Linkuri accesibilitate

Prima licitație de artă România-Moldova la Chişinău


Alexandru Bâldea
Alexandru Bâldea

De vorbă cu Alexandru Baldea, directorul casei de licitatii Artmark, care organizează licitația în capitala Republicii Moldova.


Lucrări estimate la 2 milioane de euro ale unor artiști plastici moldoveni și români vor fi expuse sâmbătă la hotelul Leo Grand din Chișinău în cadrul unei expoziții organizată simultan în capitala Moldovei şi la Bucureşti, care va culmina cu o licitație la 12 iunie. Diana Răileanu a discutat despre această inițiativă cu Alexandru Bâldea, fondator al casei de licitații Artmark din capitala României.


Alexandru Bâldea: „Ideea ne-a venit undeva în 2009 şi era o acţiune mai degrabă de cooperare culturală, decît una cu merite comerciale. În 2009 am amânat-o. Noi vroiam iniţial să organizăm aici o licitaţie de artă, să tatonăm piaţa de artă, dar am aflat că nu există piaţă de artă de niciun fel, că nu există nicio casă de licitaţie, că galeriile sunt cu activitate izolată, astfel încât ne-am hotărât să facem un duplex între România şi Moldova. Operele de artă care supuse licitaţiei, după ce fac subiectul unei expoziţii itinerante şi în România şi în Moldova, se împart în două şi jumătate din ele vin la Chişinău, jumătate rămân la Bucureşti şi intră pe rând în licitaţie.”

Europa Liberă: Lucrările, din câte am înţeles, vor fi expuse publicului care va putea să le admire, sâmbătă, 2 iunie?

Alexandru Bâldea:
„Sâmbătă, duminică şi luni, sunt aproximativ 200 de lucrări. Circa 70 % dintre ele aparţin artiştilor români, circa 30 % artiştilor basarabeni.”

Europa Liberă: Dle Bâldea, preţul unei lucrări este şi un indicator al valorii? Am răsfoit catalogul de licitaţii şi am văzut lucrări care încep de la câteva sute de euro şi ajung la câteva sute de mii...

Alexandru Bâldea:
„Sigur că da, aşa se formează preţurile, în funcţie de valoare, pentru că ringul licitaţiei formează preţul extrem de democratic. Aveţi în sală câteva sute de persoane potenţial interesate de respectiva lucrare, care o dezbat fără niciun fel de intervenţie din partea vânzătorului, pentru că vânzătorul doar gestionează procesul de licitaţie. Cumpărătorii stabilesc preţul final şi în felul acesta aflăm cât valorizează colecţionarii unui context anume o anumită operă de artă. Din preţurile care se pot obţine pe operele aceluiaşi artist rezultă cotaţiile artistului cu pricina. Aş putea da ca şi exemplu pe Nicolae Grigorescu, care în 2002-2003, se tranzacţiona la preţul de 10 mii de dolari, astăzi a sărit de 250 de mii de euro. În paralel cu această expoziţie, tot în acest week-end, va avea loc un alt eveniment şi anume un împrumut muzeal care se realizează prin intermediul nostru de către un colecţionar corporativ român către Muzeul Naţional din Chişinău, având ca şi obiect o lucrare de Grigorescu care a fost tranzacţionată în vara lui 2010, în România, cu 250 mii de euro. Este împrumutată.”

Europa Liberă: Ce înseamnă împrumutată?

Alexandru Bâldea:
„Înseamnă că este împrumutată înspre expunere Muzeului Naţional din Chişinău pentru o perioadă de un an.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG