluţia fiindcă interesul prevalează asupra realităţii. Oamenii din stînga Nistrului, inclusiv la sud, în Găgăuzia dacă tac asta nu înseamnă că ei susţin acest punct de vedere de ceartă, de federalizare, de separatism. Oamenii vor să trăiască în linişte şi pace, şi în bunăstare.”

Europa Liberă: Unii spun că Moldova nu ar avea viitor dacă problema transnistreană nu se rezolvă.

Mihai Ghimpu:
„Transnistria nu poate fi o piedică pe vecie pentru cetăţenii majoritari din partea astălaltă a Republicii Moldova. Aşa că o să vedem şi de ei tot depinde. Noi nu putem să trăim în mizerie şi sărăcie tot timpul numai datorită faptului că cineva pe ei îi manipulează şi ei se tem să spună cum vor să trăiască. Ca şi toată lumea eu sper totuşi să ajungem la o înţelegere aşa încît să păstrăm integritatea, independenţa. Să fim stat nu manipulat prin voturile cuiva sau printr-un statut oferit cuiva. Şi aici sunt probleme doar nu este un conflict interetnic este un amestec al Federaţuiei Ruse ca noi să nu ne putem decide de unii singuri viaţa. Nu vedeţi că de la Bălţi astăzi ne dictează nouă în ce limbă trebuie ei să primească documente. Unde s-a mai văzut aşa ceva într-un stat. Unde aţi mai văzut ca în Rusia să ceară cineva ca trimite-mi documentele în limba udmurtă sau nu ştiu cum se mai numesc ele acolo. Numai la noi se permite aşa ceva de aceea că noi nu avem voinţă politică să tăiem odată şi pentru totdeauna nodul gordian sau buba să o spargi.”

Europa Liberă: Cum se răsfrînge actuala situaţie social politică din Moldova asupra relaţiei moldo-ruse?

Mihai Ghimpu:
„Cum se răsfrînge? Mă rog, gazele vin de acolo, piaţa e acolo. Federaţia Rusă are o politică clară şi pe care o cunoaşte toată lumea - ceea ce nu poţi obţine azi, menţii ceea ce ai mîine. Ceea ce nu poţi obţine mîine, menţii ceea ce ai azi. Şi asta este politica lor, ei stau şi aşteaptă cînd o să vină momentul potrivit ca să ne înghită cu totul. Ei acum aşteaptă cu mare nerăbdare să se producă criza asta să se întîmple ceva în Europa şi atunci să spună: vedeţi oameni buni, ce vă trebuie vouă moldovenilor. Şi aşa unii se uită acolo şi unii încep să piardă încrederea în viitorul european pe care l-am anunţat noi. Nu doresc relaţiile să fie bune, normale, reciproce şi cu respect. Să renunţe odată şi pentru totdeauna Fed. Rusă la faptul că asta e pămîntul lor şi ne-au eliberat în 1812 şi în 1940. Au pămînt îndeajuns să construiască democraţia şi să facă bunăstare pentru cetăţenii care locuiesc pe teritoriul lor.”

Europa Liberă: Între timp colegul dvs. de Parlament, liderul comuniştilor Vladimir Voronin a anunţat că fracţiunea lor parlamentară va propune Legislativului iniţierea unui referendum privind aderarea Rep. Moldova la Uniunea Eurasiatică.

Mihai Ghimpu:
„Acestea sunt aberaţii. Referendumul îl iniţiază Parlamentul. Cînd o să ai majoritatea atunci poţi vorbi. Eu nu cred că cineva din colegii noştri din Alianţă o să meargă în cărdăşie la astfel de lucruri. Acestea sunt declaraţii populiste pentru a mai amăgi aşa încă o bună parte de cetăţeni să creadă că of totuşi viitorul e cu noi, veniţi la noi. Gata, aici lucrurile sunt clare, Republica Moldova ori merge înainte, ori nu are prezent şi viitor aşa cum nu a avut nici pe timpul Uniunii Sovietice, nici timp de 20 de ani de independenţă. Altă cale nu există.”

Europa Liberă: Consilierii PL, ai PD-ului şi cu comuniştii l-au dat afară pe preşedintele raionului Cantemir. Unii califică incidentul drept reconfigurarea Alianţei la nivel local. Ce s-a întîmplat?

Mihai Ghimpu:
„Nu este adevărat. Timpul arată că din păcate în teritoriu ei se înţeleg mai bine cu unii care fac parte din PCRM, decît cu unii care se declară democraţi. Mulţi au mers pe lista comuniştilor nu de aceea că sunt comunişti. Sunt diferite momente. Chiar ţin minte odată unul spunea că decît să-i permit unuia să vină în satul meu, unuia prăpădit care e de pe la comunişti, mai bine merg eu şi să apar satul de ruşinea că să ne aducă un primar care rîde satul de dînsu.”

Europa Liberă: Aceste tensiuni de la nivel local nu se răsfrîng asupra situaţiei de la vîrful Alianţei?

Mihai Ghimpu:
„Nu. Noi tot eram nemulţumiţi cînd unii colegi din Alianţă şi Pd-ul şi PLDM-ul s-au unit cu comuniştii şi au ales preşedinte fie de la PLDM, sau PCRM, sau PD. La noi ca atare Acordul AIE-2 e semnat la nivel central, la nivel local noi nu avem un document. Noi, liberalii am propus şi am pregătit chiar şi declaraţia. Însă cînd am discutat au zis că sunt de acord, cînd am venit cu documentul să-l semneze, au renunţat, au zis haideţi să mai vedem. Aşa că nu, nu are nimic una cu altă. Şi vreau să vă spun că mai sunt, din păcate, nemulţumiri şi interese la nivel local. Ştiţi la noi nici aici nu este prea dulce, dacă pot să mă exprim aşa, mierea, câteodată e amară, dar mergem înainte. Fiindcă puterea locală asta înseamnă administrarea problemelor locale, puterea centrală asta înseamnă obiectivul principal Integrarea Europeană şi el este mai important decît toate celelalte. Chiar dacă, pentru prima dată am să vă spun dvs., trebuie să închizi ochii dacă nu poţi schimba nimic şi la un corupt, şi la altul, numai ca să mergi să realizezi acest obiectiv. Fiindcă realizându-l atunci rezolvi şi aceste probleme minore, ce ţin de corupţie, de privatizări ilegale şi multe alte lucruri.”

Europa Liberă: Mai discutaţi în cadrul Consiliului Alianţei despre posibile remanieri pentru că premierul Filat a anunţat că vor avea loc în cel mai scurt timp.

Mihai Ghimpu:
„Noi nu am discutat niciodată în Consiliul Alianţei acest subiect.”

Europa Liberă: Ar putea să aibă loc demisii?

Mihai Ghimpu:
„Demisii întotdeauna pot avea loc. Alta e că aceste lucruri trebuie să le discutăm la modul serios.”

Europa Liberă: Dacă PLDM şi PD îşi retrag anumiţi miniştri PL ce face?

Mihai Ghimpu:
„Noi nu avem înţelegere că trebuie să ne spălăm în fiecare dimineaţă la aceeaşi oră şi cu aceeaşi apă, nu.”
XS
SM
MD
LG