Linkuri accesibilitate

Reforme şi restanţe


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: Legea antidistriminare mai aşteaptă. Prioritară este reforma organelor de drept.


Moldova mai are restanţe importante în ceea ce priveşte legislaţia ce ar trebui adoptată pentru ca ţara să se apropie mai mult de standardele europene. Exista restanţe în reforma justiţiei şi legea antidiscriminare rămâne în continuare în dezbatere, dar nu şi în parlament. Valentina Ursu a stat de vorba cu liderul Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, despre aceste restante:

Europa Liberă: Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, revenit de la Bruxelles, a spus că lasă pe mâna legiuitorilor cele două probleme: reformarea Centrului anticorupție și adoptarea legii anti-discriminare.

Mihai Ghimpu: ,,Legea anti-discriminare o mai lăsăm. Ce ține de reforme, chiar la
Când facem adevărata reformă în Procuratură, Ministerul de Interne, Centrul anticorupţie, SIS, descentralizarea puterii?...

ultima ședință a consiliului noi am abordat acest subiect, PL-ul, am spus că avem planul de acțiuni, hai să ne așezam serios și să vedem când facem adevărata reformă în Procuratură, Ministerul de Interne, Centrul anticorupție, SIS, descentralizarea puterii.”

Europa Liberă: Și când faceți?

Mihai Ghimpu: ,,Eu am propus ca noi lucrul acest să reușim sa facem la sfârșitul anului, dar reforme cu adevărat.”

Europa Liberă: Se mai mimează reformele?

Mihai Ghimpu: ,,Se mimează, așa cum era și în anii 90. Dar cu adevărat reforma asta poate aduce rezultate. Și lupta cu corupția.”

Europa Liberă: V-ați referit la nevoia reformelor în organele de drept. Bază legislativă încercați să puneți. Pe de altă parte, când se trece la cel mai important pas – implementarea reformei, mecanismul reformei – aici un pic se tergiversează.

Mihai Ghimpu: ,,Sunt de acord cu Dumneavoastră că Parlamentul nu și-a îndeplinit a doua funcție, funcția de control. Dar dacă facem adevărata reformă, de exemplu Procuratura, nu trebuie să fie militarizată. Ei sunt militari, noi ne-am împlinit angajamentul încă în 95, când am fost acceptați în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Deci, puterea nu vrea. De ce? Fiindcă îi convine să aibă un procuror, pe care
La noi acum, dacă e să fim sinceri, o bună parte care deţin funcţii în stat, se ocupă de interese personale, ca să câştige cât mai mult capital...

să-l poată dirija. De aici pornesc lucrurile. Procuratura joacă un rol foarte important în societate - și lupta cu corupția, și cu crima organizată, și cu economia tenebră. Chiar am niște informații că se implică și în afaceri, pe unul îl sugrumă, pe altul îl ajută prin dosare. La noi acum, dacă e să fim sinceri, o bună parte care dețin funcții în stat, se ocupă de interese personale, ca să câștige cât mai mult capital. Cine știe cât o să fiu în funcția asta? Azi sunt procuror, judecător, dar mâine pot să nu fiu și ce mă fac după asta? Și el acum înhață.”

Europa Liberă: Reveniți la ideea schimbării procurorului sau ați pus punct?

Mihai Ghimpu: ,,Noi n-am pus problema schimbării procurorului niciodată. Domnul prim-ministru a pus-o, în fața Parlamentului a pus-o, fără a se consulta cu noi. Ceea ce nu se discută la AIE eu nu susțin. Pentru că programul de guvernare asta nu înseamnă că unul din noi face ce vrea.”

Europa Liberă: Dar nevoia schimbării procurorului se face simțită?

Mihai Ghimpu: ,,Reforma trebuie să facem și pe urmă discutăm cine o să fie.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, de ce PL este atât de categoric când vine vorba despre adoptarea legii anti-discriminare?

Mihai Ghimpu: ,,Fiindcă în cazul în care votăm această lege, se poate întâmpla la viitoarele alegeri să pierdem ceea ce am început. Și atunci nu mai scăpăm de mizerie și sărăcie, și reformele și toate se duc de râpă. Revin înapoi comuniștii, fiindcă oamenii o să ne taxeze pentru aceasta. Vedeți că biserica lucrează, comuniștii au o susținere foarte bună în societate și nu văd necesitatea adoptării acestei legi la moment. Nu e timpul încă. Nu trebuie noi să punem în prim-plan legea anti-discriminare, când la noi a rămas Procuratura militară, Centrul anticorupție nereformat, Ministerul de Interne nereformat, guvernarea centralizată, ș.a.m.d. Sunt lucruri mai importante. Pe urmă venim și cu asta. Eu vreau ca oamenii să simtă valorile democratice și apoi…”

Europa Liberă: Dar sunteți conștient că dacă nu se votează, moldovenii ar putea să nu beneficieze de regimul liberalizat de vize?

Mihai Ghimpu: ,,Încă nu sunt convins, dacă adoptăm această lege vom avea libera circulație. Nu cred că e așa.”

Europa Liberă: Dar cine trebuie să vă convingă?

Ce e mai important, legea antidiscriminării sau reformele?...

Mihai Ghimpu: ,,Eu am obosit 20 de ani să stăm pe loc. Eu vreau să mergem înainte. Și orice lucru care nu e pe placul cetățenilor, asta înseamnă posibilitatea de a ne opri, sau a ne întoarce înapoi. De aceea eu nu sunt împotrivă, mă rog, asta e viața, democrația, libertatea.”

Europa Liberă: Dar Dumneavoastră tot ziceți că mentalitatea trebuie schimbată.

Mihai Ghimpu: ,,Păi mentalitatea trebuie schimbată, dar vedeți că noi vrem ca într-o zi să schimbăm mentalitatea în problema asta. Dacă noi discutam acest subiect de cinci ani în urmă și azi să-l adoptăm, acum era una. Dar noi anul acesta și într-o lună vrem să adoptăm. Nu e atât de simplu problema asta și vedeți că este rezistență, uitați-vă că biserica este rusă și Federația Rusă foarte bine folosește această pârghie pentru a ne răsturna pe noi, cei care vrem cursul european. Europenii trebuie să înțeleagă lucrul acesta.”

Europa Liberă: Și atunci Dumneavoastră vă purtați ca și cum sunteți părtaș cu biserica.

Mihai Ghimpu: ,,Europenii trebuie să înțeleagă că adoptarea acestei legi poate duce pe apele sâmbetei ceea ce am pornit noi acum. Or, ce e mai important? Această lege sau, cum am spus eu, reformele.”

Europa Liberă: Insistă UE pe această lege, sau nu? Că vă întâlniți cu demnitarii europeni.

Mihai Ghimpu: ,,Insistă, dar la noi în programul de guvernare nu este asta. Și atunci când Guvernul nostru s-a acceptat, cu noi nu s-a discutat în cadrul consiliului Alianței. Trebuia să discutăm între noi: iată ce cer europenii. Bun, hai să încercăm în trei să încercăm.”

Europa Liberă: Doar sintagma asta buclucașă ,,orientare sexuală”?

Mihai Ghimpu: ,,Dacă se acceptă așa cum s-a convenit cu biserica, să excludem aceasta, atunci noi votăm legea, nu e nici o problemă. Europenii trebuie să înțeleagă că noi suntem diferiți. Doar ei, ce, nu văd că în Republica Moldova 40 de procente de electorat e cu comuniștii, cu mentalitate comunistă și biserica a fost sub controlul, tot timpul, a comuniștilor, și în perioada sovietică, și acum. Cu cine ține biserica? Cu rușii, cu biserica rusă.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, schimbarea guvernării de la București va influența relația dintre Republica Moldova și România?

Relaţia dintre Bucureşti şi Chişinău este în afara lupelor dintre partide în România...
Mihai Ghimpu: ,,Nu cred, nu. Noi am avut relații bune și când a fost la putere PSD-ul. Relațiile între noi sunt în afara luptelor politice, între partidele politice din România.”

Europa Liberă: Relația moldo-română acum e bună, în opinia Dumneavoastră?

Mihai Ghimpu: ,,E de dorit să fie mai bună.”

Europa Liberă: De ce există rezerve nevalorificate în această cooperare?

Mihai Ghimpu: ,,Sigur că partea proastă a României este că nu a investit aici.”

Europa Liberă: Un coleg de-al Dumneavoastră spunea că investițiile pe care le-au făcut oamenii de afaceri din România în Moldova se echivalează cu investițiile pe care le-au făcut reprezentanții mediului de afaceri din Moldova în România.

Mihai Ghimpu: ,,Posibil că și aici festa ne-a jucat-o votul cetățenilor noștri, dat permanent pentru partidele pro-ruse. Ei văd cum oamenii gândesc. Bun, eu azi investesc, dar dacă ei mâine se întorc și se duc în euro-asia sau în uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan? Vina aparține alegătorului. De aceea trăim în mizerie și sărăcie. Nici investiții din România, nici din Germania, nici din Franța, nici din Italia ca lumea. Așa, investiții mici. Și aici din cauza că noi ne uităm în direcția care pentru ei e cu multe semne de întrebare.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, cetățenii de pe malul drept și stâng al Nistrului au motive diferite de frică. Potrivit rezultatului Barometrului de opinie reintegrat, ultimul Barometru de opinie publică, în timp ce populația de pe malul drept al râului se teme de sărăcie și Dumnezeu, cei din regiunea transnistreană se tem de război. Cele mai mari temeri le provoacă un eventual război. Aveți vreo explicație?

Mihai Ghimpu: ,,Acolo liderii în acești 20 de ani de zile au vorbit despre război, că iată, armata a 14-ea le trebuie din cauza moldovenilor, că vor să-i atace. Forțele pacificatoare trebuie din caza că moldovenii vor să ne atace, ș.a.m.d. Ideologia, politica a fost asta, de aceea cetățenii de acolo se tem de război. Cu toate că noi nu am fost și nu suntem cei care au ridicat mâna și am împușcat primii. Ne-au impus acest război și după acest război s-a folosit situația în favoarea lor și în defavoarea noastră, chipurile noi am pornit acest război. Cetățenii doar nu cunosc subtilitățile toate. Așa întotdeauna fac imperiile.”

Europa Liberă: Care e prețul reunificării Moldovei?

Mihai Ghimpu: ,,Mi-i greu să mă exprim. Eu nu văd soluționarea acestei probleme, a
Eu nu văd posibilitatea reîntregirii R.Moldova, în situația în care Rusia se împotriveşte...

reunificării, în situația în care Rusia se împotrivește. Totul este controlat, stânga Nistrului este controlată de politica Federației Ruse. Și atâta timp cât Federația Rusă crede că mai poate întoarce Republica Moldova înapoi unde a fost, pentru asta a creat Transnistria, așa cum în 1924 a creat republica autonomă sovietică socialistă moldovenească, tot pentru aceasta. Ca să întoarcă înapoi Basarabia. Acum tot pentru asta. Atâta timp cât Federația Rusă va duce această politică, n-o să ne reușească. Și Europa, și Statele Unite ale Americii nu vor să intre în conflict cu Federația Rusă. Noi vedem timp de 20 de ani de zile, avem acest format 5+2, ce poate schimba acest format? Ce ne-a dat nouă acest format? Acum că s-a pornit ceva? Asta e făcut pentru ca să depășească criza economică care este în Transnistria. Asta e politica Moscovei.”

Europa Liberă: Reluarea circulației marfarelor în stânga Nistrului ce înseamnă?

Mihai Ghimpu: ,,Da, e legat că Transnistria a intrat într-o criză și Rusia nu poate întreține permanent și se caută soluții – cum putem noi vorbi de procesul de integrare când Șevciuk tot timpul vorbește de independență ș.a.m.d. Hai să fim oameni nu naivi, dar oameni treji la minte. El vorbește tot timpul de independență. Doar în cazul dat deschiderea acestei linii de tren pe care se circulă în Transnistria aduce prejudicii Căii ferate de la noi, nu? Ce câștigăm noi din asta? E politica Federației Ruse.”

Europa Liberă: Dar care e politica Republicii Moldova vis-a-vis de soluționarea crizei transnistrene?

Mihai Ghimpu: ,,Nu avem altă soluție decât să avem o economie funcțională care să
Nu avem altă soluţie decât să avem o economie funcţională, atractivă pentru regiunea transnistreană prin modul de viaţă, bunăstare, dreptate, libertate...

atragă cetățenii prin modul de viață, pe care-l trăim noi aici – bunăstare, dreptate, libertate ș.a.m.d. Asta e singura pârghie pe care o avem noi. Restul, nu. Uitați-vă, ce are Europa să se opună Federației Ruse, să spună că așa, sau Statele Unite ale Americi? Nu. Rusia este o țară…”

Europa Liberă: Bine, dar și Chișinăul de unul singur n-are putere suficientă.

Mihai Ghimpu: ,,Păi asta e și problema, că n-are putere suficientă. De aceea și Rusia a format această autoproclamată Transnistrie. Noi putem orice rezolva, dar problema aceasta de unii singuri n-o putem. Totul e legat de lărgirea NATO, cu cât mai aproape este NATO de hotarele Rusiei, cu atât mai mult Rusia vrea să-și mențină poziția. Pentru ei este foarte important acest punct strategic.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, admiteți că actualul mandat al Legislativului va finaliza fără prezența opoziției comuniste la ședințele Parlamentului?

Mihai Ghimpu: ,,Câte odată am impresia că acel care a format partidul, acela îl distruge.”

Europa Liberă: Adică?

Mihai Ghimpu: ,,Voronin a format Partidul Comuniștilor, Voronin îl distruge acum. Păi dacă partidul nu participă la viața politică, fiind partid parlamentar, asta înseamnă distrugerea partidului.”

Europa Liberă: Deputații comuniști spun că Dumneavoastră i-ați fi marginalizat.

Mihai Ghimpu: ,,Nu este adevărat, ei se marginalizează prin proiectele pe care le
Voronin a format Partidul Comuniştilor, Voronin îl distruge acum...

înaintează. Ei știu foarte bine că proiectele acestea nu pot fi aprobate, pentru că economia nu e funcțională, nu permite să majorăm salariile pe care le vor ei, și pensiile și tot ce promit ei la oameni. Ei știu foarte bine. De ce n-au făcut cât au fost ei opt ani de zile? De ce nu au majorat salariile când erau ei la guvernare, așa cum ne cer ei acum, sau pensiile? Sau de ce nu au înlocuit Tricolorul? Cum au pus ei acolo bicolorul alături prin unele raioane. Atunci au putut să facă orice – să schimbe și Tricolorul, și imnul, și Constituția. Tot au avut. Deci, înseamnă că e populism și manipulează cu oamenii.”

Europa Liberă: Dar absența deputaților comuniști din Legislativ înseamnă și mai tare aprofundarea dezbinării societății.

Mihai Ghimpu: ,,Uitați-vă că ei sunt nostalgici după Uniunea Sovietică și vor Uniunea Sovietică, vor a doua limbă rusă oficială. Până nu o să treacă ani și o să vină generații care să înțeleagă că indiferent unde am fi noi – cu Europa, cu Rusia, cu America, toți locuim pe acest pământ și trebuie să ne gândim la viața noastră. Nu la interesul Rusiei, al americanelor, sau al nemților, al germanilor, dar la viața noastră. Vină, fă-ți datoria ca opoziție în Parlament, iar data viitoare convinge cetățenii că tu iești mai bun și dacă o să te voteze, noi o să recunoaștem, așa cum am recunoscut în 2001 când au venit. Mie nu mi-a plăcut, pentru mine asta a însemnat căderea soarelui. Dar m-am conformat, pentru că acesta a fost votul cetățenilor, asta e democrația pentru care am luptat zeci de ani de zile. Ei mizează pe faptul că nemulțumirile o să crească la cetățeni și vor începe să zdruncine mai în toamnă încolo Alianța. Dar nu cred că o să le reușească.”

Europa Liberă: Alianța este de nezdruncinat?

Mihai Ghimpu: ,,Dacă noi suntem deștepți. Dar dacă noi umblăm cu proiecte, și cu planuri, și cu fel de fel de interese, apoi atunci sigur că poți s-o zdruncini.”

Europa Liberă: Remanieri guvernamentale mai discutați? Nu mai discutați?

Mihai Ghimpu: ,,Nu mai discutăm, aceste bătălii – care e mai deștept, care e mai
Nu mai discutăm despre remanieri guvernamentale...

frumos, că lui îi aparține, că nu știu cum, că el trebuie să fie în prim plan totdeauna aduce pierdere statul și cetățenii. Nu există unitate. Jocurile, interesele – care e mai mare, care e mai tare totdeauna au pierdut. Și asta ne arată istoria. Pentru mine un ministru rău înseamnă acela care folosește banii publici în interesul personal – nu avem de aceștia miniștri.”

Europa Liberă: Schimbarea sistemului electoral poate aduce ceva bun?

Mihai Ghimpu: ,,Nu, aici din contra. Nu susținem aceasta. Închipuiți-vă că noi suntem trei partide, am format Alianța, trei fracțiuni, și câte divergențe, dar să vină pur și simplu oameni iată așa – câte unul-doi-trei, să se adune 10-30 de oameni independenți.”

Europa Liberă: Sistemul uninominal nu ar fi unul propice pentru Moldova?

Mihai Ghimpu: ,,Acolo vin doar oameni care au interese. Oameni care au principii și valori intră în partide, pentru că înțelege că printr-o echipă – unde-s doi, puterea crește, așa e?. Așa că de unul singur…”

Europa Liberă: Dar un sistem mixt?

Mihai Ghimpu: „Să vedem aici, depinde cât, dar să nu uităm că democrația se sprijină
Oamenii nu votează candidaţii independenţi, ci partidele, pentru că înţeleg că numai ele pot dezvolta democraţia...

pe pluri-partidism, pe partide politice, nu pe independenți. Câți au încercat, nimeni nu a trecut, nu-i votează lumea. Fiindcă oamenii înțeleg, da ce ai să faci tu unul singur acolo? Te duci pentru tine, nu pentru noi. Oamenii simpli înțeleg lucrul acesta, că dacă era altfel votau pe ăștia. Măi, nu sunt bune partidele politice, iată îl votăm pe Vasilică, sau pe Grigoraș. Dar nu-i votează, înseamnă că oamenii înțeleg ei, acesta se duce pentru dânsul, nu pentru noi. Fiindcă partidul politic și azi, și mâine există. Și lumea – aha, poate să facă comparație. Dar acesta a venit pentru patru ani de zile, a obținut votul și pe urmă s-a dus, a rezolvat problemele. Și atunci el te șantajează, dacă îmi dați asta – votez, dacă nu – nu. Și ce-i faci? De aceeași se spune că partidele politice sunt baza democrației și numai ele pot dezvolta democrația.”
XS
SM
MD
LG