Linkuri accesibilitate

La Chișinău se manifestă o formă de homofobie, o atitudine inacceptabilă, care nu se încadrează în valorile europene


Primului raport anual referitor la Europa al asociatiei ILGA, care apără drepturile homosexualilor si transsexualilor


La Bruxelles s-a mai vorbit astăzi despre Moldova, dar de data aceasta într-o conferinţă despre respectarea drepturilor minorităţilor. Inclusiv ale minorităţilor sexuale. Dan Alexe relatează:

Moldova si Rusia se situeaza pe ultimul loc in Europa in chestiunea protejarii drepturilor homosexualilor si transsexualilor. Este concluzia primului raport anual acoperind Europa al asociatiei ILGA, care apara drepturile homosexualilor si transsexualilor.

Evenimentul a fost sponsorizat de catre Comisia Europeana, iar lansarea raportului a avut loc la Bruxelles cu participarea comisarului european pentru afaceri interne, suedeza Cecilia Malmström. Aceasta a atras atentia asupra unui ingrijorator populism si ultranationalism care creste peste tot in Europa, in multe tari structurile democratice nemaifiind in masura sa stavileasca aversiunea fata de cei cu o alta orientare sexuala decit cea traditionala, unul din motive, a spus ea, fiind lasitatea politica. Comisarul Malmström a dat exemplul Cehiei :

„Anul trecut, Cehia a impus „teste falometrice“ in acordarea azilului. E vorba de o procedura de factura medievala care consta in a masura reactiile fizice la pornografie heterosexualã ale refugiatilor gay care cereau azilul in Cehia din pricina perescutiilor la care fusesera supusi la ei acasa datorita orientarii lor sexuale.“

Prezent la lansarea raportului, Jan Jarab, reprezentantul regional al Inaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, a criticat la rindul sau lasitatea guvernelor europene, subliniind printre altele politica de struţ a guvernului Moldovei vizavi de drepturile homosexualilor:

„Primul ministru al Moldovei a fost confruntat cu o opozitie atat de masiva, chiar din partea formatiunilor politice din coalitia sa, incat a adoptat o pozitie de compromis. Acest lucru nu poate insa fi justificat in niciun fel si nu e altceva decît o forma de homofobie, o atitudine inacceptabila care nu se incadreaza in valorile europene.”

In clasamentul pe puncte si pe tari stabilit de autorii raportului ILGA, Moldova si Rusia se situeaza, in privinta drepturilor homosexualilor, pe ultimul loc in Europa, imediat dupa Ucraina si o serie de alte tari est-europene, foste comuniste.

La conferinta au participat si citiva militanti pentru drepturile homosexualilor din Rusia, Moldova si Ucraina. Am intrebat-o pe Anastasia Danilova, din partea asociatiei GenderDoc din Moldova, cum interpreteaza organizatia ei argumentele guvernantilor, potrivit carora nu se poate face mare lucru in chestiunea drepturilor homosexualilor, intrucit e greu de infrint rezistenta moravurilor traditionale, mentalitatea poporului si opozitia bisericii:

„Din pacate, foarte des politicienii din tara noastra folosesc traditiile si religia ca sa justifice faptul ca nu fac nimic pentru a indrepta asta. Eu cred ca un guvern ar trebui sa isi poata arata forta si dorinta de a fi un guvern civilizat. In tarile noastre, in Moldova sau in Rusia, biserica si guvernul sint totusi institutii separate. Din pacate, influenta bisericii ramane uriasa.“

Nu e doar rezistenta bisericii, dar si cea a unor politicieni foarte conservatori cum e atotputernicul Vladimir Putin. Pe Polina Savcenko, reprezentand asociatia Vîhod (Coming Out) din Rusia, am intrebat-o daca i se pare realist sa isi inchipuie ca avandu-l Putin in fruntea statului homosexualii ruşi pot spera sa-si vada drepturile respectate.

„Pe de o parte asa e, pe de alta noi am vazut ca Putin nu poate controla totul. In masinaria enorma a statului se afla si oameni cu o personalitate toleranta si care sint gata sa raspandeasca aceasta toleranta in societate. Prin propriul lor exemplu, ei îi pot schimba si pe cei din jurul lor.“

Dincolo de acest optimism, ramane faptul ca Rusia si Moldova se situeaza pe ultimul loc in Europa in clasamentul tolerantei fata de homosexuali. In luna februarie, ILGA pusese deja Moldova în cauzã, protestand impotriva faptului ca Municipiul Bălţi, in acord cu Biserica Ortodoxă s-a transformat intr-o zonă interzisă pentru homosexuali, aleşii locali interzicînd manifestaţiile gay.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG