Linkuri accesibilitate

În vizor este asigurarea unor servicii publice de calitate, cu maximă eficiență în utilizarea banului public


Veaceslav Negruță: „oamenii aleg să plece, să accepte salarii mai mari în afara țării.”


Republica Moldova se situează pe locul opt de la urmă privind salariul mediu lunar dintr-un număr de 72 de state incluse în raportul Organizaţiei Internaţionale a Muncii. In ajun de 1 mai vom vorbi cu ministrul finanțelor Veaceslav Negruță despre când și cum vor fi platiti mai bine moldovenii.

Europa Liberă: Domnule ministru, pentru că suntem încă în zile libere, Moldova pare să fie campioană la numărul de zile libere pentru bugetari. E bine? E mai puțin bine?

Veaceslav Negruță: ,,Așa este calendarul sărbătorilor noastre; comparativ cu alte țări avem în mediu cu două-trei zile mai multe de sărbători. E bine pentru că oamenii pot să savureze din plăcerea de a se odihni, e rău pentru că se mai oprește procesul economic, sau activitățile economice și asta într-un fel sau altul diminuează din activitatea economică a țării.”

Europa Liberă: Pe de altă parte Moldova este din nou la coadă, țara având cel mai mic salariu minim din Europa și se află pe primul loc în clasamentul statelor cu cele mai mici remunerații limită.

Veaceslav Negruță:
,,Nu este din nou, este în continuu. Rămâne să fie cu cel mai mic salariu, cu cea mai mică remunerare în Europa.”

Europa Liberă: De ce?

Veaceslav Negruță:
,,De ce? Pentru că este vorba de o economie relativ mică, e vorba de o economie care nu are prea multe resurse naturale, e vorba de o economie unde cetățenii pot liber să-și găsească o altă activitate într-o altă țară. Și atunci din punctul acesta de vedere oamenii aleg să plece, să accepte salarii mai mari în afara țării.”

Europa Liberă: Dar astăzi putem vorbi despre când și cum vor fi plătiți mai bine moldovenii acasă?

Veaceslav Negruță:
,,Tendința este că salariul în economia Republicii Moldova este în creștere, comparativ cu alte țări, unde salariile sunt în descreștere la această etapă. Dar asta nu este suficient să vorbim că vom depăși alte țări la capitolul remunerare salarială în anii următori. Este bine că este în creștere salariul în Republica Moldova, dar deocamdată vom rămâne codași dacă ne comparăm cu alte țări europene.”

Europa Liberă: Următoarea majorare de salarii pentru când o preconizați?

Veaceslav Negruță:
,,Sunt mai multe prevăzute. Chiar la 1 aprilie au fost operate anumite creșteri salariale pentru cei din sectorul bugetar. E vorba de iunie, când va crește salariul minim pe economie. Și respectiv unii patroni vor fi în situația să majoreze salariile pentru angajații săi. Către sfârșit de an preconizăm ca creșterea salarială va fi una reală cu aproximativ de 4-5 la sută.”

Europa Liberă: Problema problemelor: când nu se vor mai da salariile la plic, asta e pe ordinea de zi acum, nu?

Veaceslav Negruță:
,,Este adevărat, este o problemă mai veche și aici implicarea patronilor, celor care plătesc, cât și a sindicatelor, cei care acceptă să ia în plic, împreună cu structurile statului care veghează acest fenomen trebuie să dea rod. Avem acel program aprobat încă în mai 2011, care urma s fie pus în aplicare în 2012. Asta presupune și modificări în legislație, în Codul contravențiilor, Codul penal, care ar cataloga atât darea, cât și luarea de salarii în plic ca și o infracțiune. Din păcate statul nu poate să instaleze câte un inspector fiscal la fiecare agent economic, care să fie prezent la momentul salarizării. Din păcate este, ar fi un efort inutil, pe de o parte. Pe de altă parte fizic imposibil. De aceea lucrăm cu patronii și cu sindicatele, cu colegii, cu partenerii noștri sociali pentru ca să diminuăm fenomenul salariului în plic.”

Europa Liberă: În altă ordine de idei, așa cum s-a anunțat și la știri, la Chișinău este așteptată în această săptămână o misiune de evaluare a Fondului Monetar Internațional. Ea trebuie să analizeze evoluția economică a Republicii Moldova și realizarea angajamentelor pe care și le-a asumat țara față de Fondul Monetar Internațional. Cu ce veniți?

Veaceslav Negruță:
,,Noi venim cu o situație, pe care o avem la data de 31 martie, pentru că această dată este reper pentru efectuarea vizitei Fondului. Sunt mai multe teme de discuții.”

Europa Liberă: Politica fiscală pare-se și cea macroeconomică.

Veaceslav Negruță:
,,Mai puțin politica fiscală. E vorba de administrarea fiscală și plenitudinea colectărilor la buget. La acest capitol vom avea o discuție pentru că suntem în plină reformă a administrării fiscale și vom face o analiză, un bilanț la ceea ce s-a reușit, dar e important ceea ce nu s-a reușit și urmează pe parcursul anului 2012 să se reușească.

Sunt anumite aspecte ce țin de anumite datorii care sunt generate de sectorul termoenergetic și memorandumul care urma să fie semnat de către autoritățile locale pentru a redresa situația în acest domeniu. Din păcate datoriile încă au fost în creștere pe parcursul trimestrului întâi al anului 2012. Sunt aspecte ce țin de macroeconomie.

Este adevărat, ultimele tendințe din regiune, din lume arată foarte clar că economia mondială încetinește să crească, efectele asupra Republicii Moldova vor fi discutate, respectiv nu e exclusă revizuirea și anumitor indicatori, cum ar fi creșterea economică, tempoul de creștere a altor indicatori pentru Moldova.”

Europa Liberă: Domnule ministru, dar cum explicați faptul că sunteți restanțieri la strângerea impozitelor?

Veaceslav Negruță:
,,E greu de spus că suntem restanțieri. E vorba că colectarea impozitelor la buget este un proces mult mai complex decât simpla colectare. Este vorba de faptul că mai multe activități economice în 2011, dar și în 2012 aparent având creșterile la exporturi, au fost operate prin zonele economice libere, prin zone care sunt în afara regimului fiscal care există pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Mai sunt o serie de proiecte investiționale de infrastructură, care vin prin suport și finanțare din exterior, care sunt scutite de anumite plăți fiscale. Respectiv, activitatea economică…”

Europa Liberă: Bine, dar FMI v-a spus că este anormal această situație, când nu se adună impozite.

Veaceslav Negruță:
,,Nu este adevărat, FMI a spus exact altfel. A și înțeles și acceptat argumentele care sunt referitor la faptul că creșterea economică este în creștere, dar din cauza facilităților și sistemului complicat de acordare a facilităților este ca și efect asupra colectării impozitelor la buget. Asta a constatat Fondul. Ceea ce spuneți Dumneavoastră au constatat unii politicieni prin anumite declarații, pe alocuri un pic debusolate și iresponsabile.”

Europa Liberă: Dar îl auzisem și pe șeful fiscului, domnul Platon, care recunoștea existența unor carențe la acest capitol.

Veaceslav Negruță:
,,Sunt de acord, ceea ce ține de trimestru unu este problema intrării în vigoare, sau efecte întârziate de la politica fiscală, care a întârziat să fie puse în aplicare, pe de o parte. Pe de altă parte ceea ce ține de începutul anului – este vorba de cele trei-patru săptămâni, când am fost înzăpeziți și activitatea economică a fost în descreștere. Și dacă comparăm ceea ce trebuia să fie colectat și ceea ce s-a colectat în trimestru întâi suntem în întârziere, dar cu o posibilitate foarte reală de a recupera. Dar dacă vorbim de trimestrul unu față de trimestrul un al anului precedent, vom vedea că este o creștere cu aproape 500 de milioane de lei.”

Europa Liberă: Să înțeleg că vă reușește să luptați cu evaziunile?

Veaceslav Negruță:
,,Cu evaziunile ne reușește parțial, pentru că evaziunea fiscală este nu doar atribuția exclusivă a serviciului fiscal. Acele dosare care sunt prezentate de organele competente în administrarea fiscală în organele, sau în instanță din păcate nu au finalitate. Evaziunea trebuie demonstrată, evaziunea trebuie să aibă la bază ca și finalitate o decizie de judecată, care să ducă la recuperarea efectelor, sau daunelor, cauzate de agentul economic bugetului de stat. E nevoie de conjugarea eforturilor de către toate instanțele.”

Europa Liberă: Moldova rămâne a fi considerată o țară consumatoare de granturi și credite. Până acum Guvernul a primit 415 milioane de dolari la dobânzi mici și mai poate primi până la finele lui 2013 încă 150 de milioane. Ce faceți cu acești bani?

Veaceslav Negruță:
,,Vedeți că fiecare ban care intră în Republica Moldova din start este cunoscută destinația lor. Noi în anul 2012 suntem în diminuare față de 2010, 2011 ca și intrare de mijloace sub formă de granturi sau ca și credite la dobânzi mici. Tendința este foarte clară, vom fi tot mai puțin dependenți de mijloacele de mijloacele din exterior. Ceea ce facem? În mare parte este vorba de proiecte de infrastructură socială. Continuă să fie finanțată reparația mai multor drumuri, construcția de apeducte, inclusiv cu bani de la BEI, Uniunea Europeană și de la BERD. Apeducte în localitățile noastre și canalizare. Deci, destinația este clară până ca banul să intre în țară.”

Europa Liberă: Experții v-au sugerat de mai multe ori să gestionați prudent datoria publică externă și să utilizați fondurile acordate cât mai mult posibil pentru producere și nu pentru consum, așa cum se mai întâmplă.

Veaceslav Negruță:
,,Pentru producere este sectorul real al economiei, care este plenar implicat în producere. Pentru că acea producere este aducătoare de venit și profit pentru agenții economici și ei o fac, inclusiv cu resursele din împrumut de la băncile autohtone sau de peste hotare. Statul are menirea de a crea infrastructură creșterii ulterioare. Aici e vorba de drumuri, de mod sănătos de viață prin consum de apă de calitate și canalizare, ceea ce înseamnă salubrizarea localităților noastre. Asta este infrastructura ulterioară care va servi creșterii economice.”

Europa Liberă: Ce condiții impun acum donatorii Republicii Moldova, preponderent FMI? Pentru că la auzul FMI mulți se întrebau dacă iarăși vor veni să închidă școli, dacă vor tăia din salarii?

Veaceslav Negruță:
,,Haideți să avem un pic de răbdare să vedem cu ce vine misiunea.”

Europa Liberă: Nu cunoașteți?

Veaceslav Negruță:
,,Pentru că misiunea va fi la Chișinău între 3-17 mai, în dependență de anumite situații constatate de ei și discutate cu autoritățile noastre, de aici de la Chișinău, vor veni și cu un set de recomandări, presupun eu, că așa este de obicei. Din ceea ce cunosc, motive prea mari ca să fie îngrijorată misiunea Fondului deocamdată, zic eu, nu sunt. Sunt anumite segmente, anumite momente care vor fi discutate.”

Europa Liberă: Care sunt acestea?

Veaceslav Negruță:
,,Am zis: de administrare fiscală, de administrare a unor situații cu datoriile din sectorul termoenergetic și revizuirea cadrului macroeconomic. Mai pot fi și alte subiecte, dar ține de agenda misiunii Fondului. Noi suntem în așteptarea ca ei să vină aici.

Cât privește că la auzul FMI la tot ce se asociază cu anumite tăieri, reduceri ș.a.m.d., de fapt este o agendă de reforme, pe care noi ne-am asumat-o, pe de o parte, și trebuie s-o îndeplinim, s-o realizăm. Dar în vizor nu sunt reduceri și tăieri, în vizor este asigurarea unor servicii publice de calitate, cu maximă eficiență și eficacitate în utilizarea banului public, care trebuie să recunoaștem este relativ puțin acest ban public la bugetul statului.

Din fericire vreau să fac o comparație – ceea ce se întâmplă în alte țări, măsurile de austeritate acum sunt foarte dure. Noi aceste măsuri de austeritate le-am aplicat în 2009-2011, iar efectele trebuie privite așa cum sunt. Ne-a reușit și acea creștere salarială și multe alte lucruri ca rezultat al acestor măsuri.”

Europa Liberă: Mulțumim mult. La întrebările Europei Libere a răspuns în această dimineață ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruță.
XS
SM
MD
LG