Linkuri accesibilitate

Sper ca în acest an bacalaureatul să nu fie compromis


Interviu cu Viorel Chetraru, directorul CCCEC, despre măsurile de securizare a examenelor de bacalaureat.


Examenul de bacalaureat se apropie şi Liliana Barbăroşie a stat de vorbă în cursul zilei cu Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice si a Coruptiei, institutie care asista Ministerul Educaţiei la securizarea examenelor de bacalaureat.

Europa Liberă: Ministerul Educaţiei obligă în acest candidaţii la admitere, dar şi profesorii implicaţi în supravegherea examenului, să semneze declaraţii pe proprie răspundere că nu vor trişa, nu vor copia, nu vor lua mită. Aşa gen de măsuri pot da rezultat?

Viorel Chetraru: „Asemenea declaraţii nu-şi vor atinge efectul atâta timp cât nu există nişte sancţiuni de genul neadmiterii pe viitor ca aceste persoane să aibă acces la procesul de susţinere a bacalaureatului, dacă e să vorbim despre membrii comisiilor şi profesori, iar pentru cei ce susţin aceste examene – să nu mai aibă dreptul să susţină aceste examene pentru acest gen de fraude.

Totodată, noi trebuie să avem în vedere că atâta timp cât este prezent masiv factorul uman în procesul respectiv de susţinere a bacalaureatului, va exista întotdeauna tentaţia, mai ales la noi în ţară, de a comite diferite abateri şi abuzuri. Noi trebuie să avem o puternică implicare tehnică în procesul de monitorizare. Ca să nu depindă de oameni modul cum este susţinut acest examen, de examinatori.

Examinatorii să fie implicaţi în procesul de organizare, gestionare, nu mai mult. În rest, sunt suficiente exemple în afară când prin intermediul resurselor tehnice aceste procese sunt organizate şi sunt susţinute cu succes. Fiindcă cu părere de bine calculatorul nu poţi să-l cumperi, cu el nu te poţi înţelege, cu el nu poţi încheia anumite tranzacţii ca să te favorizeze sau să te sprijine. Şi aici eu cred că Ministerul educaţiei poate să examineze posibilitatea implicării anume a asemenea fel de resurse. Deci, cel care examinează subiectul este calculatorul, şi nu profesorul.”

Europa Liberă: S-a testat un fel de monitorizare video şi bruiajul telefoanelor. Testul a fost reuşit, dar am înţeles că nu se va merge panul acesta pe aşa ceva şi doar trei centre de bacalaureat vor avea acest gen de resurse instalate…

Viorel Chetraru:
„Eu nu vreau să vă spun în detalii despre toate resursele tehnice care vor fi implicate în procesul acesta de monitorizare a mersului examenelor de bacalaureat. Noi ne-am implicat în acest proces şi am pus la dispoziţia Ministerului Educaţiei mai multe resurse care din punctul nostru de vedere vor face ca procesul acesta să fie monitorizabil şi să fie unul obiectiv. Mai mult ca atât, angajaţii noştri au iniţiat de ceva vreme şi alte măsuri cu caracter specific, pentru că cei care comit asemenea abuzuri în mare parte sunt cunoscuţi, cei care au acces şi posibilitate să influenţeze procesele respective la fel sunt cunoscuţi.

Noi deja avem o experienţă în domeniul dat, există o istorie în ceea ce ţine abuzurile constate în procesul de susţinere a examenelor de bacalaureat. De aceea eu sper foarte mult ca în acest an bacalaureatul să nu fie compromis.”

Europa Liberă: Dacă sunt cunoscuţi aceşti oameni, puteţi afirma că ei sunt implicaţi şi în acest an în sesiune ?

Viorel Chetraru:
„Unii din ei sunt implicaţi. Pe unde am avut posibilitatea să convingem Ministerul Educaţiei prin anumite semnale care le-am emis, am făcut acest lucru, ca aceste persoane să nu aibă acces. Unde nu au fost dovezi suficiente, ca să permită excluderea acestor persoane din procesul dat, noi am iniţiat măsuri specifice operative de investigaţii, ca aceştia să fie supravegheaţi.”

Europa Liberă: Deci, sunt în vizorul dv. ?

Viorel Chetraru:
„Exact.”

Europa Liberă: Dle. Chetraru, vă mulţumim.
XS
SM
MD
LG