Linkuri accesibilitate

Siguranța alimentară și cea a proceselor tehnologice în alimentație


Vasile Bumacov: „Ministerul Agriculturii nu mai este producător de alimente, este elaboratorul de politici.”


În R. Moldova a fost instituită Agenţia pentru siguranţa alimentelor. Aceasta urmeaza sa preia atribuţiile şi responsabilităţile mai multor ministere şi agenţii din domeniul siguranţei alimentelor, astfel eliminîndu-se dublarea funcţiilor de control şi supraveghere. De ce a fost nevoie de aceasta agentie ne va spune Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Europa Liberă: Am înţeles că siguranţa alimentelor este păstorită de o nouă agenţie guvernamentală. Agenţia se află în subordonarea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare. Vrea să vă întreb totuşi de ce credeţi că parlamentarii nu au putut împărţi Agenţia naţională pentru siguranţa alimentelor?

Vasile Bumacov: „În primul rând, vreau să le mulţumesc celor care au depus eforturi ca până la urmă această lege să fie aprobată şi să începem crearea acestei agenţii, extrem de importantă şi pentru populaţia ţării noastre, unde statul este responsabil de inofensivitatea produselor alimentare produse şi plasate pe piaţă, ca şi o parte componentă a negocierilor pentru acordul de liber schimb şi acordul de asociere cu Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: De aceea şi v-aţi inspirat din legislaţia comunitară.

Vasile Bumacov:
„Noi nu numai ne-am inspirat, noi am lucrat cu foarte multe ţări din Uniunea Europeană. Ştiţi că după câteva cazuri, care au avut loc în Uniunea Europeană, europenii sunt foarte atenţi la acest domeniu. Şi atâta timp cât unele ţări nu se conformează rigorilor europene, nu poate fi vorba despre proces de integrare sau de acces pe piaţa europeană.”

Europa Liberă: Aţi încercat să demonstraţi veridicitatea afirmaţiei că dependenţa alimentară este direct proporţională cu lipsa suveranităţii, vorbind despre relaţia hrană-stat?

Vasile Bumacov:
„Dumneavoastră înţelegeţi cât de important este acest domeniu pentru populaţia ţării? Fiindcă noi vorbeam mai mult de securitatea alimentară până acum, dar ne-am dat seama că în această zonă şi mai ales pentru ţara noastră este mult mai relevantă problema siguranţei alimentelor decât securitatea alimentară. Şi ceea ce m-aţi întrebat Dumneavoastră, îmi pare foarte rău de cei, care se opuneau acestui lucru, care nici nu înţeleg prea bine ce înseamnă securitatea alimentară, siguranţa alimentelor.

Eu m-aş referi mai mult la partea morală a acestui subiect, fiindcă după doi ani de muncă foarte, foarte complicată şi grea, cu experţii din Lituania, Polonia, Bulgaria, România, s-au depus eforturi ca să fie coordonată această strategie de siguranţă a alimentelor cu Bruxellesul, ca la sfârşit, când totul s-a clarificat să vină cu propuneri că poate schimbăm, că poate facem în altă parte, că noi avem alte interese ş.a.m.d. Dar bine, s-a terminat acest lucru, sper că mai departe vom crea şi fortifica această structură.”

Europa Liberă: Bine, dar în Parlament au fost voci, care au sugerat că totuşi ar putea să apară conflicte de interese, pentru că unii spuneau că agenţia urma să fie subordonată Ministerului Sănătăţii şi nu Ministerului Agriculturii.

Vasile Bumacov:
„Eu v-am spus de la început că aceşti oameni habar nu au despre ce vorbesc. Care conflict de interese? Ministerul Agriculturii nu mai este producător de alimente, este elaboratorul de politici şi este responsabil de la bun început. Fiindcă siguranţa alimentelor nu depinde de controale, siguranţa alimentelor depinde de procesul tehnologic, de ceea ce este introdus în sol, de ceea cu ce sunt hrănite animalele, care este calitatea nutreţurilor. Tot procesul tehnologic, care este materialul săditor, cu ce a fost el stropit, ş.a.m.d. Deci, componenta Ministerului Agriculturii este de peste 90 la sută în acest domeniu. Şi în toate ţările Uniunii Europene, care au creat aceste structuri, după ceea ce s-a întâmplat în Uniunea Europeană, toate sunt la ministerul agriculturii.”

Europa Liberă: Evident că lumea este interesată mai mult ca niciodată să afle ce ajunge în organismul uman atunci când consumă alimente. Alimentele astea vin din domeniul agriculturii în mare parte, mai ales că ritmul de viaţă din prezent este unul care permite sau nu permite o alimentaţie bazată numai pe produsele naturale, preparate în condiţii de casă.

Vasile Bumacov:
„Eu încă odată vreau să spun că dacă ne uităm componentele la crearea acestei agenţii, componenta de bază este agenţia sanitar-veterinară, care astăzi este în subordinea Ministerului Agriculturii şi implementează politici în acest domeniu. A doua componentă este ceea ce ţine de fito-sanitărie extrem de importantă. Majoritatea problemelor pe care le-am avut noi la exportul de fructe şi legume sau la consumul intern au fost anume din acest domeniu, fiindcă administrarea substanţelor de uz fito-sanitar necesită o disciplină şi un control foarte riguros.”

Europa Liberă: Dar aţi luat şi protecţia consumatorilor la Dumneavoastră, în cadrul acestei agenţii? Pentru că supravegherea pieţei era subordonată Ministerului Economiei.

Vasile Bumacov:
„Asta a fost marea problemă în negocierile noastre pentru acordul de asociere cu Uniunea Europeană, fiindcă europenii clar au spus: atunci când voi aveţi cinci structuri responsabile de unul şi acelaşi domeniu este clar că nimeni nu răspunde de acest domeniu şi trebuie să fie o structură responsabilă, cineva trebuie să răspundă de la început şi până la sfârşit de acest domeniu. Aşa că noi am luat acest lucru în consideraţie. Şi eu vă spun – de tot, noi vom avea aproximativ vreo trei mii de angajaţi în acest domeniu, dintre care numai 125 vor fi responsabili de componenta pe care aţi menţionat-o Dumneavoastră.”

Europa Liberă: Domnule Bumacov, dar ştim noi astăzi ce mâncăm?

Vasile Bumacov:
„Sigur că ştim, sigur că ştim. Structurile în ce priveşte alimentele de origine, să spunem, carnea, tot ce este de origine animalieră sunt destul de bine controlate, fiindcă iată şi astăzi avem o delegaţie impunătoare din Federaţia Rusă, care controlează întreprinderile noastre producătoare de carne pentru a permite exportul în Federaţia Rusă.

De fapt, noi la unele alimente nici nu avem necesarul pentru a asigura cerinţele din piaţa rusă. Majoritatea sunt, dar acest sistem nu este integru. Şi atunci când el nu este integru, la orice moment pot să apară unele probleme. Eu îmi amintesc, atunci când am mers la Piaţa Centrală şi am încercat să fac ordine, ceea ce ţinea de produsele de origine animalieră, da, am mai putu lua măsuri şi pune la punct unele lucruri. Când am vorbit de produsele de origine vegetală, mi s-a spus clar, că nu este în responsabilitatea voastră şi nu aveţi ce face aici.”

Europa Liberă: Dar până la urmă statul trebuie să controleze activităţile agenţilor economici? Sau poate mai degrabă statul trebuie să creeze mecanisme ca activităţile lor să nu prezinte riscuri asupra siguranţei alimentare a populaţiei.

Vasile Bumacov:
„Nu este vorba atât de controale. Fiindcă aceste controale de care noi vorbim aşa simplu, care obosesc agenţii economici, în această structură nu de acest lucru este vorba. Statul trebuie să controleze dacă procesul de producere corespunde cerinţelor stabilite la noi în ţară şi în Uniunea Europeană. Fiindcă controalele directe la alimente nu pot să aducă la un rezultat bun, nu este statul capabil să controleze fiecare produs. Este necesar ca întreprinderea dată să corespundă cerinţelor.”

Europa Liberă: Am înţeles. Vreau să abordăm şi un alt subiect – au căzut aceste ploi puternice, însoţite de grindină. Ele au spălat în bună parte grădinile oamenilor, lăsându-i fără recoltă. Pentru unii grădina este singura sursă de existenţă. Puteţi vorbi despre evaluarea acestor pagube?

Vasile Bumacov:
„Noi putem vorbi de aceste pagube, dar în primul rând noi ar trebui să spunem că efectul benefic al acestor ploi este de sute de ori mai mari decât pierderile pe care le-am avut. Cu adevărat, când avem ploi abundente, am avut unele inundaţii, noi de ce vorbim de agricultura conservativă şi limitarea plugului în grădina oamenilor şi în câmpuri – pentru a nu avea spălare de sol. Dar oricum, acest lucru mai durează până îl clarificăm. Noi am avut şi în câteva sate grindină, nu a fost atât de mare problema. Evident dacă este un producător agricol undeva şi a suferit aceste consecinţe este o mare problemă. Dar în general, noi eram într-o situaţie foarte dificilă. Dacă nu cădeau aceste ploi, eu nu ştiu care era rezultatul activităţii în agricultură în acest an.”

Europa Liberă: Dar sunt suprafeţe compromise.

Vasile Bumacov:
„Eu încă o dată vreau să vă spun, că îmi pare rău de acei agenţi economici şi acei producători agricoli, ţărani care au suferit de la aceste ploi, dar faptul că au căzut este de sute de ori mai bun decât aceea dacă nu erau.”

Europa Liberă: Nu cunoaşteţi, înţeleg eu, deocamdată ceea ce s-a distrus.

Vasile Bumacov:
„Pot să vă spun că fiecare sat pas cu pas. Pot să vă spun ce s-a întâmplat în Criuleni, o fâşie de grindină, cu părere de rău, noi nu protejăm cu sistemul antigrindină acest raion. Au fost pierderi. La Sud au fost spălări o parte din grădini din satul Enichioi şi încă în câteva localităţi.”

Europa Liberă: În Sângerei.

Vasile Bumacov:
„În Sângerei, Alexăndreni, au fost şi câteva sate inundate, vreo 20 de case, fiindcă s-a rupt un dig acolo. Unica problemă unde am avut-o sub zona protejată, mai aproape de hotar, a fost în raionul Râşcani. Acum clarificăm, evaluăm care sunt pierderile, ca să vedem dacă a fost o problemă cu prutualitatea, să spunem aşa, a sistemului anti-grindină, dacă a funcţionat la timp.”

Europa Liberă: Deci, încă odată cred că trebuie de amintit celor care lucrează în agricultură, că asigurarea ar fi o mare salvare pentru toţi agricultorii. Asigurarea terenurilor, asigurarea recoltei.

Vasile Bumacov:
„Noi nu o dată am vorbit că cea mai de fiabilă, de nădejde metodă de protejare împotriva riscurilor agriculturii evident că este asigurarea. Pe urmă vorbim de plasele pentru livezi şi, în sfârşit, sistemul anti-grindină. De aceea, evident noi subvenţionăm asigurarea în agricultură destul de masiv pentru a încuraja această metodă. Noi avem câţiva agenţi economici în Criuleni, din care unul a fost asigurat şi vă daţi seama, oricum nu este o mare plăcere să se întâmple aşa lucru, dar oricum, omul a fost asigurat şi acum nu are atât de mari probleme.”

Europa Liberă: Mulţumim mult. La întrebările Europei Libere a răspuns în această dimineaţă Vasile Bumacov, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare.
XS
SM
MD
LG