Linkuri accesibilitate

Cînd va adera Republica Moldova la spaţiul aeronautic european comun?


Interviu cu ministrul transporturilor Anatol Şalaru.

Europa Liberă: De ce totuşi e atât de greoi acest proces?

Anatol Şalaru: „Noi nu batem pasul pe loc a fost aprobat în şedinţă de Guvern Regulamentul autorităţii aeronautice civile, deocamdată încă nu a fost semnat de către Premier. Aştept să fie publicat fiindcă aşteaptă şi instituţiile internaţionale, fiindcă la noi există un vacuum în acest domeniu şi aşteptăm luna mai sau luna iunie când va fi semnat acordul de liberalizare a spaţiului aerian. Între timp noi am liberalizat spaţiul aerian cu Germania, Italia, România. Oricum acest acord va fi semnat iar multe companii bazându-se pe declaraţiile că va fi semnat la 23 martie au vândut multe bilete, chiar şi Air Moldova a vândut vreo 7 mii de bilete şi multe companii au vândut biletele, atunci şi s-au adresat companiile ca să le dăm voie suplimentar să facă curse aeriene făcând abstracţie de la acordurile bilaterale şi atunci soluţia a fost să nu creăm condiţii favorizante numai pentru o singură companie şi am propus autorităţilor aeronautice ale acestor ţări, toate companiile din Germania, din Austria, din Italia, din România desemnate de către statele lor pot efectua zboruri nelimitat spre Republica Moldova şi
Anatol Şalaru
Anatol Şalaru
companiile aeriene din Republica Moldova pot efectua zboruri către aceste ţări. De exemplu, eu am primit cereri de la Moldovian Airlines de ai desemna ca operatori pe rutele dintre Moldova şi Italia. În curând, după toate procedurile, vom desemna şi compania Moldovian Airlines să efectueze rute spre Italia. practic cel mai important lucru deja s-a întâmplat fiindcă aceste patru ţări sunt ţările cu destinaţie specială a cetăţenilor Republicii Moldova, Germania, Italia, România, Austria. Cu Franţa nici nu am avut acord bilateral, fiindcă Franţa ne-a neglijat, a zis că pentru ei nu suntem importanţi, au refuzat să semneze cu noi acordul bilateral, cu Irlanda am primit acordul de la ei, ne-au permis să deschidem zboruri spre Dublin şi Air Moldova deja a început să vândă bilete spre Dublin este o cursă foarte importantă pentru noi sunt mulţi moldoveni acolo. Începem în acest sezon zborurile spre Dublin e o cursă foarte solicitată de cetăţenii noştri, curse la Paris, curse la Londra foarte bune. În Italia vor deschide încă trei sau patru destinaţii noi la preţuri foarte, foarte avantajoase.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă preţuri avantajoase pentru că permanent călătorii din Moldova se plâng că procură bilete la cele mai mari preţuri din Europa şi din spaţiul ăsta?

Anatol Şalaru:
„Eu am auzit chestia asta, dar nimeni nu poate dovedi acest lucru. Fiindcă preţurile la Air Moldova, de exemplu, în acest sezon dacă le cumpărăm cu low cost, low cost este cu totul alt tip de companie, noi nu avem criterii de comparaţie, Air Moldova nu poate zbura de pe aeroportul din Chişinău şi să fie o companie low cost. Într-o ţară unde există vize pentru Uniunea Europeană dacă comparăm cu companiile clasice, atunci Air Moldova chiar şi faţă de companiile care zboară care zboară în Moldova are preţurile cel puţin 30 la sută mai mici. dar noi avem o problemă, de exemplu am fost vizitaţi de Ambasadorul Ucrainei care este foarte supărat, dar şi autorităţile din Kiev fiindcă Air Moldova a redus cu 50 de euro preţul la bilet spre Kiev. Şi aceştia sunt supăraţi, au zis: de ce aţi micşorat preţul fără acordul nostru?, noi nu vrem să micşorăm preţul. Acordurile bilaterale prevăd acest lucru.”

Europa Liberă: De ce taxele aeroportuare sunt atât de mari?

Anatol Şalaru:
„În jur de 35-40 de euro la aeroportul din Chişinău, sunt taxe care le încasează aeroportul de la cetăţeni şi de la compania aeriană.”

Europa Liberă: Pentru infrastructură?

Anatol Şalaru:
„Pentru aterizare, decolare, pentru parcare, pentru rulare pe aeroport şi diferite taxe. Plus taxele aeroportuare, sunt nişte taxe, de exemplu cea de 9 euro pe care aeroportul nu o poate justifica nici până acum, o încasează, dar nu ştiu pentru ce o încasează. Aceşti nouă euro nu cred că sunt justificaţi, cetăţenii plătesc pentru dezvoltarea unui aeroport care nu se dezvoltă. Iar acum au apărut mari semne de întrebare asupra acestui credit pe care la luat de la BERD şi de la BEI, că nu va fi luat.”

Europa Liberă: De ce?

Anatol Şalaru:
„Fiindcă există acum un proces cu o companie din China şi a fost stopat totul, iar banii se încasează în continuare şi se încasează aceşti bani din 2007, deci aici este vorba de o sumă care se ridică pînă la 20 de milioane de euro.”

Europa Liberă: Şi ce va fi?

Anatol Şalaru:
„Eu nu ştiu ce va fi. Dar astăzi aeroportul din Chişinău, ca să fim realişti, pentru companiile low cost eu nu văd alt aeroport decât cel de la Chişinău. Fiindcă aeroportul este construit din banii cetăţenilor noştri, nu este aeroportul cuiva, nu este un aeroport pe care ni l-a dăruit cineva, este construit din banii tuturor şi de ce să creăm noi inconveniente şi să trimitem cetăţenii la Mărculeşti şi acolo va dura cel puţin 2 ani de zile până va fi amenajat, din momentul în care se vor găsi banii. Fiindcă pentru amenajarea aeroportului de la Mărculeşti e nevoie de cel puţin 8-9 milioane de euro, la Bălţi şi mai mult, fiindcă la Bălţi pista nu rezistă. Şi atunci unica soluţie este aeroportul Chişinău. Fiindcă de exemplu în Bucureşti aeroportul low cost a fost închis şi companiile low cost zboară de pe Otopeni. De exemplu dacă pe ruta Bucureşti-Londra s-a mărit preţul cu 10-15 euro nu este o tragedie. Şi la noi Air Moldova are în plan se efectueze curse low cost, majoritatea curselor de astăzi la Air Moldova pot fi caracterizate ca curse apropiate de low cost, fiindcă preţurile sunt mult mai mici. Eu vă dau un exemplu pe data de 1 aprilie am zburat de la Bucureşti spre Chişinău cu Tarom şi am plătit 3 mii de lei pentru bilet, iar la Air Moldova a fost în jur de 70 de euro biletul, iar la Tarom a fost aproape 200 de euro, fiindcă au alte preţuri.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:43 0:00
Link direct
XS
SM
MD
LG