Linkuri accesibilitate

„Mai degraba avem în Moldova probleme cu dezvolarea economică decît cu democrația”


Interviu cu europarlamentarul socialist bulgar Kristian Vigenin, co-preşedinte al Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic, EURONEST.

Europa Liberă: De curînd a avut loc la Baku a doua sesiune a EURONEST- Adunarea parlamentara a Parteneriatului Estic. Pare sa nu fie o sarcina usoara sa reuniti toti cei 6 vecini estici ai UE. Ati reusit totusi sa o faceti si la Baku ati adoptat chiar si o serie de rezolutii.

Kristian Vigenin:
„Asta este nu este deloc o intreprindere usoara dar provocarile acestea ne motiveaza. In doar un an de la crearea EURONEST am reusit sa obtinem o serie de rezultate. Intalnirea de la Baku a fost foarte de succes nu doar pentru ca am adoptat aceste rezolutii dar si pentru spiritul de cooperare care a dominat aceasta intalnire. Am finalizat constituirea celor 4 comisii permantente. As mentiona mai intai rezolutia Comisieide Afaceri Politice care se refera la provocarile in evolutiile democratice in vecinatatea estica, inclusiv libertatea mass media in regiune. Acestea sunt doua subiecte foarte importante si delicate. La acesta intalnire, am incercat sa identificam principiile pe care ar trebui sa se bazeze politicile pe care le vom promova. Adoptarea acestor rezolutii inseamna ca reprezentantii acestor tari isi asuma responsabilitatea sa implementeze aceste idei si principii. Avem sentimentul ca este mult de facut. Acesta este un proces cu suisuri si coborasuri. Iar impresia mea este ca eforturile care au fost facute nu corespund rezultatelor. Uneori vedem imbunatatiri iar alteori ca aceste imbunatatiri nu sunt sustenabile. Insa as vrea sa specific faptul ca Belarus nu face parte din EURONEST pentru ca Parlamentul European nu recunoaste parlamentul din Belarus ca fiind un parlament ales prin alegeri corecte si libere. Speram ca lucrurile sa se schimbe in aceasta toamna cand vom avea alegeri. Belarus este cel mai nefericit exemplu din EURONEST dar daca ar fi dam un exemplu de buna practica as spune rezultate clare de imbunatatire a situatiei se inregistreaza in Armenia, unde tocmai ce au fost organizate alegeri parlamentare. Anul acesta au loc in mai multe tari din Parteneriatul Estic alegeri iar aceasta este o chestiune cheie pentru fiecare tara.(...) Daca ne uitam la Ucraina vedem ca pozitiile opozitiei si puterii sunt foarte diferite in chestiuni ca Timoşenco, ca independenta mass media este o tema care a suferit imbunatatiri. Exista deja o traditie in privinta pluralismului media si in ciuda faptului ca vedem rapoarte care denunta faptul ca guvernul influenteaza anumite media, exista o diversitate a surselor media, a informatiilor.“

Europa Liberă: In acest tablou, Moldova pare sa fie cel mai linistit loc de pe pamant.

Kristian Vigenin:
„Atunci cand nu sunt probleme într-o tara suntem tentati sa uitam ca totusi oamenii de acolo inca au problelme si ca ar trebui sa pastram un ochi vigilent asupra tarii respective. As spune ca atmosfera in Moldova este cea mai buna in acest moment, in sensul ca exista o anumita traditie in alegerile democratice, in schimbarea garniturii politice si ca au reusit sa solutioneze marea tema care a otravit viata politica ani de zile: chestiunea alegerii presedintelui. Moldova mai are problema cu asa-numitul conflict inghetat din Transnistria insa in general as spune ca mai degraba avem in Moldova probleme cu dezvolarea economica decat cu democratia.”

Europa Liberă: Poate ajuta EURONEST la gasirea unei solutii pentru conflictele inghetate din vecinatatea estica?

Kristian Vigenin:
„În general în cadrul EURONEST nu putem lua decizii cu referire la acest subiect. Insa as spune ca datorita formatului pe care EURONEST il pune la dispozitie. tarile unde exista astfel de conflicte sunt fortate sa coopereze. De pilda prima noastra reuniune din Strasbourg nu s-a terminat cu vreun rezultat pentru ca parlamentarii din Armenia si Azerbaijan nu au putut ajunge la un compromis. Am decis ca acesta nu poate fi o modalitate de a continua in adunarea noastra. Apoi, in Baku, intreaga delegatie armeana a participat, ceea ce a fost o situatie unica. In ciuda unor contradictii dintre cele doua delegatii in cele din urma am reusit sa ajungem la un compromis si toata lumea a sustinut rezolutiile. Iar acest nou spirit, faptul ca acum se cunosc, ca se pot suna daca exista vreo problema, ma face sa cred ca acesta ese modul de a crea increderea care poate duce la o solutie negociata. Pentru ca pentru noi este foarte clar: nu exista alta solutie decat una negociata.”

Europa Liberă: Vorbind despre solutii v-as intreba daca orice solutie, chiar negociata fiind, poate fi acceptabila. Vestul cere cu insistenta solutia federalizarii in Transnistria. Este o astfe de solutie acceptabila pentru Moldova?

Kristian Vigenin:
Nu as putea spune care este cea mai buna solutie pentru acest conflict insa ceea ce este important este ca acesta solutie sa fie acceptata in Moldova si in Transnistria.

Europa Liberă: Da, dar Transnistria este parte a Moldovei.

Kristian Vigenin:
„Da, dar autoritatile care guverneaza de facto acolo si populatia de acolo ar trebui sa fie in favoarea acestui tip de solutie. Personal cred ca aceasta ar putea fi o solutie pentru ca nu putem prelungi la infinit aceasta criza si daca acesta este pasul pentru a unifica in cele din urma tara, de ce nu? In calitate de co-presedinte al EURONEST nu as merge mai departe cu aceasta chestiune pana cand nu as avea o pozitie clara din partea Moldovei ca accepta o astfel de solutie si ca este gata sa lucreze pentru implementarea ei.”

Europa Liberă: Vorbind despre Ucraina, cum puteti ajuta la gasirea unei solutii in cazul Timoşenco, in conditiile in care prim-procurorul general adjunct al Ucrainei, Renat Kuzmin, a declarat pentru publicatia germana Die Zeit că „Timoşenco a avut cel mai corect proces din lume".

Kristian Vigenin:
Aş spune ca nu putem compara procesele. Care proces este mai corect decat altul. Problema este ca aveam de-a face cu o legislatie depasita care a fost folosita in mod selectiv impotriva unui lider politic. Pe de alta parte, cred ca trebuie sa facem diferenta intre un „prizonier politic” si un „politician in inchisoare”. Iar diferenta este urmatoarea: lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate, a abuzului de putere, e o cerință a Uniunii Europene către țările vecine. Noi le încurajam sa ia decizii in acest sens. De aceea consider ca efortul autoritatilor din Ucraina de a pune capat impunitatii politicienilor la putere sau care au fost la putere trebuie salutat.
XS
SM
MD
LG